1. kesäkuuta 2015

Luomu vs keino, osa X

Jälleen kerran on julkaistu katsaus, jossa todetaan keinotekoisia makeutusaineita sisältävät virvoitusjuomat paremmaksi vaihtoehdoksi painonhallinnalle kuin luonnollisempi vaihtoehto sokeri, tai vaikka luomusokeri. Vesi on kuitenkin edelleen paras janojuoma, mutta jos niitä virvoitusjuomia jostain syystä on nautittava, niin keinomakeutettu on sokeroitua parempi vaihtoehto.

Non-Nutritive Sweeteners and Obesity

 

 Mutta tästä huolimatta teollisuus on nyt jälleen kerran ohjaamassa venettä aivan toiseen suuntaan, sillä teollisuutta eivät ohjaa tieteelliset tutkimukset, vaan kuluttajien päähänpistot, josta seuraavan otsikon takaa löytyykin hyvä juttu:


What Happens When False Beliefs Drive Consumer Behavior?

 

Erilaiset huuhaasivustot ja itseoppineet terveysgurut tuottavat hirvittävän määrän virheellistä informaatiota markkinoille ohjaamaan kuluttajien lompakkoja heidän myymäänsä tuotetta kohti ja sen huuhaainformaation seuraukset maksavat juurikin ne kuluttajat, jotka luulevat tekevänsä oikein. 

Keinomakeutusaineita kohtaan on ollut jo vuosien trendi keksiä ne aiheuttamaan ties mitä sairauksia ja nyt on ilmeisesti tavoitettu kriittinen välietappi, sillä tämä huuhaatieto on muuttanut kuluttajien käyttäytymistä jo niin paljon, että teollisuus joutuu mukautumaan kansan makuun ja keinomakeutuksesta siirrytään taas sokeriin, kun kansa kerran vaatii.

Tieteellinen laaja konsensus on sitä mieltä, että keinomakeutusaineet ovat kuluttajille turvallisia käyttää, mutta jostain syystä sellaisen henkilön mielipide on luotettavampi, joka kieltäytyy lapsensa ultraäänitutkimuksesta, kun se aiheuttaa internetin mukaan jopa vasenkätisyyttä ja luotettavuutta tieteellisestä konsensusta vastaan ilmeisesti lisää että "asiantuntija" suorittaa itse sikiön tutkimukset kuuntelemalla vessapaperirullalla äidin mahan päältä sikiön vointia.

Tieteellisen tutkimuksen selville saamat asiat vs. asiantuntija joka pohjaa koko maailmankuvansa sille, että ei usko 9/11-tapahtumien virallista selitystä.

”Jos olet yhdenkin salaliittoteorian uskonut, sen jälkeen pidät kaikkea mahdollisena. Helpottaa heräämistä, jos osaa esittää kysymyksiä.”

Yksi pienimmistä ongelmista näiden nykyajan terveysgurujen ajattelussa ei valitettavasti ole se, että vaikka he jonkin herätyksen kokeneena tajuavat kaiken olevan mahdollista, niin se ei suinkaan tarkoita sitä, että kun he itse keksivät omiin kysymyksiinsä outoja vastauksia, että niillä olisi kuitenkaan mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Mutta elämme aikaa, jona mielipiteet voittavat faktat ja mitä oudompi mielipide on, sen todempana jotkut sitä pitävät.

Mutta ajatelkaas sitä, että nämä hassut vessapaperirullatieteilijät ja tartuntatauteja sipulilla torjuvat ovat niin äänekkäitä opetuslapsineen, että he kykenevät ohjailemaan jopa teollisuutta terveytemme kannalta huonoon suuntaan.

Se on hyvin ikävää.

Aikaisemmin se jokaisen kylän hassu paikallinen kylähullu luultavasti itsekin tajusi olevansa kylähullu, mutta nyt kun internet on yhdistänyt nämä kylähullut yhteen ja he saavat siellä jakaa kokemuksiaan samoin ajattelevien kanssa, he ovat ilmeisesti menettäneet suhteellisuudentajunsa ja he pitävät meitä muita kylähulluina.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Päivän uutinen:
http://www.hs.fi/ruoka/a1432783547100