11. toukokuuta 2015

Ruokavaliot korvaavat muut uskonnot

Ruuasta on tullut ihmisille uusi uskonto, vai miten on muuten selitettävissä se, että oikea tieteellinen ravitsemustutkimus on lähes ainoa asia, jonka jokainen ihminen kykenee osoittamaan vääräksi ilman mitään alan koulutusta?

Moniko teistä viedessään auton huoltoon alkaa kinata mekaanikon kanssa siitä, että miten autoa korjataan oikein? Moniko teistä vie arvokkaan autonne huoltoon sellaiselle, joka on opiskellut auton korjaamista youtubesta puoli tuntia?

Moniko teistä alkaisi ennen sydämenohitusleikkausta kinata kirurgin kanssa siitä, että miten leikkaus suoritetaan ja alatte oikeassa olemisenne todisteeksi kertoa, että minä kuulkaas eilen näin juutuubista videon, jonka mukaan ohitusleikkaukset ovat aivan huuhaata ja vallanpitäjien salaliitto, että me kuolisimme nopeammin, jotta rikkaat saisivat jäädä tänne keskenään rikastumaan!

Kuinka moni teistä haluaisi mennä valelääkärille hakemaan selitystä vaivoihinne? Moniko teistä haluaisi valekirurgin leikkaavan teiltä umpisuolen? Jos kerran jokaisen itseoppineen terveysgurun ravitsemusvinkit kelpaavat, niin miksi ei itseoppineen kirurgin, joka on opiskellut netistä tilaamistaan kirjoista kirurgiksi. Tai miksi ette leikkaa itse, kun netti on oikeaa tietoa pullollaan! Osaahan jokainen ravitsemuksestakin paljon enemmän kuin yksikään yliopistossa asiaa opiskellut.

Jos joudut vaikkapa petoksen uhriksi, niin olisitko valmis menemään oikeuteen puolustamaan itseäsi ammattirikollista vastaan valelakimiehen kanssa tai henkilön, joka on lueskellut vähän kirjoista noita lakijuttuja ja on toki katsonut televisiosta paria lakisarjaakin, joten tietoa on kyllä ja halvalla saa.

Ruokauskontoon hurahtaneet tuntuvat lipsahtelevan myös muihin lahkoihin, jotka ovat selkeästi tieteen vastustamisen etulinjassa, eli vaikkapa rokotekriittisten lahkoon, joille uudet uutiset ovat taas myrkkyä, mutta muuttavatko he suhtautumistaan rokotteisiin vai vaarantavatko mieluummin lapsiensa ja läheistensä terveyden:

Tutkimus: Tuhkarokko vie immuunijärjestelmältä muistin jopa kolmeksi vuodeksi ja altistaa muille infektioilleEsimerkiksi Espoon luomuvoiäidit haluavat epäilemättä lastensa parasta, mutta silti mikään oikea tieto ei heille kelpaa, vaan he pyytävät itseoppineita ystäviään keksimään heille tietoa, joka sopii heidän tämän hetkisiin näkemyksiinsä. Kun löytyy kysyntää, löytää varmasti myös tarjontaa, eli löydät uskomuksiisi sopivat pyhät tekstit ja raamatut muutamalla klikkauksella.

Ruokavaliot ovat uusi uskonto, ja niiden varjolla niellään järjettömyyksiä, sanoo tiede

 

James Madisonin yliopiston uskonnon professori Alan Levinovitz löysi samankaltaisuuksia ruokavalioihin ja uskontoihin liittyvien uskomusten väliltä.

"Kaksi tuhatta vuotta sitten oli daoistisia munkkeja, jotka päättivät, että välttämällä viittä viljalajiketta -- pystyi elämään ikuisesti ja välttämään kaikki sairaudet", Levinovitz kirjoittaa kirjassaan The Gluten Lie: And Other Myths About What You Eat (auom. Gluteenivalhe, ja muita syömiseen liittyviä myyttejä).

“Tutkiessani tätä aloin miettiä, että hei, tämähän kuulostaa aika samalta kuin nykyaikaisten, maallisten "dieettigurujen" tekemät lupaukset seuraajilleen."

Aamun Hesari kirjoitti maidosta asiallisen ja tieteeseen perustuvan jutun, niin lukekaapa välittömästi uutista seurannut kommenttiosio, joka täyttyi itseoppineiden huuhareiden kommenteista, että juttu ei pitänyt tietoa sisällään edes nimeksi:

Moni suomalainen luopuu maidosta turhaan – ”Missään ei puhuta laktoosi-intoleranssista yhtä paljon”

 

Suomalaisen ruuan viennille kommenttiosio ei lupaa kovinkaan hyvää, jos kerran kotimainen ruoka kykenee sairastuttamaan suomalaiset niin perusteellisesti, niin mitähän kamalaa suomalainen ruoka kykenee tekemään ulkomaiden ihmisille? Ehkäpä siellä kaukomailla joku kohta keksii, että suomalaiset koettavat päästä maailman herruuteen myrkyttämällä kaikki muut maailman ihmiset ruulla, joka on saanut suomalaistenkin vatsat täysin kuralle.


Siellä kerrotaan tarinoita, että tavallinen maito, pastöroitu, saa mahan aivan sekaisin, mutta kun ostan tilamaitoa suoraan tilalta ja keitän siitä aamupuuron, vatsani voi paremmin kuin koskaan, eli syy on pastörointi, joka tappaa maidon jne jne jne ja kaikesta näkee, että ihmisillä ei ole mitään käsitystä siitä asiasta, josta he koettavat olla tietävinään. Ja joku vielä maksaa jollekin taholle, että saa itselleen moista epätietoa hankittua.


Professori arvioi personal trainerin ruokalistan: "Outoa ettei näitä kyseenalaisteta enempää"

 

Ja samaan sarjaan, eli hömppään, kuuluu tänään alkava verorahoillamme tapahtuva kampanja, eli rakas valtiomme, joka koettaa meiltä keräämillään veroilla pitää yhteiskunnan pystyssä, aloittaa tänään jälleen kerran mainoskampanjan, jotta saisi meidät ostamaan jotain, mitä me selkeästi emme halua ostaa, eli luomua:


Lehmä kannusti luomuun kuluttajakampanjan julkistustilaisuudessa 

 

Tiede kertoo, että luomusta ei ole juuri mitään hyötyä, jota ei olisi saatavissa muutenkin. Ei luonnolle, ei terveydelle, ei ympäristölle, ei yhtään millekään asialle, paitsi tietenkin kauppiaan lompakolle, niin silti tällaisia kampanjoita järjestetään. Tieteen laajan konsensuksen mielestä luomu on huuhaata ja ainoastaan luomuun vihkiytyneet tutkijat tai luomu-uskonnon ympärille perustetut "tutkimuslaitokset" ovat luomusta mitään kaunista löytäneet, niin sen pitäisi kertoa loogiseen ajatteluun taipuvaiselle kansalaiselle ihan riittävästi. Mutta kun usko on kova, tosiasiat eivät merkitse yhtään mitään.

Sen me tiedämme, että luomu on äärettömän kallista tuottaa, sekä hyvin tehotonta, eli tällä hetkellä Suomen kokonaistuotannosta on luomussa noin reilut 8 % ja sillä osuudella kyetään tuottamaan koko ajan noin 1 % kokonaistuotannosta. Eli hävikki on hirmuinen, suorastaan käsittämätön, mutta silti luomu-uskovaiset eivät luovuta, vaan he haluavat syytää lisää rahaa, että ostaisimme jotain, mitä meidän ei missään nimessä edes kannattaisi ostaa.

Uskooko joku, että kun pistämme 450 000 euroa yhteisiä rahojamme luomun mainostamiseen, niin kansalaiset alkavat kiljuen ostaa luomua, joka kuitenkin maksaa vähintäinkin kaksinkertaisesti normaalisti tuotettuun ruokaan verrattuna?

Mutta luomu-uskonto on peloissaan, sillä kohta olisi pakko saada luomun kysyntä kasvuun, tai kovin pitkään ei kyetä pitämään yllä täysin tuottamattoman viljelyn prosentteja korkealla, jos luomua ei kuitenkaan kukaan osta.

Luomuruoka on aivan samanlainen ruokauskonto kuin vaikkapa luolamiesdieetti, jolla joku uskoo olevan terveysvaikutuksia tai jonkin normaalin elintarvikkeen pakonomainen välttely, jolla välttelyllä uskotaan olevan terveysvaikutuksia tai joka lupaa meille samaa kuin jumalat menneinä aikoina.

 

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Yrittääköhän Hesari näillä järkijutuillaan yrittää jotenkin kompensoida sen, että sen oma toimittaja Emmi-Liia, itseoppinut kokki ja ruokakirjailija, viikosta toiseen saa kirjoittaa täysin epäpätevää huuhaata ravintoasioista.
http://www.hs.fi/ruoka/a1305950800503