Luomubroileri tulee! – Miltä luomulinnun elämä Punkalaitumella näytti?
Luomubroilerin ensimmäinen kohtaaminen kuluttajien kanssa päättyi mahalaskuun, sillä hinta oli niin hirmuinen, että luomubroilerit eivät menneet kaupaksi edes oransseilla -30 % hintalapuilla varustettuina S-ryhmän hyllyistä, vaan ilmeisesti suuri osa tuotteesta päättyi hävikkiin. Joten luonnonvaroja käytettiin taas kerran turhaan luomuideologian nimissä, jotta kaupunkilaisille edes annettiin mahdollisuus ja vaihtoehto pestä omaatuntoaan.
On mielenkiintoista pohtia sitä, että miten helposti kaikki luomun arvot ovat heitettävissä roskakoriin, kunhan vain saadaan luomumerkki sellaiseen tuotteeseen, jota tavanomaisena myydään huikeat määrät, jotta siitä rahavirrasta saataisiin osa myös luomubisneksen puolelle. Eläimillä tai luomun arvoilla ei ole todellisuudessa mitään väliä, vaan ainoa huomioitava asia on kuluttajan rahavirtojen saaminen aidan omalle puolelle.
Luomun pyhinä arvoina, joita luomuliitot koettavat takoa kuluttajien lukuisten mielikuvien jatkoksi, ovat vaikkapa alkuperäisrotujen käyttäminen, sillä sosiaalinen kestävyys, luonnon monimuotoisuus ja blå blå blå ovat luomun sydämenasia. Kohta kaikki luomutuotannon alkuperäiset arvot ovat typistettävissä muotoon "blå blå blå", eli pelkkää sanahelinää, jolla ei ole mitään merkitystä.
Suuren kansainvälisen jalostusjätin kehittämät "epäeläimet" kelpaavat luomulle siinä missä tavanomaisellekin tuotannolle, kunhan vain luomumerkki saadaan pakettiin liimattua johonkin kohtaa ja niin osa rahavirrasta saadaan luomuteollisuuden taskuun. Ilmeisesti suuri kansainvälinen jalostusjätti edustaa luomun kestäviä sosiaalisia arvoja, joilla maaseutu pidetään elävänä ja silleen?
Luomutuotannon iskulauseisiin taisi kuulua se, että luomun etiikkaan kuuluu tuotantoeläimien jalostaminen luonnonmukaisilla menetelmillä, jossa otetaan huomioon juurikin luomutuotannon arvot ja ominaispiirteet.
Lappalaisen luomubroilerimainoksesta käy ilmi, että noin kaksi viikkoa (puoli kuukautta kuullostaisi pidemmältä ajalta) lisättyä tuotantoeläimen elämän pituutta tuotantohallissa on se kipukynnys, jonka Elina Lappalainen kokee omassatunnossaan parantavan pelkästään syötäväksi kasvatetun ja pitkälle jalostetun eläimen elämää niin, että se kelpaa hänelle ja hänen arvoihinsa.
Minä hetken mietittyäni tulin siihen tulokseen, että koska esimerkiksi broileri on täysin keinotekoinen eläin, jalostettu vain sitä varten, että se kasvaa mahdollisimman nopeasti ja halvalla lautasellemme, niin minusta tällaisen epäeläimen voisi kuvitella eettisemmäksi niin, että mitä vähemmän se joutuu elämään tuotantohallissa epäluonnollista tuotantoeläimen elämäänsä, niin sen parempi. Jokainen päivä, jota sen elämää tuotantohallissa pidennetään, joko keinotekoisin syin tai muin syin, on sitä epäeläinparkaa kohtaa väärin ja se vain joutuu elämään turhaa elämäänsä hiukan kauemmin. Sen elämän ainoa tarkoitus on joutua teuraaksi ja päätyä lautasellemme, niin minusta siihen epäelämään tulisi koettaa käyttää niin vähän aikaa kuin suinkin mahdollista.
Voin olla pohdinnoissani aivan väärässäkin, eikä kenenkään tule päätyä samaan johtopäätökseen, jos se ei miellytä. Ja en myöskään tarkoita sitä, etteikö eläintä tulisi sen lyhyen ja tarkoituksettoman elämän ajan kuitenkin kohdella hyvin, mutta sen kriteerit ovat toisen tarinan pohdiskelun paikka.
Mitä järkeä?
Lihankulutus kasvaa maailmalla ja merkittävä osa kasvusta tulee siipikarjan lihasta. Broileri on tehokkaasti kasvavaksi jalostettu eläin. Sen tuottaminen on edullisinta, vie lihakiloa kohti vähiten energiaa, vettä ja rehua. Lihantuotannosta broilerilla on pienin hiilijalanjälki. Mitä järkeä on kasvattaa lihan ekologista jalanjälkeä hitaammalla ja tehottomammalla luomutuotannolla? Ei siinä olekaan järkeä – jos arvostaa vain tehokkuutta.
Todellakin! Mitä järkeä? Kun otamme vielä huomioon sen, että luomubroileria on pakko ruokkia hyvin tuottamattoman ja resursseja tuhlailevan luomutuotannon sääntökirjan sääntöjen mukaan, joka tutkimusten mukaan tuottaa jopa suuremmat ympäristöpäästöt tulevien sukupolvien suureksi riemuksi kuin tavanomainen tuotanto, niin mitä ihmeen järkeä?
Onko meillä todellakin varaa maksaa pienen kaupunkilaisjoukon viherpestystä omastatunnosta sellainen hinta, jonka tuo tuotanto tulee kokonaisuudessaan maksamaan, vai voisiko se kuluttajaryhmä, jolla on moraalisia ja eettisiä ajatuksia suurta massaa enemmän, toimia toisin ja olla vaatimatta aivan kaikkea sitä, mitä vähemmän eettisillä kuluttajilla on tapana vaatia?
Mutta onneksi näitä kuluttajia varten meillä on luomumerkki, joka viherpesee aivan kaiken, niin että se kelpaa sitten myös tavallista rahvasta itseään parempina pitäville.
Seuraavan linkin takaa on luettavissa raportti, jonka on laatinut terveydenhoitoeläinlääkäri Petri Yli-Soini tavanomaisen broilerin myyteistä sekä elämästä myyttien takana:
6 kommenttia:
Luomuohjeissa tosiaan velvoitetaan kasvattamaan hitaasti. Kaipa kaikki muukin pitää tehdä hitaasti: teurastaminenkin? Niinpä sitä aitoa slow foodia tehdään! Kilpikonna elää satakin vuotta, ja jos nirhataan pari viimeistä vuotta hengiltä... voiko sen täydellisempää ruokaa olla?
Matti
http://mattipekkarinen.net
Luomulla on huomattavia terveysvaikutuksia
... ks myös eläinten hyvinvointiasiat
Matti
Tuossa terveydenhuoltoeläinlääkärin esityksessä mainittiin, että kasvatuserän "harventaminen" kesken tuotannon lisää eläinten stressiä. Onneksi luomussa eläimet saavat gmo-vapaata rehua niin niillä ei ole ongelmia kukkojen keruusta kahta viikkoa aiemmin.
Tuossa Petri Yli-Soinin esityksessä hyppäsi kyllä silmille tuo: "Suuret eläinmäärät estävät yksilöllisen hoidon
Hoitaja kiertää kanalassa joka päivä siten, että jokainen
eläin nähdään. Tällöin broilereiden hyvinvointi
voidaan todeta ja yksilöllistä hoitoa antaa tarvittaessa."
Broilereita on hallissa jopa useita kymmeniä tuhansia. Hoitajalla jää aikaa/broileri jokunen sekunti päivässä jos sitäkään. Kyllä tässä nyt on semmoinen maku että on hieman "siloteltu" todellisuutta. Käytännössä "yksilöllinen hoito" tarkoittaa että kuolleet kerätään pois.
Kiitos vakiokriitikolle jälleen kirjoitukseni piikittelystä. Valitettavasti en aiemmin jaksanut ryhtyä argumentoimaan, mutta nyt päätin palata asiaan - jäi vaivaamaan.
Ei, kaksi viikkoa lisää elinaikaa ei ole se kriteeri, jolla luomubroilerista tulee mielestäni tavanomaista tuotantoa hyväksyttävämpää. Vaan se, että kyse on hitaammin kasvavaksi jalostetusta rodusta kuon Ross 508. Hitaampi kasvu on hyväksi linnun terveydelle, sillä juuri nopea kasvu aiheuttaa Ross-hypridin kivuliaita jalka- ja sydänongelmia. Jos on nähnyt molempia lintuja 5-6 viikon iässä, ero on maallikonkin selvästi havaittavissa. Hubbard JA757 on todella paljon aktiivisemmin liikkuva, virkeämpi ja kanamaisempi kuin passiivisena kyhjöttävä paksu serkkunsa. Elinajan pituus on merkityksellinen tässä yhteydessä vain terveyssyistä. En halua syödä Ross 508-broileria, mutta Hubbard kelpaa.
Toinen merkittävä ero verrattuna normaalituotantoon on kasvatustiheys. Se että lintuja saa olla neliöä kohti noin puolet vähemmän, on hyvä asia. Ja ainakin kesäaikaan linnuilla on edes loppuelämänsä aikana muutaman viikon ajan mahdollisuus päästä ulos laitumelle. Nämä olosuhteet parantavat linnun mahdollisuuksia toteuttaa lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan.
Ymmärrän kritiikin siitä, että tässäkin muodossa luomubroilerin tuotanto on silti edelleen teollinen tuotantotapa. Linnut ovat kansainvälisen jalostusjätin jalostamia ja lintuja on hallissa edelleen tuhansia. Ja nekin syövät osin ulkomailta tuotua soijaa. Kyse on kompromissista - ja jokainen kuluttaja päättää mikä on itselle riittävän hyvää jotta kykenee tuotantomuodon hyväksymään.
Varsinaista luonnonmukaista tuotantoa olisikin vain se, jos tosiaan kasvatettaisi maatiaisrotuisia kanoja korkeintaan 60 kanan ryhmissä ja linnut pääsisivät vapaasti ympäri vuoden ulkolaitumelle. Linnut pitäisi myös syöttää omien peltojen viljalla. Kannatan ehdottomasti, jos joku ryhtyy tuottamaan broileria näin! Valitettavasti sellainen ei ole a) taloudellisesti kannattavaa, ellei sitten myy lihaa vain ravintoloille ja pikkuputiikeille kovaan hintaan b) mikä johtaa siihen että volyymin ollessa pieni, se ei tarjoa vaihtoehtoa suuremmille kuluttajaryhmille kun lihaa ei riitä Prismojen kylmätiskiin.
Jos broilerinlihaa haluavalle kansalle aiotaan tarjota jokin normaalituotantoa eettisemmin kasvatettu vaihtoehto, joudutaan tekemään kompromisseja. Luomubroilerin tuotannossa on edelleen kritisoitavaa. Mutta mielestäni se on askel oikeaan suuntaan.
Kiitokset kritiikistä, joka perusteltuna on aina tervetullutta.
Minä itse mietin tässä tilanteessa huomattavasti enemmän planeettamme tilaa ja sitä, että miten lihanhimoisella ihmiskunnalla olisi vielä toivoa myös tulevaisuudessakin.
Tietenkin jos olisin urbaani hipsteri kaupungissa, niin mitäpä tuosta ilmastonmuutoksesta tai muustakaan tarvitsee välittää, kun onneksi kivassa trendikämpässä on ilmastointikin. Ja biitsillä ruskettuukin nopsempaan jos hieman enemmän säteilyä pääsee alas asti.
Televisiosta tuli juuri erittäin hyvä ohjelma asian tiimoilta, jossa tätä asiaa käsiteltiin hyvin ideologia-köyhästä näkökulmasta, eli pääpaino oli todellisuudella ja sillä, että mitä vaikutuksia eri tuotannoilla on planeetallemme.
Vastaus oli aika selkeä ja siinä pelissä luomu ei menesty, jos meidän tulee ottaa tosiasiat huomioon, eikä sitä, että mikä on kivaa tai näyttää paperilla mukavalta.
Ja etenkin jos me huomioimme sen, että miten ihmiset tulevat käyttäytymään, eikä sitä, että miten heidän tulisi käyttäytyä joidenkin mielestä.
Joten tältä pohjalta ajateltuna luomutuotanto on ympäristörikos lähes jokaisessa kategoriassa ja en voisi kuvitella luomun suosimiseksi kuin muutaman syyn, joista päällimmäisenä tulee mieleen liika raha ja itsekkyys, sekä muotitietoisuus.
http://areena.yle.fi/tv/2228502
Viisi päivää aikaa katsoa tuo näkökulma, joka ainakin minusta oli hyvin toimitettu, ilman määrätyn muodikkaan ideologian suosimista.
Lähetä kommentti