12. syyskuuta 2014

Superfood jyrää?

Superfoodit ovat päivän sana ja jokaisen trenditietoisen huulilla ja niiden kauppaa ei lama nujerra, eikä taantumasta ole tietoakaan:

Superia! HU: Tätä kauppaa ei lama lyttää

 

Lama ei paina superfood-kauppoja

 

Tämä on todellakin huomattavissa, eli näistä luomun kivijalkamyymälöistä on tullut kiinalaisen levän ja muun uuselintarvikkeen myyntipaikkoja, mutta menepäs kysymään sieltä kotimaista luomupottua tai luomuporkkanaa, niin myyjät ovat huuli pyöreänä, että niinku mitä hä?

Erilaista kiinalaista/perulaista/muinaisesta viidakosta olevaa marjaa, levää, jauhetta, uutetta, tippaa sun muuta sitten löytyy senkin edestä ja jopa kotimaiset metsät pullollaan olevaa oikeata terveystuotetta, mustikkaa, on saatu hyllyille puolalaisena/kiinalaisena/vinkuintialaisena luomuversiona.

Ja mihinkäs tämä suosio sitten perustuu?

Vastaus löytyy aivan samasta paikasta kuin vastaus siihen, että mihinkäs sen menneisyyden kavalan käärmeöljykauppiaan myynti yleensä oikein perustui?

Tietenkin katteettomiin lupauksiin!

Ruohonjuuri antaa asiasta oikein hyviä esimerkkejä ja vaikka uudet säännökset ravinnelisien yms mainonnasta ovat voimassa, niitä joko kierretään härskisti tai niistä ei välitetä.

Superfoodit ovat ravintotiheydeltään ylivertaisia ruoka-aineita, jolla on ollut merkittävä asema muinaisten kulttuurien historiassa. Kun lisäät omaan ruokavalioosi superfoodeja, saat eksoottisten makuelämysten lisäksi käyttöösi valtavan määrän ravinteikkaita ”työkaluja”, joiden avulla voit valintasi mukaan vaikkapa maksimoida aivotoimintaasi tai lisätä seksuaalista vireyttäsi.

Näistä ylivertaisten superfoodien ylivertaisista taikaominaisuuksista olisi tietenkin voinut antaa jotain konkreettisia esimerkkejä, mutta kokeillen hieman itse niitä antaa historian pohjalta.

Muinaiset inkat ja Etelä-amerikan intiaanit olivat boostanneet ylivertaisilla superfoodeilla immuniteettiaan ja terveyttään tuhansia vuosia, eläen keskimäärin jopa kunnioittavaan 30-vuoden ikään ennen kupsahtamistaan, mutta paras esimerkki inkojen ja muun muinaisväen mahtavasta superterveydestä oli se, kun heidät tappoi suurimmaksi osaksi, ei suinkaan eurooppalaisten valloittajien miekat ja keihäät, vaan heiltä saadut tuikitavalliset nuhakuumeet, flunssat, joihin heidän käsittämättömän ravinnerikkaat superfoodinsa eivät olleet antaneetkaan mitään suojaa.

Inkojen superfoodeihin kuului tietenkin jo tuolloin Maca, jota Ruohonjuuri kuvaa näin:

Vitalisoiva voimajauhe estää lempeä lerpahtamasta ja saa lakanat liehumaan! Kehon energiatasoa kohottava maca lisää myös elimistön kykyä taistella haastavissa olosuhteissa. Vahvistavan vaikutuksensa ansiosta maca-jauhe on erityisen suosittua kuntoilijoiden ja urheilijoiden keskuudessa. 

Valitettavasti inkoilla ei tainnut olla käytössään Ruohonjuuren macaa, sillä espanjalaisten tuomat nukakuumeet koituivat kohtaloksi hyvin suurelle osalle tuota muinaista kansaa.

Mutta tietenkin jos noita Ruohonjuuren mainoslauseita lukee ja ottaa ne tosissaan, ilman tietoa historian tapahtumista, voi lompakko aueta hyvinkin nopeasti, etenkin liehuvien lakanoiden lumoavan näyn edessä. Modernin rohtokauppiaan mielikuvituksen lennossa ei ainakaan mitään vikaa ole, niin kaipa se samainen mielikuvitus saa lakanatkin lentämään.

Hienon nimen omaava lucuma tunnetaan inkojen kultana, myyjänsä mukaan. No kaikki ei ole kultaa, mikä kiiltää, eikä aina kaikki kalliskaan ole kultaa, vaikka kuinka kiiltelisi. Ruohonjuuri tarjoaa paljon erittäin värikkäitä kuvauksia superfoodien voimasta, joten sinne vaan tutkimaan ja nauttimaan vauhdikkaan mielikuvituksen lennosta.

Luomuviljelyn autuaaksi tekevästä voimasta ja sen mahdollisuuksista tuottaa erittäin ravinnetiheää ja immuniteettia kohottavaa (super)ruokaa voinemme muistella esimerkiksi vuosien 1918-1920 kautta ja mitä silloin tapahtui.

Vuonna 1918 kaikki maataloustuotanto oli luomua, ehdottoman puhdasta luomua, sillä keinolannoitteet sekä kasvinsuojeluaineet olivat vasta maanviljelijöiden kaukainen haave.

Joten tarjolla olevan ruuan olisi luullut olevan äärettömän immuniteettia nostavaa, ravinnetiheää sekä terveyttä kaikin puolin edistävää. Jos luemme nykypäivän Ruohonjuuren mainoksia, niin vuonna 1918 eläneiden ihmisten olisi luullut olevan oikeita superihmisiä, kun ei ollut prosessoituja elintarvikkeita, ei keinomakeutusaineita, ei E-koodeja, eikä mitään muutakaan keinotekoista, vaan ihmiset saivat syödäkseen puhdasta ja turvallista prosessoimatonta kotiruokaa, luomulaatuisena.

Valitettavasti tuona vuonna levinnyt influenssavirus ei ollut asiasta tietoinen, vaan kuolleita tuli puhtaasta ja ravinnetiheästä ruuasta huolimatta maailmanlaajuisesti noin 20-40 miljoonaa ihmispoloista.

Kyseinen pienen pieni mikrobi onnistui tappamaan kahdessa vuodessa enemmän ihmisiä kuin ihmiset onnistuivat ensimmäisessä maailmansodassa tappamaan toisiaan neljässä vuodessa.

Joten eipä ollut kauheasti hyötyä ravinnetiheästä luomuruuasta, eikä lannoitteiden yms tuotantopanosten käyttämättömyydestäkään ihmisten vastustuskyvylle.

Harmi vain, että Ruohonjuurta ei vielä tuolloin löytynyt ja heidän ihmetuotteitaan, sillä olen varma, että ashwagandha olisi saanut aikaan niin vahvan superimmuniteetin, että kuolleet olisivat olleet laskettavissa yhden käden sormin, eli vain ne, jotka eivät olisi kyseistä tuotetta ostaneet. Ne olisivat olleet niitä pahuksen skeptikoita, ilkeitä kaiken epäilijöitä, joiden kohtalo olisi ollut oikeutettu. Mitäs epäilivät.


Valitettavasti tosiasiat ovat jokaista Ruohonjuuren mainoslausetta vastaan, sillä luurankojen tutkiminen on saanut selville vaikkapa muinaisista inkoista sen, että hammasmätä, aliravitsemus, nivelsairaudet, infektiot yms yms yms oli heidän joukossaan hyvin yleinen vitsaus.

Ruohonjuuren mainoslauseiden muinaiset mayat olivat todellisuudessa sisäloisista ja heikosta ravitsemuksesta kärsivä, riutuva kansa, vaikka heillä oli käytössä kaikki nuo mahtavat ravinnetiheät superfoodit ja niiden antamat taikavoimat.

Chia merkitseekin maya-intiaanien kielellä voimistamista ja vahvistamista. Buustaa sinäkin kroppasi entistä ehommaksi!

Nämä mainoslauseiden lauseet ovat tosiasioiden valossa aivan uskomattomia, mutta sellaisia ne mainoslauseet tapaavat yleensä olla, kun kuluttaja pitäisi saada ostamaan jotain sellaista, jota ilmankin hän pärjäisi aivan vallan mainiosti.

Nuo muinaiset kansat olivat todellisuudessa osin jopa hyvin heikkokuntoisia ja useat heistä olivat koko ajan aivan liian sairaita tekemään mitään työtä, heitä vaivasivat lukuisat tautiepidemiat ja he kuolivat yleisesti ennen aikojaan tautien ja vaivojen heikentäminä.

Muinaiset viidakkojen superfood-yhteisöt heikentyivät vaikkapa siitä syystä, että heidän maataloutensa oli hyvin tuottamatonta ja he joutuivat koko ajan raivaamaan lisää viidakkoa maatalousmaaksi. Kun he tulivat viidakon reunaan ensimmäistä kertaa ja  kaatoivat viidakon puita, puiden latvustoissa elävä hyttyspopulaatio tuli puun mukana maan pinnalle, imi ihmisten verta ja antoivat metsän raivaajille erään ilkeän seuralaisen verenkiertoon. Yleensä se ilkeä seuralainen vietti aikaansa puiden latvustojen hyttysissä, sekä latvustojen apinoissa, joille seuralaisesta ei ollut mitään haittaa, eikä hyttynen tai apinat tulleet koskaan maanpinnalle, joten ihmiselle kohtalokas mikrobi pysytteli turvallisen välimatkan päässä yläilmoissa.

Kun he palasivat kyläläistensä luokse, he tartuttivat kaikkiin keltakuumeen ja jälleen kerran koko kylä riutui taas uuden tuliaisen kourissa, joka heikensi yhteisö edelleen. Osa jäi eloon, jonka seurauksena immuniteetti vahvistui, mutta vaikka yhtä riesaa vastaan saatiin immuniteetti, yhä uudet sairaudet olivat vain odottamassa vuoroaan.

Mutta jos lompakko kestää, niin immuniteettiaan voi koettaa kohentaa aivan millä keinoilla kutakin huvittaa.


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen "kissojen ja koirien kanssa" yrittänyt epätoivoisesti etsiä vakavasti otettavaa tieteellistä selitystä termiin RAVINTOTIHEYS.
Toistaiseksi kyseinen sana on ilmennyt ainoastaan näiden huuhaatuotteiden markkinoinnissa ja tuotteisiin hurahtaneiden blogikirjoituksissa.

Olisin ikuisesti kiitollinen, jos jostain voisit selvittää, mitä "ravintotiheys" tarkoittaa ja mistä tämä pseudotieteeltä haiskahtava termi on kotoisin. Onko odotettavissa, että vakavasti otettavat ravintotieteilijät tai lääketieteen tutkijat voisivat jonain päivänä käyttää tällaista ilmaisua raportoinnissaan?

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

Ravinnetiheys tarkoittaa lyhykäisesti sitä, että kuinka paljon vitamiinejä, kuitua, kivennäisaineita yms tuote sisältää suhteessa sen tarjoamaan energiaan.

Esimerkiksi sokeri tarjoaa hyvin paljon energiaa, mutta ei juuri yhtään mitään muuta. Se on siis hyvin ravinneköyhää ruokaa, vaikkakin hyvin energiarikasta ruokaa.


Anonyymi kirjoitti...

Olen aivan varma, että Patrig Borg osaisi vastata tuohon tiheys-pohdintaan! Joten kysyisikö joku vastauksen häneltä ja laittaisi sen tänne, tai josko Patrik itse jopa kommentoisi tänne?