14. elokuuta 2014

Ruokahuuhaan seuraukset alkavat näkyä

Kotikutoisten ruokaprofeettojen ja muun huuhaaväen epäinformaation seuraukset alkavat näkyä suomalaisten terveydessä:

THL: Suomalaisilla aikuisilla jodin puutos

 

Asiasta uutisoitiin jo vuosi sitten, mutta silloin asia ei päässyt jostain syystä valtamedian otsikoihin asti:

 

Jodin pienentynyt saanti huolestuttaa asiantuntijoita

 

Negatiiviseen kehitykseen on vaikuttanut mm. hyvin voimallisesti markkinoidut äärettömän kalliit erikoissuolat, joiden käyttöön ovat yllyttäneet itseoppineet ruoka-asiantuntijat ja muut nykyisen ajan trendilähettiläät, joiden asiantuntevalta vaikuttava viesti on opiskeltu, hmmmm, no esimerkiksi Youtubesta, josta saatava tieto on ohittanut yliopistojen tiedon jo vuosia sitten.

Erikoissuoloissa kun on Youtuben mukaan kymmeniä tärkeitä hivenaineita ja ties mitä Tiibetin vuorten taikavoimia, että niitä käyttämällä elimistön detox virittyy huippuunsa ja olo on kevyt kuin varsalla laitumella kevätaamuna. Erikoissuolassa on sekin hyvä ominaisuus, että mitä enemmän sitä syö, sen alemmas verenpainekin laskee, sillä luultavasti Youtubessa kerrottiin näin. Kun suola on louhittu muinaisen meren pohjasta, ovat muinoin eläneiden intiaanien taikavoimat siinä suolassa mukana, joita taikavoimia ei ole ilkeän suolateollisuuden teollisessa, raffinoidussa murhasuolassa.

Ja nyt muinaisten intiaanien tuottamasta tiedosta takaisin yliopistojen tuottaman tiedon maailmaan:
Nyt ruokatrendit puhaltavat kuitenkin kohti jodioimatonta suolaa, kuten merisuolaa, sormisuolaa ja muita erikoissuoloja, joiden käyttö on kasvanut kodeissa.

Joditäydentämättömien suolalaatujen jodipitoisuus voi olla vain kymmenesosan jodioituun vaihtoehtoon verrattuna.

Jodin puute heikentää kilpirauhasen toimintaa ja voi pitkällisen puutteen jälkeen johtaa kilpirauhasen liikakasvuun eli struumaan. Entisaikaan struuma ei ollut Suomessakaan harvinainen, mutta suolan ja rehujen joditäydennys on ehkäissyt sitä tehokkaasti.

- Struumaa esiintyy yhä Euroopassa, ja jodin puute lisää myös oppimisvaikeuksia, Erlund muistuttaa.

Lääkäri-lehden mukaan jodin tarpeellisuus sai hiljattain vahvistusta The Lancet -tiedelehdessä julkaistusta tutkimuksesta. Brittitutkimuksessa raskaana olevien naisten elimistön alhainen jodipitoisuus oli yhteydessä syntyvien lasten muita alempaan älykkyysosamäärään ja heikompiin lukuvalmiuksiin alakouluiässä.

On täydellisen käsittämätöntä, että kotikutoiset ruokaprofeetat kehottavat esimerkiksi raskaana olevia naisia luopumaan järkevästä, jodioidusta mineraalisuolasta keksittyjen terveysvaarojen vuoksi ja suosittavat tilalle jodioimattomia, "raffinoimattomia" suoloja niiden keksittyjen terveysvaikutusten johdosta, joita ei ole ja jotka vaikutukset perustuvat puhtaasti markkinamiesten vilkkaaseen mielikuvitukseen.

Mutta ehkäpä he haluavat lisää maksavia asiakkaita, joihin uppoavat kaikki mahdolliset humpuukiselitykset, joilla tuotteita markkinoidaan, kun jos lapsena tai sikiönä altistuu jodin puutokselle, siitä voi seurata alempi älykkyysosamäärä ja oppimisvaikeuksia kouluiässä.

Joten jälleen kerran voi vain ihmetellä sitä, että miten ihmeessä nämä ruokagurut saavat opetuslapsia, kun heidän oppinsa ovat usein lähes täydellisesti tiedetyn tiedon vastaisia?


Pienenä muistutuksena aiempi kirjoitukseni suolasta reilun vuoden takaa:

Suola, tuo ihmeellinen terveystuote


Suolaa suolaa, vähemmän suolaa, mutta mielellään jodioitua.

 

 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Luepa tämän jutun kommentteja:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288726517045.html?pos=ok-nln#comments-anchor
En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa kun näkee tämän lukutaidottomuuden, ymmärryksen puutteen ja ennen kaikkea ne älyttömyydet joita ruokahuuhaan uhrit tuonne kirjoittavat.

Tiedeblogissa oli hyvä juttu otsikolla "Saarnaaja ärskii tarttuvia meemejä"
http://www.tiede.fi/artikkeli/blogit/rajankayntia/saarnaaja_parskii_tarttuvia_meemeja
Sen sisältö soveltuu ihan yksi-yhteen ruokahuuhaan saarnaamiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Jos sinulla on makuaisti tallella, niin otapa sokkona jozoa ja jotain laadukasta käsittelemätöntä suolaa kielen kärjelle. Minä ainakin huomaan eron selkeästi. Onkohan juuri se jodi joka tekee pöytäsuolasta niin pistävää. Inhoan suolatonta ruokaa, ja käytän mieluiten juuri noita parjaamiasi "hippisuoloja", melko reippaastikin. Silti verenpaineeni on aina todella alhainen. Kyllähän se ainakin on ihan selvä tosiasia, että suolaa ei ole aina käsitelty samalla lailla kuin nykyään. Ja sekin, että ihminen hiukan sitä suolaa tarvitsee. Suosittelen kyllä omasta puolestani näitä paremmanmakuisia aitoja suoloja, kilohinta liikkuu siinä 8 euron paikkeilla, joten tuskin se kenenkään budjettia kaataa, koska pussillisella pärjää aika kauan.