8. elokuuta 2014

Ruualla pelottelun seuraukset

Luomuliitto sekä muut luomujärjestöt ovat lisänneet viime aikoina voimallisesti pelottelumainontaa, jotta kuluttajat siirtyisivät ostamaan luomua. Luomuliitto on twitterissä mainostanut luomutuotteita vaikkapa niin, että luomu on hyvä valinta siksi, että luomua suosimalla ei päädy syömään gmo:ta.

Miksi pitäisi vältellä gmo:ta? Ei tule muuta mieleen, kuin että siinä on varmaan jotain vaarallista, vaikka sitä ei suoraan sanotakaan. Samoin luomuliitto on huolissaan siitä, että koska kanoja voidaan ruokkia gmo:n avulla, siitä päätyy jotain itse munaan, koska täytyisi ostaa luomumunia, jotta voi olla varma siitä, että kananrehun sisältämät geenit eivät päädy omalle lautaselle, tai siis väärät geenit, jopa ilmeisen vaaralliset geenit.

Joka kesä mansikkasesongin ollessa kuumimmillaan, näemme mediassa juttua siitä, kuinka juuri mansikka olisi hyvä ostaa luomuna, sillä ei sitä koskaan tiedä, että jos vaikka tavanomaisesta mansikasta saa jotain vaarallista itseensä. Joskus harvoin jutussa saatetaan jopa haastatella viranomaista, joka kertoo, että mitään vaarallista ei taatusti tule, mutta eihän sitä voi koskaan olla liian varma ja tietenkin netistä löytää myös vastakkaista tietoa itseoppineilta terveysguruilta. Lehdissä on listoja siitä, että mitkä viisi-kymmenen tuotetta olisi hyvää ostaa luomuna, kun niiden tavanomaisissa versioissa voi olla jotain vaarallista tai vaikka ei olisi, riski voi kuitenkin olla.

Tässäpä luomujärjestön näkemys aiheesta:

Luomumansikassa maistuu vain ja ainoastaan mansikka, sillä luomumansikkaa ei lannoiteta kemiallisilla lannoitteilla eikä sen viljelyssä käytetä synteettisiä torjunta-aineita.

Jos kerran luomussa ei saa käyttää kemiallista eikä synteettistä, niin kai kemiallisessa ja synteettisessä on jotain kategorisesti vaarallista ja ikävää? Kun hetken pohtii, niin kemiallinen typpi ja kemiallinen fosfori kyllä kuullostavat jo aika pahalta ja siellä on myös suomen kielessä harvinaisia kirjaimia, niin jotain taitaa olla pielessä?  Typpeä kuten fosforiyhdisteitä käytetään räjähdysaineissa ja typen oksidit aiheuttavat myös happamia sateita, niin tokihan kemiallinen typpi on sitten aivan hirmuista myrkkyä ja siksipä se lienee luomussa kielletty?

Ja jos kerran kemialliset lannoitteet sekä synteettiset torjunta-aineet oikein maistuvat tavanomaisessa mansikassa, kun ne eivät luomumansikassa maistu niiden käyttämättömyyden takia, niin jotain ihan kauheaa niiden silloin täytyy olla! Herra paratkoon, tavanomaisessa mansikassa maistuu kemiallinen typpi!

Nyt kun kuluttajalta on peloteltu jokainen ihokarvakin pystyyn, niin mikäpä mahtaa olla sitten seuraus ja voisiko sillä olla jopa terveydelle haitallisia vaikutuksia, kun ihminen alkaa pelätä ruokaa, tai määrättyä ruokaa, etenkin sellaista, jolle on luotu vaarallinen sädekehä ympärilleen?

Ilta-Sanomat kertoo aiheesta hyvän jutun, sillä ortoreksia on tulossa uudeksi syömishäiriöksi vanhojen rinnalle:

Syömisestä tuli päivittäistä piinaa

 

Ortoreksia tarkoittaa pakkomielteistä tarvetta syödä terveellisesti.

Kun ihminen lukee ruuasta saatavaa hyvin vaihtelevaa informaatiota, saattaa todellisuus sumuuntua kaiken sen pelottelun alle, jota nykyään ruuan ympärillä pyörii. On kemiallista, synteettistä, lisäainetta, säilöntäainetta ja ties mitä. E-koodi! Lisänä urbaaneja myyttejä siitä, että kaverini kaverin kaveri, joka oli hautausmaalla kesätöissä kertoi, että vainajat eivät ole vuosikymmeneen enää maatuneet ja aivan varmasti se johtuu ruuan lisäaineista, jotka säilövät myös ruumiit arkuissaan. Hui, kauheaa! Ja sen on pakko olla totta, kun kaverini kaverin kaveri sen kertoi, joka on itse nähnyt maatumattoman vainajan, vai oliko se sen kaveri, vai serkun kaima? No joku kuitenkin kertoi.

Terveellisyyttä tavoitteleva ei yleensä itse koe syömisissään olevan mitään vikaa, päinvastoin.

Jos välttelen kaikkea sitä vaarallista ja kauheaa, mistä nykyisin saa lukea joka paikasta, niin miten ihmeessä se muka voisi johtaa johonkin syömishäiriöön tai olla syömishäiriö? Koska muka terveellisesti syömisestä on tullut sairaus? Minähän vain välttelen syömisessäni kaikkea kemiallista ja prosessoitua.

Lisäksi pelottelua harrastetaan niin, että niissä yleensä hienosti sotketaan kausalaatio ja korrelaatio, eli asiat saadaan näennäisesti liittymään toisiinsa, vaikka mitään yhteistä ei kahden asian välillä ole.

Todellisuus näiden terveyshuuhaapelottelujen takana on kuitenkin tämä, joka kannattaa lukea ajatuksen kanssa:

Älä huoli torjunta-aineista


Lisänä voi miettiä, että ottavatko ruualla pelottelevat tahot mitään vastuuta omasta huuhaa-markkinoinnistaan ja pelottelustaan?

No eivät taatusti ota ja minusta sellainen asia on erittäin järkevä syy boikotoida kyseisiä toimijoita sekä heidän mainostamiaan tuotteita.

Jos jotain tuotetta pitää mainostaa kilpailevaa vastaavaa tuotetta mollaamalla ja keksimällä siitä perättömiä asioita tai vihjailemalla perättömiä asioita, ei sellaisella toimijalla voi olla puhtaita jauhoja omassa pussissaan.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Viitaten viimeiseen kappaleeseen boikotoin Snellmannin lihatuotteita sekä kaikkien sellaisten valmistajien lihajalosteita jotka käyttävät Snellmannin lihoja. Syystä että:
- Snellmann pelottelee gmo:lla tuomatta ainoatakaan faktaa huuhaapelotteidensa tueksi.
- Jauheliha ”pakastamattomasta lihasta jotta se ei kiehu pannulla”, kun kaikki jotka osaavat laittaa ruokaa, tietävät että jauheliha kiehuu omassa lihanesteessään vain jos sitä yritetään paistaa suoraan jääkaapista liian suurta määrää liian kylmällä pannulla.
- ”Poistimme natriumglutamaatin tuotteistamme” eli menivät poistamaan yhden tutkituimmista aineksista jotka lisäävät ruokaan ’umami’ makua.
- ”Lopetimme lisätyn fosfaatin käytön makkaroissamme”. Fosfaatti sitoo kosteutta, minkä johdosta Snellmannin tuotteet ovat entistäkin kuivempia ruikkuja.
- ”Korvasimme kamaran oikealla lihalla” – suuri virhe. Jos makkarassa pitäisi olla pelkkää lihaa, sen nimi olisi jauheliha eikä sitä tarvitsisi ’jalostaa’ makkaran muotoon.
- ”Emme käytä koneellisesti eroteltua lihaa” eli Snellmann on todellinen tuhlari. Kylä elukoista pitäisi käyttää hyväksi kaikki lihanrippeet.