Päivän Hesarissa (18.6.2015) keskusteltiin kasviksista ja juttu sivusi myös luomua.
Muistanette ruotsalaisen COOP-ketjun harhaanjohtavan pelottelukampanjan, joka pintaa raaputettaessa todellisuudessa kertoi, että ruuassamme ei ylimääräisiä kemikaaleja ole, ainakaan haitaksi asti, niin nyt luette saman myös kotimaisten asiantuntijoiden kertomana:
Voiko kasviksia syödä liikaa niiden sisältämien torjunta-aineiden vuoksi?
Ei
missään tapauksessa. Suomessa kasvisten kulutus on yksi EU-maiden
alhaisimmista. Vuonna 2010 Evira julkaisi kumulatiivisen
riskinarvioinnin, jossa käytiin läpi kaikki kasvinsuojeluaineiden jäämät
vuosina 2002–2008. Yli puolesta EU-alueella myydyistä elintarvikkeista
kasvinsuojeluaineita ei löydy lainkaan, ja siltä osin ne vastaavat
luomutuotteita. Kasvisten hyödyt ylittävät moninkertaisesti
kasvinsuojeluaineiden mahdolliset haitat.
Mitkä kasvikset sisältävät eniten torjunta-aineita?
Eniten
kasvinsuojeluaineiden jäämiä löytyy EU:n ulkopuolelta tulevista
kasviksista. Vuonna 2013 EU:n asettama enimmäismäärä ylittyi noin
kolmessa prosentissa tutkituista näytteistä. Noin puolet näistä
enimmäismäärän ylityksistä löytyi EU:n ulkopuolella tuotetuista
trooppisista hedelmistä, juureksista ja kasviksista, okrasta, teestä,
mausteista ja riisistä. Osassa syynä oli tehoaine, jota ei ole
hyväksytty käytettäväksi EU-alueella.
Kannattaako luomukasvisten ja lähiruuan ostaminen?
Tietenkin
on ekologisesti fiksumpaa ostaa lähituotteita, koska niihin ei ole
tarvinnut käyttää säilyvyyttä parantavia aineita. Terveyden kannalta
sillä ei juuri ole merkitystä, koska kaikkia tuotteita valvotaan.
Pitääkö hedelmät kuoria?
Kuoressa
oleva kasvinsuojeluaineiden määrä vaihtelee eri tuotteissa. Kuorimalla
voi halutessaan vähentää kasvinsuojeluaineiden saantia, mutta riskien
kannalta sillä ei ole merkitystä. Kyse on lähinnä totutuista tavoista.
Myös
ulkomaiset ja ei-luomuna tuotetut omenat voi syödä kuorineen, aivan
yhtä hyvin kuin tomaatit ja kurkut. Kuorien mukana menettää samalla
hyviä ravintoaineita ja makua.
Juttua varten on haastateltu Itä-Suomen yliopistossa
työskentelevää kotitaloustieteen professoria ja ravitsemustieteen
dosenttia Anna-Liisa Elorinnettä. Torjunta-aineita ja luomuruokaa
käsitteleviin kysymyksiin vastasi Turvallisuus- ja kemikaaliviraston
erikoistutkija Juha Laakso.
1 kommentti:
Pidän blogistasi ja olen monessa asiassa kanssasi samaa mieltä. Viime aikoina on kuitenkin tullut liuta uusia tutkimuksia, jotka myös puoltavat luomun käyttöä terveydellisistä näkökulmista.
Lähetä kommentti