15. maaliskuuta 2015

Täydellisen ruokavalion metsästys

Useat itseoppineet gurut ja terveyden poppamiehet koettavat myydä meille ihmiskunnan historiasta  mallia täydellisestä ruokavaliosta, jota noudattamalla ihmisestä tulee vapaa kaikista sairauksista, kolotuksista ja ongelmista. Ruokavalion ihanuuksiin pääsee tietenkin käsiksi poppamiehen kirjan ostamalla, joissa kirjoissa usein hyvin värikkäin sanankääntein kuvaillaan menneisyydessä eläneitä ihmisiä ja heidän oletettuja ruokailutottumuksiaan sekä oletettuja terveydentilojaan.

Jälleen totuus on taruja ihmeellisempää, eli kun oikeasti kouluja käynyt ihminen, joka tietää jotain tutkimastaan alasta, alkaa pureutua itseoppineiden gurujen syviin viisauksiin, ne osoittautuvat pelkäksi fantasiaksi, haihatteluksi, toiveiksi, utopiaksi ja myyteiksi.

Potilaan Lääkärilehdessä on asiasta hieno kirjoitus, joka perustuu ekologian, evoluution ja käyttäytymisen professori Marelene Zukin kirjaan Paleofantasy. Jutun on laatinut dosentti Piia Jallinoja Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskulta:

Paleofantasia – unelma täydellisestä ruokavaliosta

 

”Paleo on tie takaisin juurille”, kannustetaan Paleokeittiö-blogissa. Toisen sivuston mukaan ”paleotyyppistä ruokavaliota syövät metsästäjä-keräilijät ja muut luonnollista elämäntapaa noudattavat kansat ja heimot ovat vanhaan ikään asti käytännössä vapaita kroonisista sairauksista ja he ovat ulkonäöltään urheilullisia, lihaksikkaita ja vähissä rasvoissa” (www.helsinkipaleo.com/aloita-tasta)

Minnesotan yliopiston ekologian, evoluution ja käyttäytymisen professori Marelene Zukin kirja Paleofantasy käy läpi paleoruokavalion pääperiaatteita ja pohtii ihmisten elintapojen kuten syömisen ja liikunnan, ja parinvalinnan ja perherakenteiden suhdetta evoluutioon. Tarkastelen tässä kirjoituksessa lähinnä Zukin paleoruokavalioon liittyviä näkökohtia.

Zukin pääviesti on, että toisin kuin paleoruokavalion kannattajat väittävät, ei ole mitään aikakautta, ympäristöä tai ruokavaliota, joka olisi ainutlaatuisen optimaalinen ihmisille tai muillekaan eläinlajeille. Ei siis ole mitään menneisyydessä ollutta hetkeä, jota nykyihmisen olisi syytä imitoida voidakseen paremmin.

Kirja menee välittömästi ostoslistalle, sillä sen verran mielenkiintoiselta tuo vaikuttaa, eli oikea tieto kiinnostaa aina ja on paljon mielenkiintoisempaa kuin epätieto.

Ei kannata etsiä täydellistä ruokavaliolta. Riittävän hyvä kelpaa.

Niinpä.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Evira julkaisi laajan lisäaineoppaan:
http://www.hs.fi/ruoka/a1426563746537
Nyt vaan odottelemaan HS juttuun googletusyliopistossa opiskelleiden "asiantuntijoiden" kommentteja, miten Eviran tutkijat eivät ymmärrä asiasta yhtään mitään, listasta puuttuu tuhansia haittavaikutuksia ja kaikista lisäaineista tulee vähintään syöpä...