6. toukokuuta 2014

Luomun päästöt moninkertaiset kiloa kohti

MTT:n uusi vertailu koettaa saada selkoa ruuan ympäristövaikutusten välillä:

Uusi vertailumenetelmä yhdistää ruoan ympäristövaikutukset ja ravitsemuksen

 

Vertailu sisältää hyvin mielenkiintoisen pätkän koskien luomutuotantoa:

Tutkimuksessa pyrittiin ottamaan huomioon myös luomutuotteiden erityispiirteet niin ympäristö- kuin ravitsemusnäkökulmasta. Tutkijat huomasivat kuitenkin, etteivät nykyiset ilmastovaikutusten ja rehevöittävien vaikutusten arvioinnissa käytettävät päästömallit sovi luomutuotannon päästöjen arviointiin.

Kun tekstin alapuolelta klikkaatte eteenne auki dokumentin, jossa päästöjä on arvioitu (luomutuotteiden elinkaariarviointi), niin sitten selviää se, että miksi ihmeessä päästömallit eivät sovellu luomun arviointiin.

Syy on se, että koska poliitikot ovat nyt ihastuneet luomuun, koska sen avulla pääsee poliitikoksi seuraavaksikin kaudeksi, niin tutkimuksen tulokset ovat täysin vääriä verrattuna siihen, että millä arvoilla luomua ajetaan pakolla kaikkien lautaselle.

Politiikot haluavat tietenkin sellaisia tutkimuksia, joista selviäisi, että he ovat tehneet järkeviä päätöksiä, eivätkä umpityperiä päätöksiä, kuten nyt on tapahtunut vaikkapa luomun suosimisen ansiosta.

Joten seuraavaksi tutkijoiden pitää kehittää luomumatematiikkaa, jolla musta saadaan valkoiseksi ja päästöt saadaankin kertomaan luomun autuudesta.

Luomun aiheuttamat ympäristövaikutukset ovat täysin käsittämättömiä verrattuna tavanomaiseen viljelyyn ja siksipä tuosta hullutuksesta tulisi luopua niin nopeasti kuin mahdollista.

Luomun päästöt tuotettua kiloa kohti ovat aivan karseaa luettavaa, eli aiemmin mainitsemani ympäristörikos soveltuu mainioksi termiksi asialle.

Viljojen kohdalla luomun päästöt lähes kaikissa kategorioissa ovat luomun tappioksi verrattuna normaaliin, järkevään tuotantoon. Ainoastaan rehukauralla on hieman pienemmät päästöt katsottaessa ilmastonmuutosta, sekä rukiilla suunnilleen sama kuin tavanomaisella viljelyllä, mutta muuten luomu on rikos tulevia sukupolvia kohtaan.

Katsokaapa kauran kohdalta, sillä kaura taitaa olla suosituin luomuvilja. Rehevöityminen? Ilmastonmuutos? Jokainen luomua ostava tekee samalla hetkellä päätöksiä koskien sitä, että millaisen planeetan haluatte lapsillenne ja noiden lukujen valossa asia on selvä.

Jokainen järkevä, tieteeseen nojaava, ympäristötietoinen kuluttaja jättää luomun luomu-uskovaisten omaksi asiaksi ja ostaa mielikuvien sijaan oikeasti ympäristöä auttavaa tuotantoa.

Ei tämä asia tule yllättyksenä kenellekään muille kuin luomu-uskovaisille. Esimerkiksi Hanna Tuomiston väitöskirja kertoi tämän jo aikoja sitten, mutta asiasta ei saa puhua ääneen, sillä luomu-uskovaisten ei haluta heräävän ruususen unestaan. Eikä poliitikkojen mieltä haluta pahoittaa sillä, että he ovat jälleen kerran menneet mainostoimistojen retkuun ja tehneet päätöksiä mielikuvien perusteella, eikä tiedon perusteella.


 

 

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Arvaan, että asian hoitavat kätevästi näin: tekaisevat oletuksen, että luomussa maan humustaso kääntyy huimaan nousuun, ja siten CO2-vaikutus on hurjan suotuisa, mikä nostaa luomun kirkkaaksi ekoykköseksi.
Matti

Anonyymi kirjoitti...

...lisäksi luulen, että on korkea aika tallentaa tuo MTT:n tutkimusseloste. Kun näistä interneteistä ja tietokoneista ei koskaan tiedä...
Matti

Anonyymi kirjoitti...

Norjalaiset koonneet kattavan julkaisun, jossa vertailtu luomun ja tavanomaisen tuotannon eroja mm. ravinnon terveysvaikutuksiin liittyen. Eipä niissä terveysvaikutuksissakaan oikein eroja ole.

-ES

http://www.english.vkm.no/eway/default.aspx?pid=278&trg=Content_6575&Main_6359=6575:0:31,2558&Content_6575=6393:1949052::0:6464:1:::0:0