18. kesäkuuta 2015

Kannattaako vaihtaa luomukasviksiin?

Päivän Hesarissa (18.6.2015) keskusteltiin kasviksista ja juttu sivusi myös luomua. Muistanette ruotsalaisen COOP-ketjun harhaanjohtavan pelottelukampanjan, joka pintaa raaputettaessa  todellisuudessa kertoi, että ruuassamme ei ylimääräisiä kemikaaleja ole, ainakaan haitaksi asti, niin nyt luette saman myös kotimaisten asiantuntijoiden kertomana:

Nämä kasvikset ovat kaikkein terveellisimmät


Voiko kasviksia syödä liikaa niiden sisältämien torjunta-aineiden vuoksi?

Ei missään tapauksessa. Suomessa kasvisten kulutus on yksi EU-maiden alhaisimmista. Vuonna 2010 Evira julkaisi kumulatiivisen riskinarvioinnin, jossa käytiin läpi kaikki kasvinsuojeluaineiden jäämät vuosina 2002–2008. Yli puolesta EU-alueella myydyistä elintarvikkeista kasvinsuojeluaineita ei löydy lainkaan, ja siltä osin ne vastaavat luomutuotteita. Kasvisten hyödyt ylittävät moninkertaisesti kasvinsuojeluaineiden mahdolliset haitat.

Mitkä kasvikset sisältävät eniten torjunta-aineita?

Eniten kasvinsuojeluaineiden jäämiä löytyy EU:n ulkopuolelta tulevista kasviksista. Vuonna 2013 EU:n asettama enimmäismäärä ylittyi noin kolmessa prosentissa tutkituista näytteistä. Noin puolet näistä enimmäismäärän ylityksistä löytyi EU:n ulkopuolella tuotetuista trooppisista hedelmistä, juureksista ja kasviksista, okrasta, teestä, mausteista ja riisistä. Osassa syynä oli tehoaine, jota ei ole hyväksytty käytettäväksi EU-alueella.

Kannattaako luomukasvisten ja lähiruuan ostaminen?
 
Tietenkin on ekologisesti fiksumpaa ostaa lähituotteita, koska niihin ei ole tarvinnut käyttää säilyvyyttä parantavia aineita. Terveyden kannalta sillä ei juuri ole merkitystä, koska kaikkia tuotteita valvotaan.

Pitääkö hedelmät kuoria?

Kuoressa oleva kasvinsuojeluaineiden määrä vaihtelee eri tuotteissa. Kuorimalla voi halutessaan vähentää kasvinsuojeluaineiden saantia, mutta riskien kannalta sillä ei ole merkitystä. Kyse on lähinnä totutuista tavoista.
Myös ulkomaiset ja ei-luomuna tuotetut omenat voi syödä kuorineen, aivan yhtä hyvin kuin tomaatit ja kurkut. Kuorien mukana menettää samalla hyviä ravintoaineita ja makua.

Juttua varten on haastateltu Itä-Suomen yliopistossa työskentelevää kotitaloustieteen professoria ja ravitsemustieteen dosenttia Anna-Liisa Elorinnettä. Torjunta-aineita ja luomuruokaa käsitteleviin kysymyksiin vastasi Turvallisuus- ja kemikaaliviraston erikoistutkija Juha Laakso.



9. kesäkuuta 2015

Luomusuojaa auringolta!

Luonnonmukaista elämää suosivien ihmisten logiikkaa ei voi kun ihmetellä, sillä uusin villitys on suojata itsensä ja lapsensa auringon vaaroilta sivelemällä iholle porkkanaöljyä!

Ensimmäistä kertaa pongasin tämän iholle luonnollista suojaa antavan neuvon laadukasta ja pätevää anekdoottia tarjoavasta GMO-vapaa Suomi facebook-ryhmästä, jossa erilaisista salaliittoteorioista hullaantuneet ihmiset jakavat toisilleen vinkkejä selviytyäkseen suuryritysten murhayritysten salakavalilta ansoilta. Sillä normaalit aurinkosuojavoiteet ovatkin vain suuryritysten keino myrkyttää meidät hengiltä, jotta suuryritykset voisivat tehdä enemmän tulosta!

Mutta hetken asiaa tutkittuani selvisi, että porkkanaöljy ja muut luomut aurinkosuojavoiteet ovatkin nerokas keksintö, sillä ne ovat samalla hinnalla erittäin monivaikutteisia kuten parista esimerkistäni voi helposti havaita, eli ensin suoja:

Myrkyttömät, täysin luonnolliset aurinkosuojat keittiösi kaapista


Tässä selkeästi ja asiantuntevasti kirjoittaa mm. liikunnallinen äiti ja tradenomi Anneli Päivänsara, että porkkanaöljy tarjoaa korkean aurinkosuojan:

Porkkanaöljy

Porkkanaöljyllä on erittäin suuri aurinkosuojakerroin, noin SPF 40. Siinä on myös paljon antioksidanttisia vaikutuksia, joten öljyä voidaan käyttää myös vahingoittuneelle iholle. Porkkanaöljy toimii myös itseruskettavan tavoin, kiitos oranssivivahteisen värinsä.

Liikunnallisen äidin selvitysten mukaan myös monilla muilla keittiön kaapin tuotteilla on vastaavia suojaavia vaikutuksia, joten niitä vain läträämään iholle, jos melanooma pelottaa.

Seuraava lähde ei ollut aivan yhtä optimistinen porkkanaöljyn suojaavuudesta:

Luonnollisin keinoin suojaa auringosta


Kahden pienen prinsessan äiti oli saanut selville, että porkkanaöljyllä on kuulemma suojakerroin noin 10, joten uskottavahan tämäkin on:

Numero 3: Porkkanaöljy, tämä on ihan uusi tuote minulle. Suojakerroin on kuulemma noin 10 luokkaa.  

Joten jos otamme tuosta liikunnallisen äidin sekä kahden pienen prinsessan äitinä ansioituneiden maallikkotutkijoiden selvityksestä keskiarvon, niin porkkanaöljyn suojakerroin on noin 25! Ei huono ja millä hinnalla, eli itsetehtynä lähes ilmaista verrattuna suuryritysten myrkkyihin. Tosin heillä oli pientä erimielisyyttä myös muiden keittiön öljyjen ja rasvojen suojakertoimista, mutta kun luomusti toimitaan, ei kannata takertua lillukanvarsiin.

Jos seuraisitte Ostos-TV:tä, niin tässä kohden juontaja sanoisi painokkaalla äänellä eikä tässä vielä kaikki, sillä porkkanaöljy osaa samaan aikaan sekä suojata auringolta että tehostaa rusketusta, kuten seuraavat esimerkit osoittavat. Koska haluan pysyä suuryritysten salaliitoista kaukana, pysyttäydyn luomutiedossa ja seuraava luotettavan oloinen anekdootti on peräisin KaksPlus -lehden keskustelupalstalta:

Luontaistuotekaupoissa myydään porkkanaöljyä, jota voi sivellä iholle, se edistää myös rusketusta =) 

Ja nyt pikaisesti luomukauppaan ja tottahan tämä on:

Ruskettava porkkanaöljy 


Puhdas+ Beauty Oil Porkkanaöljy valmistaa ihoa auringonottoa varten ja edistää tehokkaasti ruskettumista. Kirkastaa ja tehostaa ihon väriä.

Tuote on vieläpä puhdas ja mikä tärkeintä, se on luomulaatuista, joten turvallinen syvä rusketus lienee taattu!

Mutta Ruohonjuuri myy myös toista versiota ja se on sitten suojaava porkkanaöljy, joten siitä on moneksi:

Porkkanaöljy 


Maksaa vain 1065 euroa litra, joten sen on pakko olla äärettömän tehokasta sekä monivaikutteista. Parantaa varmaan myös useat kavalat sairaudetkin, mutta sitä ei ole vain kehdattu purkkiin painaa, ettei ihan käsistä vietäisi.

Ja ajatelkaas, kun niitä suuryritysten myrkkyrasvoja pitää ohjeiden perusteella läträtä kaksin käsin, jotta myrkyttyisimme tehokkaammin, on porkkanaöljy vieläpä todella riittoisaa, sillä vain muutama pisara riittää sinut suojaamaan:

Porkkanaöljy auttaa sinua ruskettumaan nopeammin ja suojaa samalla ihoasi palamiselta. Porkkanaöljyn sisältämä karoteeni auttaa ihoasi muodostamaan uusia ihosoluja. Jos sinulla on iho- ongelmia, kuten ihottumaa, kuivaihoisuutta tai väsyneeltä tuntuvaa ihoa, niin anna ihollesi muutama pisara hoitavaa porkkanaöljyä. Hienot kasviöljyt imeytyvät nopeasti ihoosi ja antavat myös luonnollisen UV- suojan. Riittoisa öljy, muutama pisara riittää.

Voisi tietenkin sanoa, että tuolla hinnalla olisi pakko riittääkin, mutta sitten meidän on pakko kysyä myös oikeasti jotain asiasta tietävältä, mutta sitä ei ole pakko uskoa, sillä hehän ovat mukana kansainvälisessä salaliitossa meidän pikaisemman lopun avittamiseksi:

Tämä öljy voi olla vaarallinen auringonsuojavoiteena


Sosiaalisessa mediassa kiertää vinkki, jonka mukaan porkkanaöljy tai porkkanansiemenöljy toimisi iholla kuten auringonsuojavoide, jossa on suuri suojakerroin.

Erikoistutkija Lasse Ylianttila Säteilyturvakeskuksesta (STUK) on kuullut väitteitä porkkanaöljyn kyvystä antaa suojaa auringon haitallista säteilyä vastaan.

- En ole löytänyt testiä tai tutkimusta siitä, miten hyvin öljy säteiltä suojaa.

Ylianttila on löytänyt yhden Intiassa tehdyn tutkimuksen, jossa porkkanansiemenöljyä oli käytetty osana aurinkovoidetta. Tästäkään tutkimuksesta ei käynyt ilmi se, mikä syntyneessä suojassa oli mahdollisesti nimenomaan porkkanan öljystä peräisin.

- Näiden tietojen valossa en suosittelisi porkkanansiemenöljyä aurinkovoiteeksi, Ylianttila sanoo.

Ei ainakaan lasten iholle
Kaupassa myytävissä aurinkosuojavoiteissa, joissa on määritelty suojakerroin, on valmistajan vakuutus siitä, että tämä suoja todella pitää paikkansa.

Porkkanansiemenöljyn tai porkkanaöljyn puolustukseksi on vedetty muun muassa se fakta, että kaupan aurinkovoiteissa on kemikaaleja.

- Auringonsuojavoiteissa toki on kemikaaleja, mutta on paljon vaarallisempaa olla käyttämättä niitä, kun ollaan auringossa, sanoo ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard.

- Auringonsuojavoiteita paljon huonompina vaihtoehtoina pidän porkkanaöljyn kaltaisia tuotteita, joiden suojaa antavasta vaikutuksesta ei ole tutkittua tietoa.

Erityisesti lasten suojaamisen suhteen Bouchard neuvoo olemaan tarkkana.

- Voi olla erittäin vaarallista korvata lasten auringonsuojavoide porkkanansiemenöljyllä, Bouchard muistuttaa.

Onneksi nykyään voi valita sen ketä uskoo, joten sosiaalisessa mediassa ihotautien erikoislääkärin tai Säteilyturvakeskuksen erikoistutkijan esittämät väitteet ovat täysin yhdenveroisia liikunnallisen äidin tai kahden pienen prinsessan äidin esittämien väitteiden rinnalla.


3. kesäkuuta 2015

Onneksi on luomutupakka!

Tässäpä taas hyvä esimerkki siitä, että minkälaista terveyttä nämä itseoppineet uuden ajan ravintofilosofit ja  luomupoppamiehet meille mainostavat. En rokota lapsiani, koska uskon niiden olevan myrkkyä. Tupakka luomuna on mainio terveyslisä, koska se saa jopa haju- ja makuaistin palautumaan, koska sen tietenkin luonnollinen luomutupakka tekee ja todennäköisesti vielä parantaa terveyttä lukuisilla mayojen ja inkojen kuvailemilla tavoilla:


2. kesäkuuta 2015

Kuinka mediaa huijataan

Eilen ilmaantui verkkokalvoille mielenkiintoinen uutinen siitä, että miten esim. mediaa huijataan nappaamaan olematon mato koukkuineen päivineen ja tuottamaan trendinälkäisille ihmisille heidän toivomaansa uutta trendiä tyhjien tynnyrien kolinalla.

Suklaa laihduttaa – näin tiedetoimittaja huijasi kansainvälistä mediaa

 

Amerikkalainen tiedetoimittaja John Bohannon onnistui tekemään uskomattoman tiedehuijauksen. Hän uskotteli kansainväliselle lehdistölle, että tutkimukset osoittavat suklaasta ja viinistä koostuvan ruokavalion auttavan laihduttamisessa.

Aluksi hän keksi itselleen tutkijalle sopivan nimen: Johannes Bohannon. Sitten hän perusti The Institute of Diet and Health -verkkosivuston, joilla Bohannon esiintyi arvostettuna tutkijana ja kertoi uudesta suklaaseen ja punaviiniin perustuvasta laihdutusmenetelmästä. Sivuilla raportoitiin tuoreista tutkimuksista ja vakuutettiin suklaa-viinidieetin havaitun toimivan loistavasti.

Tutkimustuloksista kirjoittivat monet maailman lehdet, myös Helsingin Sanomat. Muun muassa tunnettu terveyslehti Modern Healthcare kehotti lukijoita syömään suklaata.

Nyt Bohannon on paljastanut pyrkineensä vain todistamaan, miten helppoa on nykyaikana saada media lankaan kautta maailman. Kun laatulehdet alkavat jakaa tietoa, siitä tulee uskottavaa eikä kenenkään mieleen tule epäillä sitä.



Tuntuu hyvin kummalliselta, että yksikään toimittaja ei ole tonkinut asiaa pintaa syvemmältä. Toisaalta tämä on suoraa seurausta kaikkialle levinneestä tulospaineesta, eli yhä vähäisempi määrä työntekijöitä joutuu tuottamaan yhä enemmän työnantajalleen ja käsittääkseni niin lehdistössä kuin televisiossa ja radiossakin toimintoja on yhdistetty niin, että johonkin määrättyyn asiaan keskittyneitä toimittajia on yhä vähemmän, esimerkiksi tiedetoimittajia.

Toimittaja pongailee uutisvirrasta sellaisia uutisia, joiden uskoo ylittävän esimiehensä julkaisukynnyksen ja tällä mekanismilla sitten jossain seulan läpäissyt uutinen leviää kuluvalkean tavoin, koska jossain jo julkaistun katsotaan läpäisseen edes jonkinlaisen arvioinnin ja on siis kelpo uutinen ja ilmeisen totuudellinen.

Markkinoilla on paljon tällaisia tieteelliseltä vaikuttavia nettisivustoja, huuhaa-instituutteja, tutkimuskeskuksia ja jopa yliopistoja (university -nimen käyttäminen on paljon hövelimpää maailmalla kuin Suomessa), jotka tiedetään pelkäksi propagandaksi ja kuuluisimpia lienee Health Ranger Mike Adamsin Natural News, jonka uutisia ei kukaan selväpäinen ihminen kykene ottamaan vakavasti, mutta valitettavasti moni ottaa.

Mike Adams on luonut huuhaa-imperiumin, jossa hän jakelee itselleen palkintoja milloin mistäkin, joilla hän vakuuttaa seurakuntansa viestinsä totuudellisuudesta. Hänellä on jonkinlainen laboratorio, joka tuottaa materiaalia, muiden vastaavien tahojen kanssa, hänen tieteellisen näköiselle tiedesivustolle, josta löydät asiaan kuin asiaan tieteellisen tutkimuksen, eli sieltä löydät vaikkapa tutkimuksen, jonka mukaan C-vitamiiniruiskeella paranee syövästä ja muuta mielenkiintoista ja sitten vain klikkaat itsesi Natural Newsin Storeen, josta ostat niitä ruiskeita.

 Sitten Mike Adamsiin on linkittynyt samoin ajattelevia yksilöitä ja yhteisöjä, esimerkiksi itseoppinut terveysguru Jarkko, joka jakaa Miken Adamsin huuhaa-imperiumin tutkimaa "tietoa" eteenpäin.

Myös Suomen vaikuttavin ruokamedia Safkatutka on ottanut Natural Newsin tuottamaa materiaalia fanfaarien kera vastaan ja sen kyllä huomaa, kun heidän toimittamaansa materiaalia vaivautuu ajatuksella edes hetken lukemaan.

No jotain kertoo se, että omasta mielestään Suomen vaikuttavimman ruokamedian asiantuntijana esiintyy esimerkiksi kampaaja, joka on metsästellyt tietoa itsekseen netistä ja kuunnellut omia tuntemuksiaan. Yksi on lumilautailija ja niin edelleen. Ja sitten jopa Helsingin Sanomat on siteerannut uutisessaan tätä "tietotehdasta".

Eli vaikka toimittaja saattaa tietää Natural Newsin sylttytehtaaksi, eikä hän koskaan julkaisi yhtään sen tuottamaa "tiedeuutista" tai "terveysuutista", toimittaja voi huolimattomuuttaan välittää toisen tai kolmannen tahon kautta niitä samoja Natural Newsin toimittamia aivopieruja eteenpäin ilman suodatuksen häivääkään.

Eli on luotu tällainen itse itseään ruokkiva ympyrä, josta sitten välillä putkahtaa jopa valtamediaan uutisia, joiden lähde on puhdasta potaskaa ja kukkua.

Tämän kaiken sivuseurausta on sitten vaikkapa tämä Ylen juttu, jossa ravitsemustieteiden professori Mikael Fogelholm joutuu ihmeelliseen tilanteeseen, eli hänen tietonsa on asetettu itseoppineen amatöörin mielipiteiden kanssa vastakkain ja jutusta saa käsityksen, että heidän käsityksensä ovat jotenkin saman arvoisia.

Joten mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella? Minut tämä vetää aika sanattomaksi tämän päivän menosta.

1. kesäkuuta 2015

Luomu vs keino, osa X

Jälleen kerran on julkaistu katsaus, jossa todetaan keinotekoisia makeutusaineita sisältävät virvoitusjuomat paremmaksi vaihtoehdoksi painonhallinnalle kuin luonnollisempi vaihtoehto sokeri, tai vaikka luomusokeri. Vesi on kuitenkin edelleen paras janojuoma, mutta jos niitä virvoitusjuomia jostain syystä on nautittava, niin keinomakeutettu on sokeroitua parempi vaihtoehto.

Non-Nutritive Sweeteners and Obesity

 

 Mutta tästä huolimatta teollisuus on nyt jälleen kerran ohjaamassa venettä aivan toiseen suuntaan, sillä teollisuutta eivät ohjaa tieteelliset tutkimukset, vaan kuluttajien päähänpistot, josta seuraavan otsikon takaa löytyykin hyvä juttu:


What Happens When False Beliefs Drive Consumer Behavior?

 

Erilaiset huuhaasivustot ja itseoppineet terveysgurut tuottavat hirvittävän määrän virheellistä informaatiota markkinoille ohjaamaan kuluttajien lompakkoja heidän myymäänsä tuotetta kohti ja sen huuhaainformaation seuraukset maksavat juurikin ne kuluttajat, jotka luulevat tekevänsä oikein. 

Keinomakeutusaineita kohtaan on ollut jo vuosien trendi keksiä ne aiheuttamaan ties mitä sairauksia ja nyt on ilmeisesti tavoitettu kriittinen välietappi, sillä tämä huuhaatieto on muuttanut kuluttajien käyttäytymistä jo niin paljon, että teollisuus joutuu mukautumaan kansan makuun ja keinomakeutuksesta siirrytään taas sokeriin, kun kansa kerran vaatii.

Tieteellinen laaja konsensus on sitä mieltä, että keinomakeutusaineet ovat kuluttajille turvallisia käyttää, mutta jostain syystä sellaisen henkilön mielipide on luotettavampi, joka kieltäytyy lapsensa ultraäänitutkimuksesta, kun se aiheuttaa internetin mukaan jopa vasenkätisyyttä ja luotettavuutta tieteellisestä konsensusta vastaan ilmeisesti lisää että "asiantuntija" suorittaa itse sikiön tutkimukset kuuntelemalla vessapaperirullalla äidin mahan päältä sikiön vointia.

Tieteellisen tutkimuksen selville saamat asiat vs. asiantuntija joka pohjaa koko maailmankuvansa sille, että ei usko 9/11-tapahtumien virallista selitystä.

”Jos olet yhdenkin salaliittoteorian uskonut, sen jälkeen pidät kaikkea mahdollisena. Helpottaa heräämistä, jos osaa esittää kysymyksiä.”

Yksi pienimmistä ongelmista näiden nykyajan terveysgurujen ajattelussa ei valitettavasti ole se, että vaikka he jonkin herätyksen kokeneena tajuavat kaiken olevan mahdollista, niin se ei suinkaan tarkoita sitä, että kun he itse keksivät omiin kysymyksiinsä outoja vastauksia, että niillä olisi kuitenkaan mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Mutta elämme aikaa, jona mielipiteet voittavat faktat ja mitä oudompi mielipide on, sen todempana jotkut sitä pitävät.

Mutta ajatelkaas sitä, että nämä hassut vessapaperirullatieteilijät ja tartuntatauteja sipulilla torjuvat ovat niin äänekkäitä opetuslapsineen, että he kykenevät ohjailemaan jopa teollisuutta terveytemme kannalta huonoon suuntaan.

Se on hyvin ikävää.

Aikaisemmin se jokaisen kylän hassu paikallinen kylähullu luultavasti itsekin tajusi olevansa kylähullu, mutta nyt kun internet on yhdistänyt nämä kylähullut yhteen ja he saavat siellä jakaa kokemuksiaan samoin ajattelevien kanssa, he ovat ilmeisesti menettäneet suhteellisuudentajunsa ja he pitävät meitä muita kylähulluina.