19. marraskuuta 2013

Luomun rahoitus vaakalaudalla

Turun Sanomat uutisoi seuraavasta Luomuliiton huolesta:

Luomuliitto: Luomun rahoitus tulisi ehdottomasti turvata


Euroopan maatalousministeriöiden asiantuntijat keskustelevat parhaillaan komission virkamiesten kanssa ehdotuksesta, jolla alennettaisiin luomuviljelyn rahoitusta aiemmasta esityksestä 33 prosentilla.

Jospa todellakin järki alkaisi voittaa ja kuuntelisimme asiantuntijoita mieluummin kuin erilaisia ideologisia lobbausjärjestöjä.

Luomulla ei ole ympäristön hyvinvoinnin kanssa juurikaan mitään tekemistä, sillä kun katselemme luomun surkeaa satotasoa, niin se tarkoittaa sitä, että luomun ympäristövaikutukset ovat usein paljon korkeammat kuin tavanomaisen viljelyn, jos vertaamme tuotettua kiloa kohden. Se lienee tärkein vertailukohta, sillä lautasella on kiloja, ei suinkaan hehtaareita.

Jos asiassa on jotain epäselvyyttä, kannattaa katsoa seuraava video aiheesta, jossa luomun ongelmat on tiivistetty Hanna Tuomiston väitöskirjan pohjalta:

Tiede ja arki: Onko luomumaatalous ympäristöystävällistä?


Onko luomumaatalous ympäristöystävällistä? Meta-analyysi eurooppalaisista tutkimuksista. Haastattelussa Hanna Tuomisto, jonka väitöskirja Oxfordin yliopistolta on herättänyt paljon kansainvälistä kiinnostusta:
http://oxford.academia.edu/HannaTuomistohttp://www.ox.ac.uk/media/news_storie...
00:33 Väitöskirjan sisältö01:50 Kasvihuonekaasupäästöt02:50 Energian kokonaiskäyttö03:30 Vesistöjen rehevöityminen04:37 Biodiversiteetti06:52 Maa-alan kokonaiskäyttö07:52 Onko tavanomainen viljely maaperän kannalta huono ratkaisu?10:07 Minkälaisia ympäristöhyötyjä GM-tekniikalla voidaan saavuttaa?11:37 Mikä on oma viestisi ympäristövaikutuksista kiinnostuneille?

Tällä hetkellä me kaikki maksamme tästä luomuvillityksestä, käytimme luomua tai emme ja jos luomun kustannuksia aletaan siirtää sen ostajille, niin sehän olisi hieno homma!


Ei kommentteja: