7. kesäkuuta 2014

Aamiaismurot vertailussa

Tieteellinen tutkimus luomun ja tavanomaisten elintarvikkeiden osalta kiihtyy ja uusimpana tutkimuksena on verrattu aamiaismurojen ravintosisältöä:

A comparison of the nutritional quality of organic and conventional ready-to-eat breakfast cereals based on NuVal scores

 

Monet terveydestään huolehtivat ihmiset ovat vaihtaneet muronsa luomuversioksi, koska he kuvittelevat saavansa terveysetua luomun avulla, tai he kokevat, että murot muuttuvat terveellisemmäksi ruuaksi luomun avulla. Tietenkin myös hinta vaikuttaa uskomukseen, sillä jos luomuversio maksaa 50-100 % enemmän, niin toki sillä hinnan erolla olettaisi saavansa jotain vastiketta.

Pieleen meni taas kerran, sillä mitään ravitsemuksellista etua ei löydetty luomun suosimisesta, vaan kyseessä on lähinnä rahan haaskaaminen ja markkinamiesten retkuun meneminen.

Results There was no significant difference in NuVal scores between conventional (mean 28·4 (sd 13·4)) and organic (mean 30·6 (sd 13·2)) cereal types.

Conclusions Consumers who choose the organic version of a ready-to-eat breakfast cereal believing that nutritional quality is superior may not be making a valid assumption. Public health nutrition educators must help consumers understand that organic cereals are not necessarily more nutritious and their consumption could result in excessive intake of undesirable nutrients, such as fat, sugar and sodium.

Edelleenkään luulo tai olettamus ei ole tiedon väärti.

Tätäkin tutkimusta saanemme odottaa aika kauan Pro Luomun sivustolle, sillä tällaiset tutkimukset eivät tule päätymään sellaisen järjestön ideologiasta kertomaan, joka ideologia perustuu lähes kokonaan uskolle ja uskomuksille.

5. kesäkuuta 2014

Luomupossun onnellinen elämä, vastine.

Pro Luomu julkaisi kiireesti vastineen Oikeutta Eläimille -yhdistyksen luomusikalavideon pohjalta:


Oikeutta Eläimille -yhdistyksen luomusikalavideo ei oikein shokeeraa

  

Jutusta ei sen enempää kommenttia, se puhunee puolestaan ja eniten ihmetytti havaittujen epäkohtien vähättely, etenkin kun muistaa sen, että jos kyseinen yhdistys on tehnyt katsauksia tavanomaisiin tiloihin, luomuyhdistykset käyttävät niitä sumeilematta oman tuotantosuunnan markkinoimiseen.

Mutta kun keppi kalahtaa omaan nilkkaan, ei Oikeutta Eläimille -yhdistyksen havainnoilla ole mitään merkitystä. Kun Suomessa on vain 13 luomusikalaa, niin kyllä tuo aika varjon vetää luomueläimien hyvinvoinnin päälle.

Yksi asia sen sijaan kummastutti kaikista eniten, eli aivan jutun lopussa luki näin:

Kuvassa oleva luomusika ei liity juttuun. Kuva: Leena Saari/Pro Luomu

No ei todellakaan, vaan mielikuvien voimalla mennään eteenpäin. Puhdas possu, jonka kärsässä on söpösti hieman tonkimisesta kertovaa hiekkaa ja joka näyttäisi lepäävän isossa tilassa aivan itsekseen,  jotta mielikuvat hyvinvoivasta luomupossusta jäisivät kaikkien mieleen.

Eipä sitten tuolta kohutulta tilalta päässyt yhtään possua kuvaan, jonka Pro Luomu olisi voinut hyväksyä mielikuvapropagandansa kuvitukseksi?

Mutta veriset, syödyt saparot ja kuraiset, likaiset possut eivät ole sitä markkinointia, jolla luomua myydään, vaikka se on ilmeistä todellisuutta.

4. kesäkuuta 2014

Luomupossun onnellinen elämä?

Ja tässäpä se sitten tuli:

Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi salakuvattua videota luomusikalasta

 

Yhdistyksen mukaan videolta paljastuu, etteivät eläinten olot ole käytännössä paljoakaan parempia luomutiloilla kuin tavanomaisessa tuotannossa.

– Eläimen kannalta luomutuotannon muutama kymmenen neliösenttiä enemmän ei ole kovin merkittävä parannus, sanoo järjestön jäsen Kristo Muurimaa.

Järjestön mukaan eläinten olot olivat luomutilallakin ankeat ja ahtaat, eikä niille ollut tarjolla virikkeitä. Videolla on nähtävissä, että useilla sioista on rikki purtuja ja verta vuotavia häntiä. Osa eläimistä oli aktivistien mukaan suljettu erilliseen aitaukseen, osan ollessa muiden sikojen seassa.

Luomutuotannon kannalta tällaiset asiat ovat todella kiusallisia jo siksikin, koska Suomessa on luomusikaloita vain parikymmentä, niin jotenkin sitä luulisi, että edes niin pienellä määrällä pystytään sekä valvomaan, että tuottamaan kuten säännöt edellyttävät, mutta eipä onnistu.

Eläimen kannalta luomutuotannon muutama kymmenen neliösenttiä enemmän ei ole kovin merkittävä parannus.

Miten tällainen on voinut päästä tehokkaasta luomuvalvonnasta läpi?

Mutta onneksi mainosten mukaan näin ei ole ja hintaakin tämän johdosta saa pyytää tuplaten.

Kuinka kauan luomuhuijaus vielä uppoaa kuluttajiin?

Luomun takeena piti olla valvonta ja säännöt, mutta ovatko ne vain mainoslauseita?