14. lokakuuta 2016

Luomumunissa korkeat pitoisuudet dioksiinia sekä PCB:tä!

Luomutuotannolla on taas uusi ongelma edessään, mutta vaikuttaako se luomu-uskovaisiin, niin epäilen:

Yllättävä tutkimustulos Ruotsista: Luomumunissa kolme kertaa korkeammat PCB-pitoisuudet

 

Luomumunat sisältävät kolme kertaa enemmän PCB-yhdisteitä ja erilaisia dioksideja kuin virikemunat, kertoo ruotsalainen Lantbruk-lehti.

"Tämä on herkkä asia ja uhkaa kaataa uskon ekomuniin", Landbruk-lehden nimetön lähde kertoo. Ruotsalainen elintarvikelaitos (SLV) aikoo julkaista tarkemmat tutkimustulokset lähiaikoina.

Ja syynä tähän on asia, joka ei pitäisi luomumunien kohdalla olla mahdollinen ja joka on ollut tyypillinen luomumyytti, joka siis osoittautui myytiksi, eli kanoille syötetään kalarehua, joka ei liene kanojen luonnollista ravintoa.

Svenska Ägg uskoo, että syynä kohonneisiin PCB-pitoisuuksiin voi olla luomumunatuotannon kalarehu. PCB-yhdisteiden on havaittu vaikuttavan aivoihin ja hermostoon. Lisäksi niillä on tutkittu olevan vaikutuksia immuunipuolustukseen ja hormoneihin.

Tavanomaisessa tuotannossa ei kanoille syötetä kalarehua, koska sen maku tulee muniin ja tavanomaisessa tuotannossa kanojen valkuaisainetarve voidaan tyydyttää paljon paremmin kuin kalajätteellä, niin tuota ongelmaa ei ole.

Asiaa on uutisoitu jo laajasti Suomessakin, mutta luomujärjestöt eivät ole jostain syystä halunneet vielä kommentoida mitään. Ehkäpä siellä ovat kekkerit vielä kesken siitä, että luomua myydään tänä vuonna taas muutamalla eurolla enemmän kuin edellisenä vuonna.

Taloussanomat:


Ruotsalainen tutkimus luomumunista: Kolme kertaa myrkyllisempi kuin virikemuna

 

– Tämä on herkkä asia ja uhkaa kaataa uskon luomumuniin, koska Svenska Ägg on vaiennut asiasta, sanoo nimetön lähde lehdelle.

Tämä on ikävää, jos brändi ja imago rakennetaan vain uskon varaan, eikä taustalla ole mitään muuta. Luomulakon lukijoille tämä on ollut tiedossa jo vuosia. Tosin luomumyynnin ytimeen tämä ei tule vaikuttamaan, koska siellä luomun tosiuskovaiset edelleen pitävät luomumunia terveellisempinä ja etenkin paremman makuisina, koska luomumunissahan ei käytetä kalarehua, eihän!


Jälkikirjoituksena pahoittelen sitä, että Luomulakko on ollut hieman hiljaisena viime aikoina, vaikka lukijoita täällä käy paljon ja blogini sisältö teitä kiinnostaa. Hiljaisuuden syynä on se, että luomussa ei vain ole tapahtunut yhtään mitään merkittävää pitkiin aikoihin, vaan se on samanlaista piperrystä kuin ennenkin. Kaupunkini "panostaa" luomuun puheissaan ja kaupungin työpaikkaruokala on kohonnut luomun portailla, mutta edelleen siellä on se sama yksinäinen luomupiimäpurkki itsekseen ruokailijan kättä odottamassa ja edelleen siellä on se sama luomuteepussi odottamassa ruokailun päättymistä. 

Luomumyynti kuulema kasvaa, mutta sehän johtuu S-ryhmän ovelasta vedosta, eli luomutuotteet on sotkettu sikin sokin kauppaan, joten niitä eksyy taatusti sen yhden-kahden prosentin edestä huomaamatta kuluttajien koreihin. K-ryhmä ei ole tätä vielä tajunnut, vaan siellä luomu on lokeroitu omaksi osastokseen, joten se on helppo kiertää kaukaa ja olla ostamatta luomua, joten Keskon hävisi luomukilpailun, pois lukien muutamat alueet, joilla kauppakohtainen myynti on jopa 6-7 prosentin luokkaa.

S-ryhmä lupaa parantaa luomun löydettävyyttä ja tekee sen ovelasti niin, että sotkee luomutuotteet tavanomaisten sekaan ja pistää hyllyn hintalappuun luomumerkin niin pienellä, että sitä ei huomaa sieltä ilman suurennuslasin apua. Aika ovelaa.

Hesburger yms on kaikessa hiljaisuudessa poistanut kaikki luomutuotteet valikoimistaan, jotka toi sinne isolla mainoskampanjalla ja nyt varmaan toivovat, että kukaan ei vain huomaisi sitä, mutta mielikuva Hesburgerin luomuisuudesta säilyisi elossa.

Tätä listaa voisi jatkaa pitkällekin, eli luomussa ei tapahtu yhtään mitään, mutta jostain syystä syksyisin näemme pari otsikkoa siitä, että luomumyynnin kasvu on hurjaa, ylittää kaikki odotukset mutta todellisuudessa sitä myydään sillä samalla alle kahden (2) prosentin osuudella päivittäistavaran kokonaisvolyymistä kuin aika ennenkin.