8. huhtikuuta 2013

Kasvien sisältämät e-koodit

Tässäpä mainio katsaus pahoihin e-koodeihin ja niihin, joita kasvikset pitävät sisällään aivan luonnostaan:

E-koodeja kasviksissa

 

Puolukka

Puolukka
  • E 101 (riboflaviini) (USDA)
  • E 160a (β-karoteeni) (THL)
  • E 163 (antosyaanit) (Singh ym. 2009)
  • E 210 (bentsoehappo) (Mason 1905)
  • E 300 (askorbiinihappo) (USDA)
  • E 307 (α-tokoferoli) (Piironen ym. 1986)
  • E 967 (ksylitoli) (Mäkinen ym. 1980)

 

 

Enemmän kuin useissa eineksissä, mutta puolukka ei ole vielä joutunut e-koodi-salaliittoteoreetikkojen kieltolistalle.

Lehtikaali



  • E 101 (riboflaviini) (USDA)
  • E 140 (klorofyllit) (Lefsrud ym. 2007)
  • E 160a (β-karoteeni) (USDA)
  • E 161b (luteiini) (USDA)
  • E 300 (askorbiinihappo) (USDA)
  • E 640 (glysiini) (USDA)

 Glysiini kyllä kuullostaa aika pahalta e-koodilta ja luteiini. Jotenkin teollinen kaiku ja tulee heti prosessoitu tehdasruoka mieleen.

Porkkana

  • E 101 (riboflaviini) (USDA)
  • E 160a (β-karoteeni) (USDA)
  • E 161b (luteiini) (USDA)
  • E 307 (α-tokoferoli) (Piironen ym. 1986)
  • E 300 (askorbiinihappo) (USDA)
  • E 640 (glysiini) (USDA)

Omena



  • E 101 (riboflaviini) (USDA)
  • E 140 (klorofyllit) (Merzlyak ym. 2003)
  • E 160a (β-karoteeni) (USDA)
  • E 161b (luteiini) (USDA)
  • E 163 (antosyaanit) (Merzlyak ym. 2003)
  • E 284 (boorihappo)
  • E 296 (omenahappo) (del Campo ym. 2006)
  • E 300 (askorbiinihappo) (USDA)
  • E 420 (sorbitoli) (Ismail ym. 1980)

Omena on varsinainen e-koodi-pommi!

Soijapapu



  • E 101 (riboflaviini) (THL)
  • E 160a (karotenoidit) (THL)
  • E 161b (luteiini) (Correa ym. 2010)
  • E 163 (antosyaanit) (Correa ym. 2010)
  • E 300 (askorbiinihappo) (USDA)
  • E 322 (lesitiinit)
  • E 426 (soijapapuhemiselluloosa)
  • E 570 (rasvahapot) (USDA)
  • E 640 (glysiini) (USDA)

Sellaista tällä kertaa.

 

7 kommenttia:

  1. Otapa seuraavaksi tarkasteluun erilaiset suolat. Terveysterroristien mukaan "raffinoitu" (lue: epäpuhtauksista puhdistettu) suola on kaiken pahan alku ja juuri. Sen sijaan he suosittelevat käytettäväksi vaikkapa Himalajan vuorisuolaa, joka sisältää yli 80 erilaista mineraalia.

    Totuushan on se, että Himalajan vuorisuolassa on edelleen se noin 98% natriumkloridia ja se loppu tutkimuksen mukaan sisältää mm lyijyä, nikkeliä, arsenikkia, kadmiumia, cesiumia, uraania, plutoniumia, toriumia, aktiniumia, poloniumia ja...

    Saltnews, joka myy ja markkinoi erilaisia erikoissuoloja sekä antaa ruokareseptejä niiden käytöstä, on tutkituttanut mm Himalajan vuorisuolan mineraalisisällön, kas tässä:

    Element
    Hydrogen
    Lithium
    Beryllium
    Boron
    Carbon
    Nitrogen
    Oxygen
    Flouride
    Sodium
    Magnesium
    Aluminum
    Silicon
    Phosphorus
    Sulfur
    Chloride
    Potassium
    Calcium
    Scandium
    Titanium
    Vanadium
    Chromium
    Manganese
    Iron
    Cobalt
    Nickel
    Copper
    Zinc
    Gallium
    Germanium
    Arsenic
    Selenium
    Bromine
    Rubidium
    Strontium
    Ytterbium
    Zirconium
    Niobium
    Molybdenum
    Technetium
    Ruthenium
    Rhodium
    Palladium
    Silver
    Cadmium
    Indium
    Tin
    Antimony
    Tellurium
    Iodine
    Cesium
    Barium
    Lanthanum
    Cerium
    Praseodymium
    Neodymium
    Promethium
    Samarium
    Europium
    Gadolinium
    Terbium
    Dysprosium
    Holmium
    Erbium
    Thulium
    Ytterbium
    Lutetium
    Hafnium
    Tantalum
    Wolfram
    Rhenium
    Osmium
    Iridium
    Platinum
    Gold
    Mercury
    Thallium
    Lead
    Bismuth
    Polonium
    Astatine
    Francium
    Radium
    Actinium
    Thorium
    Protactinium
    Uranium
    Neptunium
    Plutonium

    Lisätietoja em suolatiedotuksen nettisivuilta :)

    VastaaPoista
  2. Asia on ollut mielessä ja ehkäpä joku päivä ilmestyy.

    Suola on suolaa ja lähinnä natriumia, pukipa sen miten hintavaan hippikaapuun tahansa.

    Näistä hyvin kalliista hippinatriumeista löytyy tosiaan vaikkapa plutoniumia, mutta määrät ovat niin naurettavan pieniä, että ei niistä siinä mielessä haittaa ole, jos sitä suolaa ei nauti aivan kohtuuttomia määriä.

    Jos joku sitä hippisuolaa kaksin käsin nautti, niin siinäkin tapauksessa itse natrium tappaa varmasti paljon ennen plutoniumia.

    VastaaPoista
  3. Pointti onkin se, että terveysterroristit intoilevat näiden kymmenien mineraalien ihmeellisistä (kuulemma hyvää tekevistä) terveysvaikutuksista.

    Mutta jos eli kun sillä uraanilla tai plutoniumilla (niin mikroskooppisilla määrillä) ei ole negatiivista terveysvaikutusta, muidenkaan mineraalien määrä ei vaikuta kuluttajan terveyteen suuntaan tai toiseen kun suolaa ei pysty syömään niin paljon että jotain tapahtuisi. Ainoa vaikutus on se että lompakko kevenee. Myyjä on tyytyväinen ja ostaja uskossaan autuas.

    VastaaPoista
  4. Hyvä pointti! Tämä tulee mukaan kirjoitukseeni, kun se valmistuu!

    Eipäs ole tullut ajateltua tuolta kantilta, sillä näiden huuhaa-terveysgurujen logiikka on niin omituista, että kaikkia ongelmia ja logiikkakukkasia niissä ei huomaa koskaan.

    VastaaPoista
  5. Suosittelen harjoittelemaan logiikkakukkasten havainnoinnin taitoa vaikkapa väittelemällä Jehovan todistajien, skientologien tms kanssa. Niillä ja ruokaterveysterroristeilla ei ole oikeastaan mitään eroa. Kuljetaan laput silmillä ja toistetaan ulkoa opittua.

    Kyllähän ihminen väkisinkin uskoo kun jotain asiaa toistetaan riittävän usein, kuten että Pohjois-Korea on maailman paras ja sivistynein ja demokraattisin valtion, Pohjois-Korea on maailman paras ja sivistynein ja demokraattisin valtio, Pohjois-Korea on maailman...
    ;-)

    VastaaPoista
  6. Korvasienessä on paljon vaarallisempaa ainetta kuin nuo E-koodit, ja aina sitä keittämisen jälkeenkin on jäljellä, ja siksi ei suositella peräkkäisiä korvasieniaterioita. (Tai sitten pitää keittää niin kauan, ettei jäljelle jää mitään muutakaan.)Mutta tuo myrkkyhän on ihan eri juttu, koska se on luonnollista!

    VastaaPoista
  7. Kumpi on terveellisempi rautanaula vai nokkonen?

    VastaaPoista