8. huhtikuuta 2013

Kasvien sisältämät e-koodit

Tässäpä mainio katsaus pahoihin e-koodeihin ja niihin, joita kasvikset pitävät sisällään aivan luonnostaan:

E-koodeja kasviksissa

 

Puolukka

Puolukka
  • E 101 (riboflaviini) (USDA)
  • E 160a (β-karoteeni) (THL)
  • E 163 (antosyaanit) (Singh ym. 2009)
  • E 210 (bentsoehappo) (Mason 1905)
  • E 300 (askorbiinihappo) (USDA)
  • E 307 (α-tokoferoli) (Piironen ym. 1986)
  • E 967 (ksylitoli) (Mäkinen ym. 1980)

 

 

Enemmän kuin useissa eineksissä, mutta puolukka ei ole vielä joutunut e-koodi-salaliittoteoreetikkojen kieltolistalle.

Lehtikaali



  • E 101 (riboflaviini) (USDA)
  • E 140 (klorofyllit) (Lefsrud ym. 2007)
  • E 160a (β-karoteeni) (USDA)
  • E 161b (luteiini) (USDA)
  • E 300 (askorbiinihappo) (USDA)
  • E 640 (glysiini) (USDA)

 Glysiini kyllä kuullostaa aika pahalta e-koodilta ja luteiini. Jotenkin teollinen kaiku ja tulee heti prosessoitu tehdasruoka mieleen.

Porkkana

  • E 101 (riboflaviini) (USDA)
  • E 160a (β-karoteeni) (USDA)
  • E 161b (luteiini) (USDA)
  • E 307 (α-tokoferoli) (Piironen ym. 1986)
  • E 300 (askorbiinihappo) (USDA)
  • E 640 (glysiini) (USDA)

Omena



  • E 101 (riboflaviini) (USDA)
  • E 140 (klorofyllit) (Merzlyak ym. 2003)
  • E 160a (β-karoteeni) (USDA)
  • E 161b (luteiini) (USDA)
  • E 163 (antosyaanit) (Merzlyak ym. 2003)
  • E 284 (boorihappo)
  • E 296 (omenahappo) (del Campo ym. 2006)
  • E 300 (askorbiinihappo) (USDA)
  • E 420 (sorbitoli) (Ismail ym. 1980)

Omena on varsinainen e-koodi-pommi!

Soijapapu



  • E 101 (riboflaviini) (THL)
  • E 160a (karotenoidit) (THL)
  • E 161b (luteiini) (Correa ym. 2010)
  • E 163 (antosyaanit) (Correa ym. 2010)
  • E 300 (askorbiinihappo) (USDA)
  • E 322 (lesitiinit)
  • E 426 (soijapapuhemiselluloosa)
  • E 570 (rasvahapot) (USDA)
  • E 640 (glysiini) (USDA)

Sellaista tällä kertaa.

 

Neonikotinoidivalmisteet eivät olekaan vaaraksi mehiläisille?


Keskustelu neonikotinoidivalmisteiden ympärillä kiihtyy ja brittitutkijat toivat oman mausteensa keskusteluun:

Brittitutkijat: Kirppamyrkky ei tapa mehiläisiä

 

Britannian ympäristö- ja ruokaministeriön (DEFRA) tuoreen tutkimuksen mukaan öljykasvien kirppojen torjuntaan käytettävät neonikotinoidivalmisteet eivät ole vaaraksi mehiläisille.

Tutkimuksessa verrattiin mehiläisten menestymistä neokotinoideilla käsiteltyjen ja käsittelemättömien peltojen läheisyydessä. Defran mukaan torjunta-ainekäsittelyllä ei ollut yhteyttä mehiläisten terveyteen.

EU:n elintarvikevirasto EFSA sitä vastoin on omissa tutkimuksissaan havainnut vahvaa näyttöä neokotinoidien ja mehiläiskuolemien yhteydestä.

Brittitutkijoiden mielestä laboratorio-oloissa tehdyt tutkimukset eivät kuvaa todellisia pelto-olosuhteita, joissa myrkkypitoisuudet jäävät pieniksi.

Suomessa vedotaan samaan asiaan, eli haittoja ei ole havaittu siellä missä kyseisiä aineita käytetään, joten niiden kieltäminen mielletään turhaksi ja siinä voi käydä niin, että kun ensin hutkitaan tutkimatta, voi todellinen syy jäädäkin löytymättä.

Naturen uutisblogi uutisoi asiasta jo 28.3, joka oli mennyt minulta ohitse:


UK study casts doubt on link between insecticide and bee declines

 

A related publication, also released this week, by the UK Department for Environment, Food and Rural Affairs (DEFRA), which funds FERA, summarizes the data and concludes that there is a “growing body of evidence” that neonicotinoids do not exert an effect under conditions where bees can forage naturally. This suggests that studies in the laboratory that have linked the insecticides to an impact on bee health at less-than-lethal doses “did not replicate realistic conditions, but extreme scenarios”, says the DEFRA report, which summarizes evidence on the purported link.

 

Bees, lies and evidence-based policy

 

Mutta näin tämä näinä päivinä menee, eli halutaan nopeasti löytää mediaseksikäs syyllinen ja kun se löytyy, alkaa hirmuinen mediarummutus, johon eri järjestöt liittyvät ja asiasta melskataan, kunnes löytyy uusi asia josta melskata.

Sitten sen kaiken melskaamisen jälkeen pahimmassa tapauksessa käy niin, että ongelmien oikea syy jää löytymättä, mutta koska kansalaiset ovat jo löytäneet uuden kohun, ei entinen enää kiinnosta.

Joten kannattaisiko ensin tutkia ja sitten vasta hutkia ja antaa asiaan perehtyneille, ammattitaitoisille ihmisille työrauha ja selvitetään asia pohjamutia myöten ilman joka suuntaan repivää tunteiden täyttämää hysteerisyyttä.

 


 




7. huhtikuuta 2013

Mari Puoskari vaatii lisää luomua päiväkoteihin


Vihreiden Mari Puoskari on ollut äänekäs luomun puolestapuhuja ja hänenkin viestinsä on sangen epämääräinen, kuten voimme hänen blogistaan lukea:

Lisää luomua päiväkoteihin!

 

Kävin puhumassa  Pro Luomu –järjestön seminaarissa luomuruuan edistämisestä kunnissa. Helsingin ruokakulttuuristrategiassa ja lastenruokailun luomuohjelmassa on kunnianhimoisesti linjattu, että vuonna 2015 50 % päiväkotiruuasta on luomua. Nyt luku on 14 %, joten kirittävää riittää.

Tätähän kutsutaan lobbaamiseksi ja sitä pidetään kirosanana, mutta kun lobbaaja on itse äänessä, sitä kutsutaankin jonkin "hyvän asian" edistämiseksi.

Mutta kuten jo aiemmin kirjoitin, Helsingissä on tähän touhuun löydetty jo 400 000 euroa, jolla saadaan siis luomuvelli tai luomupuuro aamupalalla ja sen lisäksi yksi viljapohjainen pääruoka luomuna kerran viikossa.

400 000 eurolla saisi myös muutaman lastentarhaopettajan Helsingin ylisuuriin päiväkotiryhmiin, mutta Mari Puoskari haluaa sijoittaa sen rahan taikauskoisen viljelymetodin tukemiseen. Asiat pitää pistää tärkeysjärjestykseen ja Mari Puoskari haluaa mieluummin luomuvelliä kuin lastentarhanohjaajia.

Jos vajaalla puolella miljoonalla saadaan pari lautasta luomuvelliä ja osuus on 14 %, niin tuostahan voi jotain päätellä, että mitä tuo järjettömyys tulee pääkaupungille maksamaan, jos täysin käsittämätön 50 % osuus joskus toteutuu.

Välillä tuntuu, että luomun käytännön edistämisessä nähdään pelkkiä ongelmia. Monilla on sellainen käsitys, että EU:n hankintalainsäädäntö estää luomuruuan suosimisen. Tämä ei pidä paikkaansa. Keskeinen pullonkaula luomuruuan lisäämisessä on myös suomalaisten luomuruokien ja –jalosteiden saatavuus suurkeittiöiden tarpeisiin. Tarjonnan syntyminen voi kestää useita vuosia. Toisaalta jos julkinen sektori ei luo kysyntää, syntyykö koskaan tarjontaa? Jotkut palveluntuottajat ovat linjanneet, että ne eivät käytä ulkomaisia luomutuotteita. Minusta olisi järkevää siirtymäajalla lisätä niitäkin, jotta kotimainen lähiluomuruuan markkina ehtii kehittyä.

Ongelmat ovat kyllä tiedossa ja ne johtuvat siitä, että luomutuotanto romahduttaa sadot, kuten satotilastot kertovat

Mutta että nyt lobataan jo ulkomaista teholuomuakin, niin kyllä sen pitäisi vetää suomalaisen luomutuottajan hymy aika ikävään fiilikseen, sillä jos kaupungit totutetaan todella halpaan ulkomaiseen teholuomuun, niin eivät ne koskaan suostu kalliiseen kotimaiseen palaamaan.

Miksi ihmeessä julkisen sektorin pitäisi luoda kysyntää? Etenkin jos koko ajattelu on täysin kilpailua vääristävältä pohjalta lähtevää?

Luomukeskustelu muistuttaa välillä keskustelua siitä onko ilmastonmuutosta olemassa. Kuten ilmastokriitikoiden sanomiset, myös luomun hyödyttömäksi  ”todistavat” tutkimukset saavat laajasti palstamillejä.  Kuitenkin laaja yhteisymmärrys vallitsee siitä, että luonnonmukaisen viljelyn hyödyt ovat laajat: päästöjen vähentyminen vesistöihin, ilmastonmuutoksen torjunta, ruuan terveellisyys, maku ja turvallisuus.

Ja tässä sitten Mari Puoskari keksii täysin oman todellisuuden. Laaja yhteisymmärrys asiasta vallitsee vain siellä, jossa tosiasioilta suljetaan silmät ja hoetaan ennalta opeteltuja mantroja

Luonnonmukaisen viljelyn hyödyt eivät ole mitään noita väitteitä nähneetkään, vaan totuus on hyvin raaka luomun osalta.

Tosin aivan samoja väitteitä kuulee jossain homeopaattien pikkujouluissa, että nyt meillä on sangen voimakas yhteisymmärrys siitä, että homeopatia on vakavasti otettava tieteellinen menetelmä sairauksien parantamiseen.

Oxfordin tuore kokoomatutkimus kertoi, että juuri ilmastonmuutosta kiihdyttävien kasvihuonepäästöjen osuus on luomussa jopa suurempi kuin tavanomaisessa tuotannossa, kiitos luomun surkeiden satojen.

Mutta luomuväki osaa todella luontevasti sulkea silmänsä tosiasioilta ja vääntää tilalle oman todellisuuden, jonka omituisia väitteitä sitten hoetaan hokemasta päästyä.

Päästöjen vähentyminen vesistöihin on myös yksi luomumyytti, joka tarkoittaa sitä, että hehtaaria kohti laskettuna päästöt ovat pienemmät, tietenkin, koska luomun sadot ovat surkeat, mutta jos Mari Puoskari syö vaikkapa puuroa 100 grammaa aamupalalla ja hän söi niin tavanomaisena puurona ja aikoo syödä saman määrän myös luomuversiona, niin luomupa tässä tapauksessa tuottaa jopa suuremmat päästöt, kun laskemme per tuotettu kilo.

Sitten jos Mari Puoskari söi tavanomaisena puuroa kyseiset 100 grammaa, mutta luomupuuroa vain 40-50 grammaa, hänen toimintansa voi laskea päästöjä.

Stanfordin tuore kokoomatutkimus kertoi, että terveellisyydestä on turha puhua.

Maku on havaittu niin, että sokkotesteissä kuluttajat eivät tunnista luomun makua. Euroopassa oli käynnissä suuri makutesti vuodesta 2007, kun satojatuhansia tonneja tavanomaisia tuotteita myytiin luomuna, eikä yksikään kuluttaja huomannut yhtään mitään. Usein sokkotesteissä käy niin, että testaajat luulevat parhaimman makuisen olevan luomua, vaikka se onkin tavanomaista. Sitten jos kuluttajalle on annettu kaksi täysin identtistä tuotetta ja toisen on sanottu olevan luomua, he maistavat sen paremman makuiseksi, mutta kannattaako tästä maksaa useita miljoonia vuodessa meidän kaikkien yhteisiä rahoja?

Turvallisuus? No jokainen joka luki uutiset eräistä saksalaisista luomuiduista toissa kesänä, niin voisi kertoa, että eipä se luomu ole mikään tae mistään turvallisuudesta, vaan samat lait pätevät myös luomun puolella.

Mälmössä yksi kantavista ajatuksista on tehdä kestävien valintojen tekeminen helpoksi kaupunkilaisille. Malmö onkin linjannut, että vuonna 2015 julkisessa ruokailussa 100 % raaka-aineista on luomua, ilmastoystävällistä ja eettisesti sertifioitua.

Jos jokin kaupunki jossain linjaa jotain utopistista, niin miksi sen pitäisi meillä olla mikään yllyke yhtään mihinkään?

Malmön on hyvä linjata ihan mitä tahansa, mutta toteutuuko se ja mitä se tulee maksamaan ja keneltä se raha on sitten pois, olisi myös hauska tietää. Pistetäänkö sielläkin lapset entistä suurempiin ryhmiin ja vanhuksilta vähennetään hoitajia, jotta saadaan jokin ideologia läpi vai miten se rahoitetaan?

Tähän Mari Puoskari ei tietenkään ota mitään kantaa, vaikka se olisi ehkä se oleellisin kysymys.

Miten Helsinki sitten pääsee tavoitteeseensa? Tavoitteen vastukstajat vetoavat korkeisiin kustannuksiin. Opin seminaarissa, että luomuruokatavoitteeseen voidaan päästä myös muokkaamalla ruokalistoja ja reseptejä. Tällöin aterian kustannukset eivät välttämättä nouse merkittävästi. Toivoisin, että Palmialla ja muilla palveluntuottajilla löytyisi intoa ja innovatiivisuutta keksiä uusia ratkaisuja.   Mutta toki lisärahoitustakin tarvitaan.

Sanahelinää poliittiselta lobbarilta, sillä taaskaan ei mitään konkreettista. Kaupassa luomu maksaa käsittämättömästi enemmän, niin miten ihmeessä tuo Puoskarinkin kuulema luomun taikatemppu tehdään?

Keittäjä sanoo zimzalabim ja luomuperuna pyörähtää taikahatusta kattilaan, vai miten luomu korkea hinta saadaan alas?

Vai tehdäänkö niin kuten kuntataloudessa on tapana, että vasen käsi tekee jotain ja oikea jotain, ja kumpikaan käsi ei tiedä mitään toistensa touhuista. Eli niin, että annamme vasemmalla kädellä luomutuottajalle lisää tukea, joka viedään oikean käden taskusta ja sitten oikea käsi ottaa vastaan halvempaa luomua, koska ei tiedä, että rahat on otettu omasta taskusta.

Näin näppärästi saadaan hinta näyttämään halvemmalta, mutta onko se sitä tosiasiassa?

Tai jos lautaselle pistetään ruokaa 50 % vähemmän, niin tokihan kustannukset pysyvät samana, mutta voi olla, että se kauhea ja kamala ylikansallinen ruokajätti sitten hyötyy sitäkin enemmän, kun lapset ovat lähikaupan jonossa ostamassa sipsejä, karkkipusseja ja energiajuomia, vai onko se koko touhun tarkoitus?

Jos homma tehdään kuitenkin lisärahoituksella, niin voisiko Mari Puoskari kertoa jotain konkreettista siitä, että keneltä se raha sitten otetaan?

Olen saanut paljon hyvää palautetta luomuruuan lisäämisestä varhaiskasvatuksessa. Olen itse päiväkoti-ikäisen äitinä sitä mieltä, että luomuruoka on suorastaan kirkastanut päiväkotien brändiä. Kukapa meistä ei olisi huolissaan lastensa ruokailusta? Minusta on aivan välttämätöntä, että 50 % tavoitteesta pidetään kiinni.

No voi hellanlettas sentään. Entäpä jos sinne olisi palkattu 400 000 eurolla lisää ohjaajia, niin olisiko brändi kenties voinut kirkastua vielä enemmän tai jos sillä rahalla olisi pidetty muutama sivummalla oleva päiväkoti auki?

Helsinkiläisvanhemmat pöyristyneitä ostopalvelupäiväkotien kohtalosta

 

Päiväkoteihin yllättävä tungos Helsingissä

 

Säästökirves uhkaa lopettaa tokaluokkalaisten iltapäiväkerhot

 

Vai koettaako Mari Puoskari tehdä taas poliittisen taikatempun, jolla ikävät päätökset saadaan taka-alalle, kun huomio siirretään johonkin jonninjoutavaan puuhasteluun, jota pieni muodikas  trendiporukka harrastaa?

Minusta käsittämätöntä diipadaapa-hurskastelua puhua jostain luumuruuan päiväkotien brändiä kirkastavasta vaikutuksesta aikana, jolloin päiväkoteja on lakkautettu, lapsilta viedään harrastetiloja ja mahdollisuuksia sieltä sun täältä ja ryhmäkokoja suurennettu kaikkialla!




4. huhtikuuta 2013

Tieteen läpimurto: kasveista vetyä!

Tällainen uutinen pisti silmään aamukahvia juodessa:

Läpimurto: kasvit valjastettiin vedyn tuotantoon

 

Virginia Techin tutkijat ovat kehittäneet tavan saada suuria määriä vetyä mistä tahansa kasvista. Tuotanto on ympäristöystävällistä ja halpaa. 

Biologisten järjestelmien insinööritieteiden apulaisprofessori Y. H. Percival Zhang pitää keksintöä keinona vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. Vedystä tulee yksi tärkeimmistä uusiutuvista polttoaineista. 

Zhang ryhmineen onnistui tuottamaan vetyä kasveissa olevan sokerin, ksyloosin, avulla. Kasvisolujen seinistä 30 prosenttia on ksyloosia.

Kuinkas tämä liittyy luomuun tai ylipäänsä ruuan tuotantoon?

Tämä liittyy hyvinkin paljon, sillä keinolannoitteista tärkeintä, eli typpeä, valmistetaan tällä hetkellä vedystä ja ilmakehän typestä katalyyttisesti Haber-Bosch-menetelmällä. Ongelmallinen kohta tässä valmistuksessa on vety, sillä sitä saadaan maakaasusta, joka valmistus tuottaa paljon kasvihuonekaasuja, eli se ei ole planeetallemme kovinkaan hyväksi.

Vaihtoehtoisia menetelmiäkin on tarjolla, mutta ne ovat maakaasuun verrattuna niin kalliita, että ne ovat toistaiseksi vähemmistössä.

Jos ja kun tämä uusi menetelmä saadaan meille vetyä tuottamaan, niin sehän mullistaa esimerkiksi  keinolannoitteiden tuottamisen typen osalta.

Lannoitteista typpi on se, joka vaikuttaa kaikkein eniten kasvin kasvuun, joten jos saamme käyttöön tekniikan, joka tuottaa typpeä kasvien tarvitsemassa muodossa halvalla ja ympäristöystävällisesti, niin se saattaa vihdoin tuoda Vihreän vallankumouksen myös maailman köyhiin maihin.

Tuleeko luomutuotanto sallimaan tuotakaan keinolannoitetta tulevaisuudessa sääntövalikoimiinsa, vaikka se olisi hyvinkin ympäristöystävällistä, vai mennäänkö luomussa edelleen typpikierron voimalla, joka vie suuren osan sadosta, kun pelto ei tuota mitään sinä aikana?




 

3. huhtikuuta 2013

Ryhdynpä tuottamaan luomumustikkaa!


Voisi kuvitella, että luonnossa kasvava on luomua, ainakin jos käytämme nk. maalaisjärkeä.

Valitettavasti on tuotettava sinulle pettymys, sillä luonnossa kasvava ei ole luomua nähnytkään, eikä sitä saa missään nimessä mennä luomuna kauppamaan kenellekään, sillä myös luonnossa vapaana kasvavaa mustikkaa koskevat täysin samat ihmeelliset luomun byrokratiasäännökset, jos sen vapaana ja onnellisena kasvavan mustikan (tai minkä tahansa vapaana kasvavan luonnonkasvin) haluaa luomustatuksen alle pistää.

Vaikka se mustikka kasvaisi 2500 kilometrin päässä lähimmästä ihmisestä tai ihmisen valmistamasta rakennuksesta, ei se tee tuotteesta yhtään sen enempää luomua kuin sellainen tuote, joka kasvaa keskellä saastaista 10 miljoonan asukkaan kaupunkia, jos luomusääntöjä ei noudateta.

Jos haluat lähimetsässäsi kasvavan mustikan, puolukan yms luomuna torilla myydä, kannattaa sinun ensin lukaista aiheesta Eviran ohje, niin saat oikean kuvan luomutuotannon metkuista:

Luonnonmukaisen tuotannon ohjeet 5 - keruutuotanto

 

Tuon kun luet ja sisäistät, sekä sen mukaan toimit, muuttuu luonnossa vapaana ja onnellisena kasvava luonnonkasvi yllättäen luonnonmukaiseksi tuotteeksi.

Sitä ennen sitä ei saa luomuksi kutsua, eikä sellaisena myydä, vaan jos niin teet, syyllistyt huijaukseen ja rikolliseen toimintaan.

Tällaista on luonnonmukainen tuotanto.


Eikö luomu olekaan jees?


Vihreät, tuo kritiikitön luomuideologian ja kaiken luonnonmukaisen vankkumaton linnake, on jostain syystä alkanut hyväksyä luomun suhteen myös soraääniä, tosin vasta itseironisen pakinan  muodossa:



Luomu on tosijees? 

 


Jos ydinvoima saa viherpiipertäjän poistamaan varmistimen ayurvedisestä teepannustaan, luomu saa hänet ryntäämään kuola valuen kohti. Kaikki luomu-alkuinen on hyvähyvää! Jos piipertäjä haukkaa reilusti permakulttuurin periaattein itse kasvattamaansa biodynaamista luomumaatiaisnaurista, hän voi saada sellaisen ravinto-orgasmin, että siinä tärisee paitsi Maa myös Kuu, josta lisää myöhemmin.

Biodynaamisuus ja homeopatiahan ovat luomuaatteen kantavia voimia, josta muistamme EU:n parlamentissa Heidi Hautalan näitä taikauskoisia menetelmiä kannattamassa, mutta eipä se mikään yllätys ole.

Espoon vihreät oli vaatimassa vuonna 2000 Espoon kunnalliseen terveydenhuoltoon vaihtoehtoisia menetelmiä veronmaksajien iloksi, aivan homeopatiasta alkaen, joten vihreillä on kokemusta kaikesta mahdollisesta huuhaasta, sillä kaikkien kukkien pitää antaa kukkia, rikkaruohoista alkaen.

Luomuruoka on terveellistä, väitetään. Tutkimukset eivät ole löytäneet yksiselitteistä eroa. Luomussa ei ole torjunta-ainejäämiä, ja tavallisessa ruoassa niitä on yleensä turvallisina pidetyissä rajoissa. Stanfordin yliopistossa tehdyssä kokoomatutkimuksessa ei löydetty merkittäviä terveyseroja – esimerkiksi allergioiden määrässä – luomu- ja tavallista ruokaa syövien välillä.

Kun tätäkään eroa ei ole, eikä sitä nykytieteen mittareilla tulla luultavasti löytämään, jos pidämme taikavarvut tiukasti komerossa, niin on kovin vaikea keksiä syitä tuhlata siihen yhteisiä rahojamme, jos emme saa mitään tilalle.

Luonto nyt kaiketi kiittää luomusta? No ei vältsisti. Tutkimustulokset ovat ristiriitaisia. Luomupelto voi tuottaa vähemmän päästöjä vesistöihin kuin tavallinen pelto. Tuotettua ruokakiloa kohti päästöt saattavat olla suuremmat, sillä luomupelto tuottaa vähemmän satoa.

Luomuviljely säästää luonnon monimuotoisuutta – mutta jos peltopinta-alaa tarvitaan luomussa enemmän, se pitää ottaa jostain. Monimuotoinen villi luonto on tällöin tulilinjalla, etenkin ihmiskunnan sydänmailla, jossa kaikki viljelykelpoinen maa on jo viljelty.

Tätä olen ihmetellyt, että näistä tosiasioista huolimatta vihreät kannattavat luomua, vaikka todellisuudessa se aiheuttaa luonnon ja luonnon monimuotoisuuden radikaalia vähentymistä, kun meidän pitää korvata satotappiot suuremmalla maatalousmaa-alalla, että miksi tätäkään ei vihreät huomioi?

Asia johtunee siitä, että vihreät ovat kaupunkilaisia, kaupungeissa toimiva puolue, jonka koko kenttä on varakasta kaupunkilaista, joten ei heitä oikea luonto kiinnosta Suomessa, sillä he voivat lentää luontoa katselemaan jonnekin kauas lomillaan.

Jos asuu pääkaupunkiseudulla, kehäkolmosen sisällä, niin eipä siinä tule ensimmäisenä luonto mieleen ja mitä se luonto oikeasti on, vaan silloin voi kaikessa rauhassa kannatella sellaistakin aatetta, joka pistää luonnon sileäksi, kun ei sitä kuitenkin omilla kulmillaan huomaa.

Niin, se Kuu. Haukunpa tässä biodynaamisen viljelynkin, vaikkei se oikein edes liity asiaan, mutta tämä ei ole reilu palsta. Miksi biodynaamiseen viljelyyn saa luomutukia? Siis luomuviljelyyn, joka nojaa astrologiaan ja muuhun hokkuspokkukseen? Aargh!

Tätä olen ihmetellyt, ja moni muu, mutta maailma ei ole reilu paikka, vaan me joudumme kustantamaan tuotakin maatalouden irvikuvaa, ja sen rahan voisi käyttää niin paljon järkevämminkin.

Hienointa luomussa on eläinten hyvä kohtelu. Tosin on makuasia, onko 81 päivää elänyt luomubroileri onnellisempi kuin 38 päivää elänyt tehoserkkunsa . Luonnossa kanalinnut voivat elää yli 10 vuotta.

Niinpä. Ja kuinka paljon enemmän se luomubroileri tuhlaa tämän planeetan rajallisia resursseja, vaikka lopputulos on täsmälleen sama, eli eläin tapetaan pienen hetken päästä sen syntymästä. Teollinen eläintuotanto on teollista eläintuotantoa, vaikka sen pukisi miten ruusuisiin mielikuviin tahansa.

Sitten on tietysti homeopatia. EU:n luomusäännöissä homeopatia on määrittely ensisijaiseksi luomueläinten hoitomenetelmäksi. Voi elämän kevät! Homeopatia on todistettu roskaksi: väitettyä vaikuttavaa mekanismia ei ole. Sairaita eläimiä ”lääkitään” tislatulla vedellä.

Oikeasti sairaille luomueläimille annetaan toki tehokastakin hoitoa. Mutta kun luomueläin saa antibiootteja, se joutuu karenssiin. Sairastunut luomulehmä saatetaan pistää saman tien teuraaksi, sillä kasvattajalla ei ole varaa pitää eläintä tyhjänpanttina. Vähän on luomussakin nyt eläinrääkkäyksen makua.

Jos luomueläintä lääkitään antibiooteilla, tai oikeilla lääkkeillä ravistetun veden sijaan, eläin joutuu olemaan karenssissa tupla-ajan siihen, mitä eläinlääkäri laskee lääkkeen varoajaksi.

Tällekään ihmeelliselle pykälälle ei ole mitään tieteellistä perustetta, vaan se on vain yksi outous luomun lukemattomien outojen sääntöjen kokoelmassa ja mikä määrä resursseja taas tuhlataan siihen, että tervettä eläintä pidetään lääkekarenssissa, vaikka sille ei ole edes yhtä perustetta.

Esimerkiksi lehmä, luomulehmäkin, syö koko karenssin ajan, tuottaa maitoa, joka on heitettävä pois eli resursseja hukataan kaikilla tavoilla.

 Jos luomulehmä saa antibiootteja vaikkapa utaretulehdukseen, niin lääkekuuri kestää 3-4 päivää ja sen päälle varoaika n. kolme vuorokautta. No luomusäännöillä se varoaika onkin kuusi vuorokautta, joka tarkoittaa sitä, että jos lehmä lypsää 50 litraa päivässä, menee hyvää maitoa roskiin 150 litraa, joka kyllä kelpaisi meijerille, mutta luomu ei sitä säännöillään salli.

Paljon puhutaan siitä, miten ruokahävikkiä pitäisi saada pienemmäksi, niin yhden terveeksi saatetun luomulehmän luomusääntöjen pakottama hävikki on 150 litran purkkia maitoa, kun jostain hokkuspokkus-taikahatusta on tempaistu kaksinkertainen varoaika lääkityksen jälkeen!

Lisäksi kun tiedämme, että luomulehmät sairastavat mm. utaretulehduksia siinä missä tavanomaisetkin lehmät, niin mikä määrä hyvää maitoa menee luomusääntöjen ansiosta kaatopaikalle! Mutta mitäpä kaupunkilainen tuostakaan välittää, kun on varaa ostaa vaikka miten kallista maitoa.

Vaikkei se tapoihini kuulu, esitän tässä idean, joka löytyy esimerkiksi Elina Lappalaisen kirjasta Syötäväksi kasvatetut. Mitä jos ruokakauppoihin tuotaisiin hyvin kohdeltua eläintä? Se olisi syönyt luomujyvien sijaan normaalia rehua ja sitä olisi hoidettu koulueläinlääketieteellä mutta kohdeltu kuin luomueläintä.

Hyvin kohdeltu kyljys ei ehkä ylentäisi ekohipsteriä tiloihin niin kuin luomu, mutta eipä luomuakaan sokkotestissä kukaan erota.

Eihän se sitten enää olisi luomua, niin tokkopa vihreille kelpaa koskaan, kun he ovat niin tiukasti hirttäytyneet luomuaatteen manillaköyteen. Vaikka luomuaate näyttäytyisi miten sinertävänä ja huonokuntoisena tahansa, köydestä pidetään kiinni, vaikka henki menisi.

 

 

 

1. huhtikuuta 2013

Keväällä laihdutus vauhtiin


Huhtikuun alku on tutkitusti paras aika aloittaa kunnon tehodieetti ja pöperöproffa Patrik Borg tarjoaa omassa blogissaan uusinta uutta seuraavan linkin takaa niin peruslaihduttelijoille kuin hifistelijöillekin:

Laihdutuksen vähän puhutut apukeinot

 

Ruokapumppu meni ainakin oman toivelistan kärkeen, sillä niin nerokkaalta idealta se vaikutti. 

Iloista huhtikuun ensimmäistä päivää kaikille luomulakon lukijoille, ja nyt ulos ja lenkille!



31. maaliskuuta 2013

Taikausko maksaa jopa ihmishenkiä


Olen usein ihmetellyt sitä, että huuhaata ei saa sanoa huuhaaksi, eikä taikauskoista potaskaa taikauskoiseksi potaskaksi, vaan niille ajatuksille pitäisi antaa myötätuntoa ja sellaiseen uskovaa ihmistä pitäisi silitellä myötäkarvaan, sillä kaikille ajatuksille on maailmassa paikkansa, typerillekin.

Onneksi asiaa ovat pohtineet monet muutkin ja uusin mielipide löytyy toimittaja Maija Aallolta Hesarin maksumuurin takaa:

Salaliitosta päivää – taikausko terveysasioissa maksaa ihmishenkiä 

 

Olen selvästi osa salaliittoa, sillä minua ärsyttää nykyisin suunnattomasti typeryys.
 Miksi olemme alkaneet käyttäytyä niin kuin kaikki mielipiteet ansaitsivat yhtä isosti tilaa julkisuudessa?

Minuakin ärsyttää typeryys suunnattomasti ja etenkin sellainen typeryys, jota kustannetaan minun verorahoillani, eli joudun itse osallistumaan maksumiehenä typeryyden rahoittamiseen. Ärtymykseni kohde voi olla surkea tv-dokumentti tai toimimaton ideologia maataloudessa, joka vie suunnattomasti rahaa antamatta mitään tilalle.

Ei minua harmita se, että joku mittailee taikavarvulla ruokien bioenergioita omassa keittiössään, mutta se harmittaa, että sellaista soopaa tuotetaan minun rahoillani televisioon, eikä hölmöä, taikauskoista toimintaa kyseenalaisteta edes yhdellä sanalla.

Niin kuin nyt esimerkiksi: Vastuullinen vanhempi jättää lapsensa kokonaan rokottamatta. Viranomaiset suosittelevat, että syömme valkoista leipää ja sokeria ja vältämme kaikkea rasvaa. Lääkkeen teho siirtyy tavalliseen veteen, jos lääkeainetta muistetaan ravistella oikeaoppisesti laimennusten välillä. Tähdet määräävät kohtalon. Kristallit suojaavat sähkömagneettiselta säteilyltä, vai oliko se nyt pahalta silmältä.
Höpön, höpön, höpön.

Jos joku ei tiedä, niin tuossa mainitaan homeopatia, eli siinä lääkeaine potensoituu sillä, että purkkia ravistellaan välillä juuri tarkoin annetuilla ohjeilla. Tällöin lääkeaine, jota mukana väitetään olevan, menee purkissa olevan veden muistiin ja tämä muisti sitten vaikuttaa kehossamme.


Vallanpitäjät tekevät virheitä, viranomaiset erehtyvät. Ehkä lääketiede osittain epäonnistuu yhdessä tavoitteessa. Ihmiset eivät selvästi koe, että heitä hoidetaan kokonaisuutena. Henkinen puoli unohtuu.

Tiede on usein väärässä. Tai itse asiassa, siinähän tieteen idea on, että kaikki on oikeaa tietoa vain siihen asti kunnes joku toisin todistaa.

Terve epäluulo auktoriteetteja kohtaan on hyvästä, ainakin jos sen mittasuhteilla on jokin yhteys ympäröivään todellisuuteen.

Kohutoimittajilta ja netin uusguruilta nämä mittasuhteet ovat kadonneet jo aikoja sitten.

Huuhaapiireissä faktatietoa pidetään sitä epäilyttävämpänä, mitä osaavampi asiantuntija tiedon tarjoaa.

Asian voisi kääntää myös niin, että huuhaapiireissä tietoa pidetään sitä pätevämpänä, mitä kouluttamattomampi ihminen sitä tietoa välittää. Kuka tahansa peruskoulun nipin napin selvinnyt henkilö voi olla suuri profeetta vaihtoehtopiireissä, jos omaa edes pienen hippusen karismaa ja  esiintymistaitoa.

Se selviää heidän välittämästään tiedosta paremmin kuin hyvin. Vaihtoehtoväen opeilla ei peruskoulua usein edes selvitettäisi, lukiosta puhumattakaan. Monien terveysgurujen viesti on sellainen, että nykybiologia ei niitä väitteitä tunnista, vaan meidän pitää mennä ihmiskunnan historiassa 500-1000-luvulle, jotta se tieto on relevanttia edes jollain tasolla.

Tai kuten Magneettimediaa Longplay.fi:n tuoreimmassa jutussa tutkinut Ilkka Pernu kirjoittaa: ”Taitavasti ja viihdyttävästi tehtynä propaganda onnistuu selittämään maailmaa houkuttelevammin kuin tylsä totuus.”

Tästä kirjoitin jo hieman aiemmassa blogauksessa. Huuhaa on mediaseksikästä, tieto ei ole.

Aiemmin ajattelin, että toisten usko ei kuulu minulle.

Itse ajattelin luomusta samalla tavalla, mutta kun selvisi, että kuinka paljon se minulle maksaa, vaikka itse en kyseiseen lumeideologiaan euroakaan laittaisi, mieleni muuttui.

Ehkä ufo laskeutui pihallesi eilen. Mikä minä olen sanomaan että ei, vaikka todennäköisyys olisi mikä?

Ehkä se, että hoidat lapsesi korvatulehdusta värjätyllä vedellä ei ole yhtään sen kummempi ilmiö kuin se, että minä silppuan raakaa sipulia harsopussiin lapseni sängyn viereen. Molempien korvatulehdukset saattavat parantua itsestään.

Mutta kun puhutaan terveysasioista, salatiedekauppiaillakin sietäisi olla jonkinmoinen vastuuntunto.
Se ei enää olekaan vaaratonta, jos korvaat syöpälääkkeen värjätyllä vedellä.

Ja se on vaarallista jo isommassa mittakaavassa, jos laajat joukot jättävät lapsen tuhkarokkorokotuksen väliin, koska salaliitto.


En kannata sananvapauden rajoittamista. Hulluimmatkin mielipiteet on oikeus sanoa.
Enkä näe, että huuhaan torjumiseen olisi simppeliä ratkaisua. Koulutus ei näköjään riitä.

Mutta yritetään nyt ainakin me mediassa pitää järki päässä. Meidän duunimme pitää olla tylsä totuus.
Ei tehdä hassunhauskoja viihdejuttuja mentalisteista ja korvakynttilöistä.

Ei kirjoiteta turhia pelottelutarinoita. On vastuutonta tehdä juttu rokotteeseen kuolleesta vauvasta, jos yhteys kahden asian välillä on äärimmäisen epätodennäköinen.

Ei vaieta oikeista epäkohdista. Selvitetään esimerkiksi narkolepsian ja sikainfluenssapiikin yhteys toisiinsa niin perusteellisesti, ettei salaliittoteoreetikoille jää enää mitään ihmeteltävää.

Sanotaan huuhaata huuhaaksi.

Näin toimitaan ja se pitää tehdä perustellen, hyvin argumentoiden, mutta eipä se silti vaikuta heihin, jotka huuhaaseen ovat tykästyneet. Ihmisluonto on vain sellainen, että potaska on paljon kivempaa kuin tieto ja jos joku potaskasta tykkää, joku sitä tuottaa ja usein hintalapussa on kohtuullinen summa euroja, joka pitää huuhaamaakarin leivässä kiinni.



Ohjelmavinkki utopiayhteisöistä Yle Radio 1

Suomalaisista utopiayhteisöistä tulee kattava radiosarja seuraavien maanantai-päivien ratoksi Yle Radio ykkösellä:

Suomalaisten utopiayhteisöjen historiaa

 

Suomesta on lähdetty milloin teknologiaa pakoon ja milloin elämään pelkällä luomukasvisruualla omavaraisesti, mutta uusi onni ei olekaan tullut maisemaa vaihtamalla, vaan jokaiselle utopiaa tavoittelevalle yhteisölle on käynyt enemmän tai vähemmän kehnosti. Ennen kuin koetat toteuttaa oman utopiasi, kannattaa kuunnella ohjelma ja ottaa muiden virheistä opiksi, niin omalla utopialla on parempi mahdollisuus onnistua.

Yle Radio 1 maanantaisin 1.4. - 20.5.2013 klo 12.15 - 13.00, uusinta sunnuntaisin klo 17.15
 
Yhteisomistukseen ja askeesiin uskottiin jo antiikin Kreikan ihanneyhteiskunnissa. Amerikkalainen unelma tuli mahdolliseksi Kolumbuksen jälkeen. Suomesta lähdettiin rakentamaan ensimmäistä ihanneyhteiskuntaa Länsi-Afrikkaan 1700-luvun lopulla. Jenni Stammeierin toimittama 8-osainen sarja sukeltaa menneiden aikojen utopistien historiaan. 

Ahdistava ilmapiiri kotimaassa on saanut suomalaiset perustamaan ihanneyhteiskuntia Aasiaan, Australiaan, Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan. 

Suomalaiset sosialistit, nationalistit, teosofit, vegetaristit ja pasifistit ovat pyytäneet valaita ja metsästäneet tiikereitä, raivanneet viidakoita ja viljelleet yerbaa. He ovat uskoneet tasa-arvoon ja vapauteen, harmonisen yhteiselon ja paremman yhteiskunnan mahdollisuuteen. Ihmisen kykyyn kasvaa moraalis-eettiseen vastuullisuuteen. Mahdottoman tavoittelijoille on naureskeltu, mutta heitä on myös ihailtu. Moni utopiayhteisö on hajonnut alkuunsa, mutta monen yhteisön ihanteet myös muuttuneet tänä päivänä itsestäänselvyyksiksi. 

Millainen Suomi olisi ilman menneiden aikojen utopisteja? 

Voisimmeko kuvitella tämän päivän Suomea ilman sukupuolten, kulttuurien ja uskontojen välistä tasa-arvoa, ilman luomuviljelyä ja kehitysyhteistyötä? Ilman yksinhuoltajia, avoliittoja ja homoliittoja? Ilman uskoa kasvatuksen merkitykseen tai sosiaali- ja terveyspalveluiden tasapuoliseen jakamiseen? 

Mitä suomalaisten utopiat kertovat kulloisestakin yhteiskunnasta? Miksi niin monet utopiayhteisöt hajosivat pian perustamisensa jälkeen? Miten paratiisista tulee helvetti? Mitä utopiayhteisöistä voi oppia? 

Sarjan osat:
Osa 1/8 ma 1.4.2013 klo 12.15, uusinta su 7.4. klo 17.15
Platonin Valtiosta hyvinvointivaltioon ja Sammon taonnasta sote-uudistukseen


Utopia tarkoittaa onnellista paikkaa, joka ei sijaitse missään. Vaikka utopia sanana on vasta 500 vuotta vanha, on utopioista haaveiltu toki ennenkin. Kuinka kauas voidaan utopioiden historia ulottaa? Mitä utopiat eri aikoina paljastavat kulloisenkin ajan yhteiskunnasta ja ihmiskäsityksestä? Vai saavatko ne samankaltaisia ilmenemismuotoja kautta historian? Entä minkälaisia ovat olleet suomalaiset utopiat? Vaurautta jauhava Sampo-myytti? Seitsemän veljeksen Impivaara? Itsenäinen Suomi? Oliko hyvinvointivaltio pelkkää utopiaa? Entä mihin utopioita tarvitsemme? Asiantuntijoina politiikan tutkija ja filosofi Mikko Lahtinen, dosentti Keijo Rahkonen sekä akatemiaprofessori Elina Vuola.


Osa 2/8 ma 8.4.2013 klo 12.15, uusinta su 14.4. klo 17.15
Suomen ensimmäiset utopiayhteiskunnat: Uusi Jerusalem ja Amurinmaa


Aikansa kansalaisaktivisti August Nordenskiöld halusi perustaa vapautetuille orjille ihanneyhteiskunnan, Uuden Jerusalemin, Länsi-Afrikkaan 1700-luvun lopulla. Tämä palavauskoinen alkemisti ja humanisti kuoli perille päästyään, eikä suunnitelma koskaan toteutunut. Ensimmäinen suomalainen ihannesiirtokunta perustettiinkin vasta vuonna 1869. Silloin muotiaatteena oli sosialismi. Tammisaarelainen kapteeni Fridolf Höök purjehti ihannesiirtokuntansa kanssa Vladivostokin alueelle, jonne suomalaiset perustivat Amurinmaan ihanneyhteisön. Suomalaisista tuli Vladivostokissa myöhemmin merkkimiehiä, mutta tasapalkkaisuuteen ja työnjakoon uskova yhteisö hajosi jo vuoden kuluttua - miksi? Asiantuntijoina tietokirjailija Teuvo Peltoniemi sekä tietokirjailija sekä Suomen Pietarin instituutin johtajana toiminut Venäjän asiantuntija Jarmo Nironen. Sarjan toimittaa Jenni Stammeier.


Osa 3/8 ma 15.4.2013 klo 12.15, uusinta su 21.4. klo 17.15
Sointulan kalevalainen harmonia 


Osa 4/8 ma 22.4.2013 klo 12.15, uusinta su 28.4. klo 17.15
Uuden Suomen perustajat suuntaavat Amerikkaan 

Osa 5/8 ma 29.4.2013 klo 12.15, uusinta su 5.5.
Tropiikin kuume 


Osa 6/8 ma 6.5.2013 klo 12.15, uusinta su 12.5. klo 17.15
Karjala-kuume 


Osa 7/8 ma 13.5., uusinta su 19.5. klo 17.15
Hippejä ja stallareita 


Osa 8/8 ma 20.5. klo 12.15, uusinta su 26.5. klo 15.17
Ituhippejä ja maailmanlopun odottajia


Maanantaisin 1.4. - 20.5.2013 klo 12.15 - 13.00, uusinta sunnuntaisin klo 17.15

29. maaliskuuta 2013

Jopa 80 prosenttia yläkoululaisista jättää syömättä Helsingissä

Nyt alkaa ruokahysteerikkojen pelottelukampanjat tuottaa tulosta, ainakin Helsingissä:

Jopa 80 prosenttia yläkoululaisista jättää syömättä Helsingissä

 

Kouluruoka ei maistu Helsingin yläkoulujen oppilaille. Pahimmillaan vain joka viides koululainen käy syömässä koulun ruokalassa.

Asia käy ilmi Helsingin kaupunginvaltuuston kyselytunnille tarkoitetusta kysymyksestä, johon apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen vastasi.

Viljasen mukaan erityisen huono menekki ruokailuissa on kasvisruokapäivinä.

No miksipä kävisi kouluruoka kaupaksi, kun lapsille joka tuutista toitotetaan, että kouluruoka on pahaa ja huvittavinta on se, että niitä viestejä toitottavat ihmiset, jotka eivät sitä ruokaa edes syö. Mutta onhan se aina kiva pelotella ihmisiä, kun siinä tuntee itsensä kuitenkin niin tärkeäksi.

Joten nyt vain kaikki trendiblogaajat äkkiä tuottamaan teineille lisää viestejä, että koulussa tarjotaan epäkelpoa ruokaa, joka on pahaa, ei maistu kenellekään ja jossa on suoranaisesti myrkylllisiä ainesosia, kuten tutkitusti täysin turvallista natriumglutamaattia, niin saadaan taas lisää syömishäiriöisiä eri ikäryhmiin, aivan kuin heitä ei olisi jo nyt ihan tarpeeksi.

 

28. maaliskuuta 2013

Pakurikääpä tulee, Jeesus ei



Anna Perho sanaili blogissaan vallan mainiosti, jonka sanailun haluan välittää arvoisille lukijoilleni:

Anna Perho: Pakuri tulee, oletko valmis?

 

Tuoreen asennetutkimuksen mukaan Jeesuksen paluuseen uskoo yhä harvempi, mutta onneksi meillä on uusi Messias: pakurikääpä. Tästä profetioitiin jo viime keväisessä aikakauslehdessä, jonka kannessa kerrottiin iskelmälaulajan rakastuneen pakurikääpään.

Sen jälkeen uusia todistajia onkin ilmestynyt, noh, kuin kääpiä sateella.
Luontaistuotteet ja ravinnelisät ovat monelle uususkonto, johon liittyy samanlaisia rituaaleja, käskyjä ja uskomuksia kuin mihin tahansa hengellisiin oppijärjestelmiin.
Valmisteiden ja erikoisruokavalioiden ympärille muodostuu lahkoja, joissa karismaattiset johtajat saavat ihmiset uskomaan, että heidän terveytensä on kiinni milloin pakurista, milloin hapan-emästasapainosta, milloin kookosrasvasta.

Listaan voisi lisätä veriryhmädieetin, A2-maidon, raakasuklaan, lähdeveden, detoxin ja niin edelleen. 

Tavallaan ymmärrän, että moni kaipaa vahvaa johtajaa selvitäkseen nykyisessä ravitsemustietotsunamissa. 

Selaamalla pelkästään yhden tällä viikolla ilmestyneen aikakauslehden bongasin sen 90:ltä sivulta 37 ravitsemukseen liittyvää vinkkiä, artikkelia ja mainosta. 

Paljon lukeva vastaanottaa vuositasolla tuhansia ravitsemukseen ja terveyteen liittyviä informaatiomurusia. 

Pakurikääpä kuten Jeesuskin on yhdistetty moneen kauniiseen ja hyvään, mitä elämällä meille on tarjota. Sen on väitetty parantavan syöpää, parantavan yleiskuntoa ja ”sisältävän kehon tarvitsemia varaosia”.

Lisäksi ruokagurujen viesti on mediaseksikästä, sillä jos ajattelemme asiaa puhtaasti tieteellisen näytön pohjalta, sitä on kovin vaikea myydä kenellekään. Se ei ole seksikästä ja sitä paitsi usein täysin ilmaista, niin se ei elätä yhtään huuhaamaakaria tällä planeetalla.

Kuka menisi kuuntelemaan jotain uusprofeettaa ja maksaisi siitä ruokaherätyskokouksen ilosta kymmeniä euroja, jopa satoja, jos hänen sanomansa saisi ilmaiseksi yliopiston verkkosivuilta tai avoimen yliopiston ilmaiselta yleisöluennolta?

Kiireinen ihminen ei halua kuulla, että hänen pitäisi kaiken stressin ja kiireen keskellä ehtiä vielä liikkuakin, vaan haluaa kuulla jonkin taikatemppumenetelmän, jolla hän saa tunnin liikunnan tehtyä ilman tunnin liikuntaa.

Ja jos joku ihminen haluaa ostaa laitteen tai menetelmän, jonka mukaan hän saa tunnin liikunnan hyödyt ilman tunnin liikuntaa, taatusti löytyy kauppamies, liikuntaguru, joka hieman venyttää moraaliaan ja myy sellaisen huuhaamenetelmän halukkaalle ostajalle.

Samoin kuin ravinnossa. Jos joku haluaa ostaa taikasienen, joka parantaa kaikki sairaudet ja suojaa tulevilta, kyllä sellainen taikasieni löytyy ja sen myyjä.

Tosin Lääkärilehden artikkelin (Pakurikääpä on uskomuslääkinnän uusi hitti, ilm. 31.8.12) mukaan aineen vaikutuksia ei ole tutkittu ihmisillä, mutta tämä ei liene uskomuslääketieteelle mikään ongelma, koska ”kaikkea ei vain voi perustella järjellä.”

Perustelut ihmerohtojen käyttöön ovat aina yhtä söpöjä. Teho perustuu ”tuhansia vuosia vanhaan tietämykseen” aivan kuin aika sinänsä olisi tae siitä että jokin asia on toimiva.  

Miksi tätä väitettä halivat ihmiset eivät koskaan ajattele niin päin, että joitain asioita käytetään siksi, että parempia konsteja ei ole vielä keksitty?

Niinpä. Sitten näistä tarinoista aina poimitaan kirsikat pois, eli kun kerrotaan, että jo muinaiset egyptiläiset käyttivät sitä ja tuota rohtoa, joka paransi kaikki vaivat, unohdetaan vaikkapa sellainen pieni yksityiskohta, että he käyttivät samaan aikaan vaikkapa lyijyä vähän joka kolotukseen, eli sillä tasolla oli heidän tietämyksensä kokonaisuudessaan, jos jätämme yksittäiset kirsikat poimimatta.

Vanhan Egyptin (n. 3000–300 eKr.) lääkintätaito 

 

Kivikauden ihmiset elivät ylistetyllä alkuperäiskansojen tietämyksellään ja taatusti käsittelemättömällä lähiruualla noin 20-vuotiaiksi. 

Jos saan itse reilut 60 tilastovuotta lisää tähän päälle, syön mielelläni muutakin kuin mustikanvarpuja ja auringonhattua. 

Sitä paitsi uskoisin, että vannoutuneimmatkin vanhan viisauden ylistäjät hoitelevat asioitaan mielellään kännykällä, vaikka he voisivat edelleen kuljettaa viestinsä Pheidippidesin, ensimmäisen maratonin juoksijan tapaan.
 Toinen suosittu perustelu on ahneiden lääketehtaiden salaliitto. (Hassua muuten, että luontaistuotevalmistajien taloudelliset intressit eivät jostain syystä ole arveluttavia, vaikka nekin tähtäävät toiminnassaan taloudelliseen voittoon.)

Tuhmien lääkekorporaatioiden vehkeilyyn kuuluu mm. se, että vaikka graviola-hedelmä parantaa syövän ”satoja kertoja” paremmin kuin kemoterapia, tietoa on peitelty, koska se ei aja lääkeyhtiön intressejä.

Tätä olen itsekin useasti ihmetellyt, että aivan kuin luonnonrohtobisnes olisi jotain hyväntekeväisyyttä, ilman voitontavoittelua, vaikka jonkin mustikanvarvun kilohinta on luontaiskaupassa aivan toista kuin oikean lääkkeen kilohinta apteekissa, etenkin kun sillä luontaisrohdolla ei saa muuta kuin tarinoita parantumisesta, yleensä.

Tämä ja moni muu ällistyttävä väite on peräisin Magneettimedia-nimisestä julkaisusta, jonka taustoista Long Play on julkaissut tänään artikkelin.  

En närkästele superfoodien ja ravinteiden kohtuukäyttöä tai niiden positiivisia - kuviteltuja tai todellisia - vaikutuksia sinänsä.  

Arveluttavaksi meno muuttuu silloin, kun muotiravinteet ja -ruokavaliot alkavat saada vakaumuksellisia sävyjä ja uhata sitä kautta aidosti käyttäjiensä terveyttä, jopa henkeä. 

Long Playn jutun referaatissa kerrotaan, että ylivieskalaiset [Magneettimedian seuraajat] eivät enää halua rokottaa lapsiaan. Suomessa on tavattu myös potilaita, jotka ovat saaneet vakavia maksaoireita yrttivalmisteiden nauttimisesta.

Lisäksi Magneettimedian huuhaajutut ovat levinneet kulovalkean lailla erilaisissa blogeissa, sillä pelottelu myy ja on seksikästä. Etenkin jos ei välitä tosiasioista, vaan huutaa sitä, mitä osa kansasta haluaa kuulla.

Long Playn juttu kannattaa lukea ja se on ostettavissa täältä.

Long Play: Magneettimedia lisännyt lääkekielteisyyttä - Juha Kärkkäinen pitää rokotteita hyödyttöminä

 

Jokaisen salaliittoja päivittelevän kannattaisikin kysyä itseltään kuka hyötyy siitä, että ihmisten tietämättömyyttä, hyväuskoisuutta ja joskus epätoivoakin käytetään hyväksi heidän henkensä uhalla.

Tätä voisi kysyä useltakin uusgurulta, joiden ainoa tulonlähde tuntuu olevan bonuksen saaminen johonkin nettikauppaan houkutellun hyväuskoisen ostoksista tai ilmaiset näytteet samaisista nettikaupoista, joita tuotteita heidän sitten odotetaan innolla kehua retostelevan.
 
Jos graviola ei pelastakaan syövältä, sen myyjä on joka tapauksessa hyötynyt oman osuutensa. Se on eettisesti arveluttavaa liiketoimintaa, ei kemoterapia. 

Vielä muuten siitä pakurikäävästä. 

Lääkärilehden haastatteleman dosentti Veijo Saanon mukaan mitään muita lääkkeitä ei maailmassa tarvittaisi, jos kaikki pakurikäävästä väitetyt hyvät vaikutukset olisivat totta.
Mutta onneksi kukaan ei ole niin hullu, että luopuisi kaikesta pakurin tähden – eihän?

Mutta tämän jälkeen ei olisi nykyajan terveysgurullakaan enää töitä, joten täytyisi keksiä jokin uusi sairaus, johon ei pakurikääpäkään pysty, vaan tepsisi jokin uusi ihmerohto, sillä ei terve ihminen enää viitsisi vaivautua paikalle kuuntelemaan evankeliumia pakurikäävän ihmeteoista.


27. maaliskuuta 2013

Mikä on tarkoitettu ihmisen ravinnoksi?


Hyvin usein kuultu kommentti New age ravintogurujen suusta on se, että jokin ruuaksi kelpaava tuote on joko tarkoitettu tai sitä ei ole tarkoitettu ihmisen ravinnoksi.

Miten jokin kemikaalien yhdiste X on tarkoitettu ihmisen ravinnoksi ja millä perusteella?

Sanoohan sen järkikin, että ei maitoa ole tarkoitettu aikuisen ihmisen ravinnoksi!!!

En oikein löytänyt asialle muuta perustetta, kuin lähinnä uskonnollisen ajattelun, sillä Raamatussa Jahve ilmoitti valitulle kansalleen hyvin seikkaperäisesti sen, mikä on tarkoitettu ruuaksi ja mitä ei ole tarkoitettu ruuaksi, tähän tapaan:

1 Herra sanoi Moosekselle ja Aaronille: 

2 "Sanokaa israelilaisille: Maaeläimistä saatte syödä kaikkia nelijalkaisia, 3 joilla on kaksijakoiset sorkat ja jotka märehtivät ruokansa. 4 -- 6 Sitä vastoin eläimiä, jotka märehtivät mutta joilla ei ole sorkkia tai joilla on sorkat mutta jotka eivät märehdi, te ette saa syödä. Sellaisia ovat kameli, tamaani ja jänis, jotka tosin märehtivät mutta joilla ei ole sorkkia; ne ovat saastaisia. 7 Saastainen on myös sika, jolla tosin on kaksijakoiset sorkat mutta joka ei märehdi. 8 Näiden eläinten lihaa älkää syökö älkääkä koskeko niiden raatoihin, sillä ne ovat saastaisia.

Ja tätäpä sitten riittää jakeita jakeiden perään, eli hyvin tarkka esitys siitä, mikä on tarkoitettu ihmisen ruuaksi. Tosin Jahven tiedot olivat samaa luokkaa kuin nykyajan ruokaguruilla, sillä jänis ei ole märehtijä, vaikka sen ilmoittaisi millainen jumala tahansa.

Raakaruoka, eli kypsentämätön ruoka on eräs suosittu trendi nykypäivänä, sillä sen sanotaan olevan luonnolliseksi tarkoitettu tapa olla kypsentämättä ruokaa, sillä näin ihminen on toiminut satojatuhansia vuosia. Eivät eläimetkään kypsennä ruokaansa, vaan syövät sen raakana ja silti niistä tulee väkivahvoja leijonia ja jopa satoja vuosia eläviä kilpikonnia.

Logiikka on tietenkin suhteellisen maalaisjärkistä siihen saakka, kunnes tutustumme hieman ihmislajin historiaan, sillä vasta ruuan kypsentämisen omaksuminen aiheutti ihmislajin nousun ekolokeronsa huipulle, sillä aivot vaativat hyvin paljon energiaa ja juuri kypsennetty ruoka toi sen energian ihmiselle. 

Tulella kypsennetty - Miten keittotaito teki meistä ihmisiä

 

Wranghamin mullistava teoria osoittaa, että siirtymä raa’asta ravinnosta kypsennettyihin ruokiin oli keskeinen vaihe ihmisen evoluutiossa. Ihmisyys alkoi, kun esi-isämme alkoivat käyttää tulta.
Kun esi-isämme alkoivat kypsentää ruokaansa tulella, ruoansulatusjärjestelmämme kutistui ja aivomme kasvoivat. Aikaisemmin raa’an ruoan pureskeluun kulunut aika voitiin käyttää metsästämiseen ja leirin hoitamiseen. Ruoan kypsentämisestä tuli parisidosten ja avioliiton perusta, siitä syntyi kotitalous ja se johti jopa sukupuoleen perustuvaan työnjakoon.

 

Mutta ymmärrettävästi uuden ajan ruokagurut hyppäävät tällaisen tiedon yli hyvin sujuvasti. Ja sitten voi miettiä, että kääntyisikö evoluutio takaisin, jos ihminen lakkaisi kypsentämästä ruokaansa, eli ruuansulatuselimistö nappaisi tuhansien sukupolvien aikana päätehtävän kehossamme takaisin ja aivot kutistuisivat, sillä raa'an kasvisravinnon pilkkominen vaatii elimistöltä hyvin paljon energiaa, jota ei sitten aivoille enää riittäisi. Useiden raakaravintogurujen juttuja lukiessa olen pohtinut, että kehitys on jo alkanut, sillä niillä neuvoilla ei kyllä päästäisi edes lukion biologian kursseista 4-5 läpi, vaan kommentit vaikkapa ihmisen ruuansulatuksen toiminnasta perustuvat vain vilkkaaseen mielikuvitukseen.

Ovatko sitten kasvit, joko kypsennettyinä tai raakana, tarkoitettu ihmisen ravinnoksi?

Minusta eivät ole, sillä ei kasvi kasva tullakseen syödyksi, kuten ei ihminenkään, vaan kasvi haluaa levittää geenejään omassa ekolokerossaan. Kasvi ei tuota yhtään osaansa tarkoituksella meidän ravinnoksi, vaan se tuottaa kaiken lisääntyäkseen, levitäkseen laajemmalle ja yhteyttämiseen.

Ihminen on tosin älynsä turvin jalostanut eri kasveja siihen suuntaan, että määrätyt kasvien osat ovat jalostettu meidän ruokkiminen ensisijaisena ajatuksena ja tarkoituksena. Banaani on siitä hyvä esimerkki, eli villibanaani on hyvin vaikea syötävä, jossa ei ruokaa ole nimeksikään, vaan lähinnä syötäväksi kelpaamattomia kivikovia siemeniä koko hedelmä täynnä.

Jotkin hedelmät tarvitsevat sen, että joutuvat vaikkapa linnun tai jonkin nisäkkään ruuaksi, sillä hedelmät levittävät siemeniään laajemmalle sitä kautta, mutta jos et asu niiden hedelmien kasvupaikkojen lähistöllä ja ulosta luontoon, eivät ne hedelmät ole tarkoitettu sinun ruuaksesi.

Eläimet luonnossa eivät kasva toisten ruuaksi, vaan niidenkin tarkoitus on koettaa elää mahdollisimman pitkään ja levittää geenejään tehokkaasti.

 Ajattelisin, että lähinnä  äidinmaito lienee ainoa ihmiselle todella tarkoitettu ravinto, joka tosin on tarkoitettu vain kovin lyhyeksi aikaa, mutta mitään muuta ravintoa ei nyt tule mieleen, joka on varta vasten lajillemme ruuaksi tarkoitettu.