15. marraskuuta 2012

Luomu ja karppaus ovat jo so-last-season

Jopas kuuluu uutisista kummia, sillä luomun, tuo median viime aikaisen lempilapsen todetaan olevan jo auttamattomasti pois muodista, oikein kahdessa uutisessa:

Karppaus meni jo – nämä ovat kuumimmat ruokavaliotrendit nyt!

 

Luomu ja karppaus ovat jo so-last-season, ja niiden sijasta suositaan gluteenittomuutta ja lisäaineettomuutta. Luomun ja karppauksen suosio lähti laskusuuntaan jo viime vuonna. Niiden tilalle tulivat ruokavaliotrendien mekasta San Franciscosta lisäaineettomuus ja gluteenittomuus.

Tällaisia ne ruokatrendit tapaavat olla, mutta itse en usko, että luomun suosio Suomessa heti lopahtaa, vaan täällä se ehkä vielä hieman aikaa nousee, kunnes romahtaa taas kuten kävi viimeksikin, 2000-luvun alussa.

Varmaan tämä on yksi syy, että tuottajia saadaan hyvin nihkeästi mukaan 1920-luvun viljelymetodeihin, koska he tietävät buumin kestävän aikansa ja sitten kansa etsii jotain muuta.

Ja tässä vielä Aamulehden versio aiheesta:

Karppaus ja luomu menivät jo - Mitä tuli tilalle?

 

Ruokavaliomuoti vaihtuu aivan kuten vaatemuotikin. Jos suosit edelleen luomua ja karppausta, olet auttamattomasti jälkijunassa ruokavaliotrendien kanssa.

Ei ole helppoa olla trendikäs ja siksipä ehkä kannattaa tukeutua järkeviin viljelymetodeihin, jotka tuottavat ruokaa kansalle, eikä olla niinkään kiinnostunut siitä, mitä elintarviketeollisuus keksii seuraavaksi meidän rahojemme varalle. Luomukin on vain elintarviketeollisuuden nostama trendi ja kun elintarviketeollisuus hylkää sen ja siirtyy seuraavaan trendiin, luomu kutistuu taas siihen osaansa, jonka se ansaitsee tuottamattomana, osin taikauskoisena viljelyideologiana, kuten biodynaaminenkin viljely.


Jos S-ryhmä ja Kesko ei olisi innostunut luomusta, luomutiloja olisi muutama prosentti kaikista  ja luomun osuus myynnistä pyörisi jossain nollan ja yhden prosentin välissä. Mutta ne innostuivat luomusta nähdessään siinä kaupallista potentiaalia, jonka avulla saadaan ihmisille myytyä kalliimpaa ruokaa ja kun se innostus lakkaa ja uusi trendi nähdään kaupallisesti parempana, luomu hylätään samalla hetkellä.

Tällaista se peli vain on, vaikka useat haluaisivat uskoa sen olevan jotain muuta.


14. marraskuuta 2012

Onko luomu parempaa?

Aiemmin mainitsemani Tiede-lehden luomujuttu on ilmestynyt kokonaisuudessaan nettiin luettavaksi ja sen löydätte täältä:

Onko luomu parempaa? 

 

Jutussa oli puutteensa, vaikka sen suhteen, että luomun satoisuutta olisi voinut tiukemmin käsitellä Suomen toteutuneiden satojen tasolla, sillä ne löytyvät satotilastoista.

Luomulihajalosteissa saa käyttää natriumnitriittiä tai kaliumnitraattia ehkäisemään ruokamyrkytyksiä aiheuttavien bakteerien kasvua, mutta vain puolet tavanomaisesta määrästä. Muut säilöntäaineet ovat kiellettyjä. Tästä syystä luomu­elintarvikkeet pilaantuvat nopeammin kuin tavanomaiset.

Tässäkin olisi ollut hyvä paikka kyseenalaistaa se, pitääkö niitä säilöntäaineita pelätä niin, että ne kaikki kielletään, paria lukuunottamatta ja siihen pohdiskeluun olisi voinut ottaa vauhtia vaikkapa täältä:

Mahasyöpä Lääkärikirja Duodecim

 

Mahalaukunsyövät ovat vähentyneet viimeisten vuosikymmenten aikana rajusti. Arvellaan, että vähentyminen johtuu muun muassa ruoan säilöntämenetelmien ja hygieniatason parantumisesta. Vähenemiseen on myös vaikuttanut mahalaukun helikobakteeri-infektioiden väheneminen yleisen hygienian parantumisen myötä.

Jos ruuan moderneilla säilöntämenetelmillä on tällaisia vaikutuksia, niin miksi jotkut taistelevat niitä vastaan lähes uskonnollisella kiihkolla? Eikö kannattaisi ottaa ensin tosiasioista selvää ja perustaa mielipiteensä vasta sen jälkeen?


 Cornellin yliopiston Jenny Wan-chen Leen mukaan luomua ympäröi nykyään jopa sädekehä. Hän pisti ruokakaupassa kävijöitä vertailemaan tavanomaisia ja luomutuotteita. Luomu voitti paitsi maussa myös terveellisyydessä: koehenkilöt uskoivat luomutuotteen sisältävän enemmän tärkeitä ravintoaineita ja vähemmän kaloreita kuin tavallinen. He eivät kuitenkaan tienneet, että testatut vaihtoehdot olivat kaikki samaa sorttia.

Näin helppo on ihmistä huijata, kun hänet pistetään uskomaan jotain.

Akatemiapalkinnot jaettu

Suomen Akatemia jakoi perjantaina 9.11 akatemiapalkinnot ja koskapa palkintojen saajat tutkimuksineen koskettavat läheisesti myös ruokatuotannon huolia sekä murheita, niin mikäpäs on tällaisesta tiedottaa.

Vuoden 2012 Akatemiapalkinnot Anna-Liisa Laineelle ja Mari Sandellille

 

Laine tutkii Helsingin yliopiston biotieteiden laitoksella, miksi kasvitaudit esiintyvät siellä missä esiintyvät ja miksi niiden isännilleen aiheuttama haitta vaihtelee niin paljon: ”Tämän ymmärtäminen on tärkeää niin ihmisten terveyttä uhkaavien tautien vuoksi kuin maataloudessa, missä kasvitaudit aiheuttavat vuosittain valtavia satotappioita. Itse lähestyn aihetta perustutkimuksen kautta ja tutkimuskohteeni on Ahvenanmaan kuivilla kedoilla kasvava heinäratamo (Plantago lanceolata) ja sitä infektoiva härmäsieni (Podosphaera plantaginis)”, Laine kertoo.

Näin asia tahtoo oikeassa elämässä olla, eli kasvitaudit ovat todellakin hyvin vakava uhka ruuan alkutuotannolle ja niitä vastaan pitäisi käydä tinkimätöntä taistelua. Viljelykasvit ovat aika heikoilla tuossa kilpailussa.

Sitten on tietenkin ideologioita, ideologisia tuotantotapoja, joissa kasvitauteja kutsutaan luonnon monimuotoisuudeksi ja niitä vastaan nostetaan kädet pystyyn, sekä annetaan tautien tuhota satoja tai pilata satojen laatu.

Nyt kun luomuinstituutti on saatu perustettua Mikkeliin, tosin vielä ilman rahoitusta ja johtajaa, toivottavasti alamme saada myös laadukasta luomututkimusta luettavaksi, vaikkapa kasvitautien torjunnasta luomutuotannossa, eikä vain fraaseja siitä, että pitäisi kyllä tutkia, mutta kun kukaan ei tutki.




8. marraskuuta 2012

Epäreilun kaupan moittimiskampanja

Savon Sanomat uutisoi kotimaisten tuottajien tulevasta tempauksesta Kuopion torilla:

Kilo nautaa alle 3 eurolla ja sikaa 1,5 eurolla!

 

Ensi viikon keskiviikkona Kuopion torilla on myynnissä taatusti kaupungin halvimmat lihat. Asialla ovat pohjoissavolaiset maanviljelijät, jotka myyvät tuottajahintaan naudanlihaa, sianlihaa, luomukananmunia ja luomuruisjauhoja.

Käytännössä se tarkoittaa, että naudanlihan hinta jää alle kolmen euron kilo ja sianlihasta ei tarvitse maksaa kuin 1,5 euroa kilolta.

Tilaisuus alkaa kello 10. Se on osa viljelijöiden valtakunnallista epäreilun kaupan moittimiskampanjaa, jolla tuottajat haluavat kertoa, että ruokaketjussa he tekevät eniten, mutta saavat vähiten.

Mitenkäs se menikään, että pitää vain kaikkien ostaa enemmän luomua, niin sitä alkaa sitten saada paljon halvemmalla. Keneltäköhän se halpa hinta otetaan, sillä ei se halpane siten, että se ei olisi joltain pois. Kapitalismi ei toimi niin.

Olisiko luomun kannattanut antaa olla omassa ekolokerossaan, eikä tehdä siitä halpabulkkia, jota  markkinoilla on aivan tarpeeksi?

Statusta heille, joilla on siitä varaa maksaa.


 

7. marraskuuta 2012

Taikausko hävisi Kaliforniassa!

Kaliforniassa on pitkään väännetty kättä siitä, että geenimuunnellut tuotteet pitäisi merkitä kaupoissa, tosin syystä, joka ei ole mitenkään tieteellisesti perusteltavissa. Asiaa on perusteltu lähinnä sillä, että kuluttajilla pitää olla oikeus tietää asiasta.

Kaliforniassa on käyty myös mittava pelottelukampanja geenimuunneltua ruokaa vastaan ja lukemattomia urbaanilegendoja on kierrätetty yhä uudelleen ja uudelleen, ilman järjen häivääkään.

Geenimuuntelun taikauskoiset vastustajat ovat kovasti hehkuttaneet lain lähes varmaa läpimenoa, sillä niin vaarallista, tekaistujen todisteiden mukaan, geenimuunneltu ruoka kuulemma on.

No toisin kävi:

California Fails to Pass GM Foods Labeling Initiative

 

Kuten jo aiemmin uutisoin, saattoi uusin tekaistu, tieteen kaapuun puettu gmo-pelottelu jopa toimia itseään vastaan ja pisti pisteen tälle hölmöilylle.
 
Lisäksi geenimuuntelun vastustajat toivoivat asian johtavan ns. lumipalloefektiin, eli jos Kaliforniassa saadaan pallo pyörimään, se tulee sitten kasvamaan sellaisiin mittoihin, että osavaltio toisensa perään hyväksyy saman lain, toistensa imussa.

Koko hässäkkä ei ole perustunut tiedettyyn tietoon, tieteeseen enää pitkiin aikoihin, vaan asia on muuttunut täysin poliittiseksi peliksi, mutta onneksi järki kuitenkin voitti kaiken kähminnän ja taikauskoisen sähellyksen.

5. marraskuuta 2012

Geenimuokattu tomaatti teki terveemmäksi

Seuraava tuore uutinen  Tiede-lehden palstalta tarjoilee aivan loistavan uutisen, joka kertoo meille tiedon ja faktoihin nojautuvan maailman mahdollisuuksista.

Geenimuokattu tomaatti teki terveemmäksi

 

Kalifornialaisen UCLA:n yliopiston tutkijat ovat kehittäneet geenimuunnellun tomaatin, joka teki sitä syöneet hiiret terveemmiksi.

Geenimuokkauksella tomaatti saatiin tuottamaan peptidiä, joka jäljittelee elimistössä niin sanotun hyvän kolesterolin sisältämää ApoA-1-peptidiä. Tutkijat ruokkivat tällä tomaatilla hiiriä, joilta puuttuu kyky poistaa huonoa ldl-kolesterolia verestä, minkä vuoksi eläimillä esiintyy tulehduksia ja verisuonten rasvoittumista.

Mutta koska tällaisen tuotteen saaminen markkinoille on äärettömän kallista, sekä vaikeaa, kiitos tieteenvastaisten änkyräpiirien, saanemme nauttia tästä tomaatista vain uutisten välityksellä useita vuosia.

Tomaattiateriat tuottivat tulosta. Kuivattua ja jauhettua tomaattia popsineilla eläimillä esiintyi harvemmin tulehdusta, ja niiden verisuoniin kertyi vähemmän plakkia.

"Löysimme uuden käytännöllisen tavan valmistaa peptidiä, joka toimii kuin hyvän kolesterolin pääproteiini mutta joka on monta kertaa tehokkaampi ja jonka voi nauttia syötävän kasvin mukana", kertoi tutkimusjohtaja Alan M. Fogelman UCLA:sta Yhdysvaltain sydäntutkijoiden yhdistyksen kokouksessa.

Kaikenlaista taikauskoa luonnonmukaisuuden parantavasta voimasta tai tontuista ja maahisista ihmiset kyllä iloiten tervehtivät ja kannattavat, mutta kun tiede tekee jotain konkreettista, johon luultavasti järkevällä politiikalla jopa köyhillä olisi varaa, se hautautuu nykyisen "henkisen ilmaston" ansiosta tutkimuskeskusten pöytälaatikoihin pölyttymään jopa vuosikymmeniksi. Kunnes jokin kaunis päivä henkinen ilmastomme on sellainen, että näistä asioista pystyy suurelle yleisöllä ääneen puhumaan, ilman jonkin itseoppineen "new age asiantuntijan" vääristelyjä.

 

Meediot - tieto on pois muodista!

Koska ruoka-asiat ovat olleet hieman kortilla, otetaanpa toinen aihe kevyeen käsittelyyn.

Kuten olemme maataloudesta ja sen tulevaisuuden näkymistä todenneet, tietoon ja todistettuihin faktoihin perustuvat asiat ovat tämän hetkisessä henkisessä ilmastossa pahasti pois muodista ja kaiken maailman hömppä sekä humpuuki on vallannut markkinoita kiihtyvällä vauhdilla.

Miksi faktoja on vaikea myydä? Miksi tieteellinen tieto aiheuttaa useissa ihmisissä ilkeitä värinöitä ja  ajatuksia sen mahdollisesta epäpätevyydestä ilmoittaa meille luotettavasti se, miten asiat ovat?

Valitettavasti myös meidän rahoillamme pyöritettävä Yleisradio on ottanut haasteekseen tuottaa markkinoille ehkä kammottavinta epätieteelllistä soopaa, mitä olen pitkiin aikoihin nähnyt:

Meediot 

 

Ohjelma on Ylen Areenassa otsikon "Dokumentit ja fakta" -otsikon alla.

Koska kyseessä on Yleisradion mielestä dokumentti, joka sisältää ilmeisesti faktatietoa, se käsittelee  muutamaa kolmikymppistä naista, joilla on hyvin suuri halu uskoa, että he kykenevät ottamaan yhteyttä tuonpuoleiseen ja näkevät asioita ennalta! On mukaan toki tasa-arvon nimissä päässyt muutama mieskin, mutta ainakin ensimmäisen jakson perusteella vahvasti sivuosaan.

Siis hyvää päivää ja kiitos vain kovasti, arvoisa verorahoin ylläpidettävä Yleisradio, että käytätte minunkin rahojani tuollaiseen käsittämättömään potaskaan!

Sarjassa naiset lähtevät Meedio-kurssille, joilla on paljon muitakin huuhaahumpuuki-uskovaisia sopertelemassa käsittämättömyyksiä.

Onhan se hienoa oppia, että ruuhkaisella parkkipaikalla tyhjän ruudun saa helpommin, kun pyytää enkeleiltä apua ja hepä nopsasti järkkäävätkin asian. 

Onneksi asiakasturva tässä hölmöilyssä on hyvällä tolalla, sillä nämä meediopalvelijat ovat vastuussa myös henkimaailmaan, joten asiakkaan tyytyväisyys on taattu korkeilla panoksilla.

Tällaista meno on 2010-luvun Suomessa ja sitä tarjoilevat ihmiset, jotka ovat käyneet kovasti kehutun peruskoulumme ja heidät on siellä opetettu lukemaan, kirjoittamaan, laskemaan ja toivottavasti myös kriittinen ajattelu otettaisiin opetussuunnitelmiin, ennen kuin on myöhäistä. 

Katsastin netin sisältöä tästä henkisestä kehityksestä, maahengistä, luonnon hengistä, tontuista sekä maahisista ja jostain mystisestä syystä luomuruoka on kovasti tonttujen, maahenkien, maahisten, joulupukkien ja muiden satuolentojen suosiossa.


Siellä ovat enkelit, noidat, astrologia, homeopatia, kristallikulhomusiikit sekä luomu sulassa sovussa keskenään ja jostain syystä minun mielestäni luomu tuonne oikein hyvin sopiikin, kaiken muun vertaisensa joukkoon.

Mutta pitääkö meidän todellakin tukea tuollaista verorahoin, vai voisivatko tonttuihin, joulupukkiin, maahisiin, astrologiaan ja luomuun uskovat itse kustantaa omat taikauskohupinsa?

Ylen sarjaa katsellessa minusta alkoi tuntua hieman siltä, että ehkäpä näitä sarjan tai Äitimaa-keskuksen meedioita oli konsultoitu silloin, kun brändityöryhmän visiot maataloutemme tulevaisuudesta löytiin lukkoon, sillä lähes samanlaista tuubaa sieltäkin tuli, tosin hieman paremmin markkinoituna, mukajärkevimmin mielikuvin varustettuna.


1. marraskuuta 2012

Luomutuotanto lisääntyy

Yle uutisoi luomuhehtaarien lisääntymisestä Etelä-Pohjanmaalla:

Luomutuotanto lisääntyi eniten Etelä-Pohjanmaalla

 

Toivottavasti tämä kehitys sitten näkyy myös kauppojen hyllyillä, eikä vain numeroina tilastoissa. Kuluttajille on vakuutettu, että tuotannon lisääntyminen tuottaa halvempaa luomua hyllyille, jota riittää kaikille, eikä ulkomaista tarvitse enää ostaa tai tuoda maahan, niin ollaanpa tarkkana siellä hyllyjen välissä ja katselkaa, toteutuvatko nämä visiot.

Luomutuotanto on kasvanut vuonna 2012 reilusti koko Suomessa, mutta suhteellisesti eniten kasvua on ollut Etelä-Pohjanmaalla. Luomutilojen määrä on kasvanut tänä vuonna 16 prosenttia. Luomupellon viljelyala on kasvanut 20 prosenttia.

Näitä hehtaareita on aikaisemmin tullut etenkin tuonne Pohjois-Karjalaan yms seuduille, jotka eivät välttämättä ole olleet tunnettuja siitä, että niiden olosuhteet olisivat esimerkiksi viljan viljelylle otolliset, niin josko luomu alkaisi saada paljon kaivattuja tuloksia nyt, kun myös hieman hedelmällisimmiltä alueilta viljelyä siirtyy luomuun. Sen näemme vuoden 2013 tilastoista, jotka julkaistaan keväällä vuonna 2014, jos jaksamme odottaa.


Uutisissa on kirjoitettu lähinnä siitä, miten paljon uusia tiloja on siirtynyt luomuun, mutta luopuneiden määrästä ei ole ollut ensimmäistäkään sanaa. Eviran ennakkotilasto 1.9.2012 kertoo, että uusia luomutiloja on todellakin ennätysmäärä, eli 364 kappaletta, mutta kuitenkin tästä  tuotantotavasta on samaan aikaan luopunut 109 kappaletta tiloja.


LUOMUTILAT (kpl) JA LUOMUTUOTANTOALA (ha) 2012 Ennakkotietoja

 

Osa on eläköityviä, lopettavia tiloja, mutta saattaa siellä joukossa olla sellaisiakin tiloja, joilta on keinot loppuneet määrättyjen luomun ongelmien kohdalla.

Edellisen luomubuumin hiipumisen jälkimainingeissa vuonna 2006, kokonaista 463 luomutilaa iski jostain syystä hanskat tiskiin.

 

 

30. lokakuuta 2012

Yle Radio Suomen geeni-ilta 30.10

Tänään jatkuu Yle Radio Suomen teemaillat ja aiheena tällä kertaa on geenimuuntelu:

Geeni-ilta

 

 Radio Suomessa tiistaina 30.10.2012 klo 18:03-20:00 
Kasvien geneettinen muuntelu ihastuttaa, vihastuttaa ja pelottaa. Euroopassa muuntelu on ollut vastatuulessa mutta muunneltua soijaa ja maissia viljellään yleisesti esimerkiksi Yhdysvalloissa. 

Miksi kasvien perintötekijöitä muunnellaan? Ovatko muunnellut kasvit vaarallisia ympäristölle? Onko suomalaisessa ruokapöydässä jo geneettisesti muunneltua soijaa ja maissia? Miten muuntelua valvotaan? Teemaillassa tehdään selvää kasvien geenimuuntelusta. 

Asiantuntijoina ovat kaupallinen neuvos Leena Mannonen maa- ja metsätalousministeriöstä, professori Teemu Teeri Helsingin yliopistosta ja Geenitekniikan lautakunnan pääsihteeri, neuvotteleva virkamies Kirsi Törmäkangas sosiaali- ja terveysministeriöstä. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

Erityisen ilahduttavaa on havaita, että jälleen kerran keskustelemassa on oikeita kyseisen alan asiantuntijoita, eikä itseoppineita vaihtoehtoguruja, jotka ovat oppinsa saaneet erilaisten tieteenvastaisten järjestöjen lentolehtisistä.

Valitettavasti päivän henki on kuitenkin se, että ihmisen tietämyksen tason tuntuu ratkaisevan se, kuinka paljon hänestä tykätään Facebookissa, eikä suinkaan se, mitä hän on opiskellut ja milloin.

Asiaa voi miettiä vaikka sellaisesta lähtökohdasta, että jos sinulta löydetään esimerkiksi suolistosyöpä, niin antaisitko korvalääkärin suorittaa sen leikkauksen, jonka avulla se koetetaan sinusta poistaa?

Annatko hänen suorittaa leikkauksen, jos hänellä on 10000 Facebook-tykkäystä ja 12 786 seuraajaa Twitterissä?




 

29. lokakuuta 2012

Maailman ensimmäinen kaupallinen vertikaalinen tila

Seuraava uutinen kertoo, että maailman ensimmäinen kaupallinen vertikaalinen tila on avattu Singaporessa:

World’s first commercial vertical farm opens in Singapore

 

Jos termi "vertikaalinen viljely" ei ole tuttu, niin jutun kuva sen kiteyttää. Maatalousmaa on etenkin Aasiassa jo kortilla, joten ainoa vapaa suunta on ylöspäin.

120 alumiinista tornia, korkeudeltaan yli 9 metriä, kykenee tuottamaan noin puoli tonnia vihanneksia päivässä. Hinta on hiukan tavanomaista "horisontaalista" viljelyä kalliimpi, mutta kuluttajat rakastavat kaikkea uutta ja hieman eksoottista, joten hintaa ei pidetä esteenä vertikaalisesti viljeltyjen tuotteiden suosiolle.

Tietenkin vihannekset ovat myös ns lähiruokaa, kaupungissa viljeltynä, joten sekin varmistanee sen, että kauppa käy.

Tämä esimerkki lienee yksi mahdollinen vaihtoehto tulevaisuuden ruokahuollon palapelin toimivasta pienestä palasta. Sillä kuten eräs tarkkaavainen lukija oli jo huomannutkin, Singporessa asuu 5 miljoonaa ihmistä, joten jos jakaa heille sen puoli tonnia vihanneksia päivässä, tai vaikka 300 tornin tuottaman kaksi tonnia, ei siinä oikein taida vielä mitkään terveellisen ruokavalion vihannesosuudet täyttyä.

Joten pitkä matka on vertikaalisella viljelyllä tuottamaan sellaisia ruokamääriä, joilla on oikeasti jotain merkitystä.

2000 kg /5 000 000 syöjää = 0,0004 kg per silmäpari. Sitten kotitehtävänä voi laskea, että montako tornia pitää olla, jotta jokainen singaporelainen saisi sellaiset kohtuulliset puoli kiloa päivässä, jota vaikkapa kotimaisessa lautasmallissa suositellaan päivän annokseksi vihanneksia.

28. lokakuuta 2012

Ekologinen & terveellinen ruokavalio, yksi versio

Jälleen kerran meille tarjoillaan täydellisyyttä hipova ruokavalio, jonka välittää Examiner:

British researchers develop eco-friendly, inexpensive perfect diet

 

In a perfect world, your diet would help the environment, your health, your waistline and your bank account.

 Täydellisessä maailmassa ruokavaliosi auttaa ympäristöä, omaa terveyttäsi, linjojasi, sekä myöskin pankkitiliäsi.

Now British researchers claim that they've uncovered a weight loss plan that achieves all four goals, reported the National Post on Oct. 8. Their perfect diet plan is environmentally friendly, slimming, healthy and inexpensive. 

Brittitutkijat ilmoittivat, että he ovat kehittäneet painonhallintaohjelman, joka saavuttaa kaikki neljä päämäärää.

The researchers describe the diet they've developed as a sustainable eating plan

Tutkijat kuvailivat kehittäneensä kestävän syömisen suunnitelman. Siis pieni sanaleikki viitaten kestävän kehityksen suunnitelmaan.

Dieetti on yhteneväinen niiden visioiden kanssa kestävästä syömisestä, joita esimerkiksi FAO on julkaissut asiasta, eli ruokavalio, jolla on alhaiset ympäristövaikutukset.

American Journal of Clinical Nutrition julkaisi tämän version ja ohessa annettiin myös pieni suositusten mukainen päivän ruokalista:

  • Breakfast: oatmeal, whole wheat toast and low-fat spread, fruit juice
  • Lunch: Egg salad sandwich, yogurt
  • Dinner: Beef chili and kidney bean tortillas, salad
  • Snacks: Fruit (banana, peach), scone and jam, milk for hot drinks plus 1 teaspoon of sugar

  • Aamiainen: kaurapuuro, kokojyväleipä kera vähärasvaisen levitteen ja hedelmämehu.
  • Lounas: munaleipä salaatilla, jugurtti. 
  • Päivällinen: Mausteinen tortilla, jossa lihaa ja papuja, sekä salaattia. Vegaanit voivat korvata lihan tofulla.
  • Välipalat hedelmiä, esimerkiksi banaania ja persikkaa, teeleipä kera hillon, maitoa kuumaan juomaan (esim tee) ja hieman sokeria sekaan.

Ehkä eniten pisti silmään se, että vaikka puhuttiin ympäristövaikutuksiltaan pienestä kuormituksesta kyseisessä ruokavaliossa, ei luomutuotantoa oltu sotkettu mukaan ollenkaan. Ja eipä FAO oikeastaan luomutuotantoa enää suosi käytettäväksi yhtään missään, niin näin se vain menee.

Paljon hedelmiä, täysjyväviljaa, vihanneksia ja hiukan lihaa niin saat kohtuullisesti kaloreita ja pysyt kuosissa, sekä ympäristö kiittää.







Luonnossa kaikki on paremmin?

Seuraava uutinen Ruotsista kertoo siitä, millaista on eläimen elämä villissä luonnossa, luonnonmukaisesti:

Outo sairaus tappaa Ruotsin hirviä

 

Ruotsalaiset luonnontutkijat ja metsästäjät ovat huolissaan maan hirvien tilanteesta. Tukholman eteläpuolelta on löytynyt runsaasti kuolleita ja sairaita hirviä.

 - Hirvet ovat laihoja, apaattisia, niillä on valtavasti loisia ja ne ovat yleisesti erittäin huonossa kunnossa. Pahinta on, että sairaus iskee varsinkin 3 - 4 -vuotiaisiin eläimiin, joiden pitäisi olla hyvässä kunnossa, sanoo Södertörnin riistanvartija Henrik Timin Ruotsin television SVT:n haastattelussa.

- Tämä näyttää pelottavalta. Hirvet eivät jaksa edes nousta seisomaan, vaikka ihmiset lähestyvät niitä koirien kanssa. Ne vain makaavat maassa ja vapisevat, jatkaa metsästäjä Anders Olofsson.

 

 Luomutuotannossa eläimien ihmeellisiä lääkitsemisrajoituksia on perusteltu sellaisillakin sangen oudoilla näkökulmilla, että luonnossa eläimet eivät sairastu/sairasta, vaan luonto osaa pitää itse eläimistä huolta ja eläimien luonnosta löytämä puhdas, optimaalisen ravinteikas ja luonnollinen ravinto pitää eläimet terveinä.

Eli ensin on virheellinen ajatus siitä, että luonnon eläimet eivät sairasta ja sitten siitä on vedetty vielä virheellisempi johtopäätös, että luonnonmukainen nk. "oikea ravinto" tekee sen, että luonnon eläimet eivät sairastu.

Tietenkin tällaista logiikkaa on myös pakko harrastaa, jos väittää, että luonnossa, prosessoimattomassa tuotteessa on kaikki Maaäidin energiat vielä tallella, se on superravinteikasta ja sitten kun sitä hieman käsitellään kaupan hyllyä varten, sen tuotteen kaikki omat ravinteet tapetaan ja korvataan ilkeän elintarviketehtailijan synteettisillä lisäaineilla.

Päällimmäisenä on teoria, jonka mukaan hirvet kärsisivät tiamiinin eli B1-vitamiinin puutteesta.

Eikös se luontoäiti nyt pidäkään optimaalista huolta luonnonmukaisen, käsittelemättömän ruuan ravinteikkuudesta?

Tässä vielä toinen uutinen, puiden maailmasta:

Guardian: Tappava sienitauti uhkaa Britannian metsiä


Ne samat sienet, loiset, eläintaudit yms uhkaavat myös vaikkapa maatalouttamme, jos alamme korvata tieteellisen tiedon tuottamaa tietoa erilaisilla uskomuksilla ja ihmisten mielikuvituksen tuottamilla asioilla siitä, mitä luonnossa tapahtuu ja miten "luonto käyttäytyy".