Nykyisin on trendikästä käydä homeopaatilla tai tunnustaa parantuneensa intialaisen ayurvedan keinoin, joka mainostaa olevansa luonnonmukaista lääketiedettä.
Ayurvedan tekee kannattajien mielestä toimivaksi se, että ayurveda mainostaa olevansa noin 3000 vuotta vanha Veda-tieteisiin pohjautuva järjestelmä.
Myös ravitsemustieteet pitävät sisällään hyvin paljon vaihtoehtoisia näkemyksiä ja Kuopion yliopiston professori Markku Myllykangas kirjoittaa erittäin hyvän näkemyksen näistä huuhaa-rahastuksista uusimmassa kolumnissaan:
Sellaista ei ole olemassa
Mikko Keinonen pahoitti mielensä, kun radiotoimittaja oli suhtautunut huvittuneen pilkallisesti chakroihin ja energiameridiaaneihin (SS, Ajassa 1.3.).
Keinonen paljasti olevansa ”kiinalaisen lääketieteen” ja yleensä ”vaihtoehtoisten hoitomuotojen” lumoissa. Hän puhui myös ”koululääketieteestä” sekä homeopatian ja rukouksen parantavasta voimasta.
Kiinalaista lääketiedettä ei ole olemassa. Kuten ei suomalaista tai englantilaista lääketiedettä. Eikä koulu- tai kansanopistolääketiedettä. Vaihtoehtolääketieteestä puhumattakaan.
Eri maissa ja kulttuureissa toteutetaan vain toisistaan poikkeavia, lääketieteeseen ja näyttöön perustumattomia lääkinnällisiä käytäntöjä. Ei ole olemassa myöskään vaihtoehtotiedettä. Ei vaihtoehtoanatomiaa, -biologiaa tai -fysiikkaa.
Kun huuhaata mainostetaan ihmisille, tämä unohdetaan täysin. On yksi tapa tehdä tiedettä, eikä vaihtoehtoista tapaa ole, vaan jos tieteen metodia ei noudateta, ei kyseessä ole tiede vaan jotain muuta.
Kiinalainen lääketiede tarkoittaa ”perinteistä kiinalaista lääkintää”. Sillä ei ole juuri mitään tekemistä tieteen kanssa. Se on ikivanhaa puoskarointia, joka kehitettiin aikana, jolloin ruumiin toiminnoista ei tajuttu mitään.
Ruumiissa kuvitellaan majailevan näkymätöntä, mystistä elämän energiaa, Qitä. Lisäksi houreksitaan yinistä ja yangista.
Energia virtaa muka ruumiissa olevia kanavia, meridiaaneja pitkin. Sairaudet aiheutuvat energian häiriöistä. Alkujaan häiriöt johtuivat siitä, että Qi oli ollut seksisuhteessa mörköjen kanssa. Ei ihme, että energiatasapaino heittää häränpyllyä.
Perinteisimmässä kiinalaisessa lääkinnässä vaivat johtuivat niin sanotuissa meridiaaneissa piileskelevistä pahoista hengistä.
Nykyisin tunnettu ”perinteinen kiinalainen lääketiede” kasattiin erilaisesta roskasta vuosien 1950 ja 1975 välillä.
Kiinalaisen perinnehoidon rinnalla kilpaileva "intialainen" ayurveda on syntynyt muutama vuosikymmen sitten Yhdysvalloissa, jossa se tuotiin rahakkaiden Hollywood-tähtien henkistymisen tueksi ja se länsimaistettiin, eli siitä poistettiin kaikki intialaisuus ja korvattiin kahelein osuus hieman vähemmän kahelilla sisällöllä.
Jos menet Intiassa ayurveda-tohtorin pakeille, hän saattaa määrätä sinulle lääkkeeksi vaikkapa vuohen virtsaa tai jonkin toisen eläimen ulostetta, koska sen käytöllä sairauksien parantamisessa on vuosituhansien perinteet. Virtsaa tarjotaan lääkkeeksi niin huonovointisuuteen kuin vaikkapa ruuansulatuksen ongelmiin, joten tällainen alkuperäinen perinnesisältö on ayurvedasta poistettava ja korvattava se sellaisella huuhaalla, joka ei ole meidän kulttuurissamme vastenmielistä ihmiselle, jolla on liikaa rahaa.
Tosin intialainen ayurveda-puoskari ei luultavasti määrää länsimaisen näköiselle potilaalle virtsaa yhtään mihinkään, vaan keksii jonkin sellaisen "lääkkeen", joka asiakkaassa aiheuttaa kivan fiiliksen ja ehkäpä hän avaa lompakkoaan kyseiselle puoskarille vielä uudemmankin kerran, jos tuntee siitä hyötyä saavan. Hoito siis vaihtelee naamataulun mukaan, kuten kävi Suomessakin, kun homeopaatteja testattiin, eli samaan vaivaan määräsi jokainen homeopaatti eri lääkkeen.
Juha Leinivaara kirjoitti taannoin blogissaan virtsaterapiasta postauksessa Virtsaa itsesi terveeksi.
Kummallista on se, että jos mainostat eurooppalaiselle virtsan käyttöä lääkkeenä sillä perusteella, että sitä käytettiin lääkkeenä Euroopassa 1600-luvulla, ei homma toimi, mutta kun mainostat kusen juomista sillä, että sitä on Intiassa käytetty lääkkeenä tuhansia vuosia, saattaa kusi mennä paremmin kaupaksi, tosin vain kaikkein kaheleimmalle asiakaskunnalle.
Homeopatia ja rukouksella parantaminen ovat vaikuttamatonta puoskarointia.
Tosin pitää muistaa raha joka vaikkapa homeopatia-huuhaassa pyörii, sillä ravistetun veden myyminen satojen eurojen, jopa tuhansien eurojen kilohinnalla kyllä pistää kyykkyyn kaikkien oikeita lääkkeitä valmistavien lääketehtaiden myyntivoitot.
Cantharis
Canthariksen Farmacopean HAB:n mukainen ainemääritys:
- Virtsatietulehdukset, Eturauhasvaivat
- Polttavat ihottumat
- Ruusu, Herpes
Hyvin mielenkiintoisia lääkkeitä, kun tepsivät niin viruksiin kuin bakteereihinkin ja lisäksi parantavat polttavia ihottumiakin siinä sivulla, eikä hinta ole kuin 19.90 euroa 25 gramman pakkauksesta.
Siinä on ravistettu vesi hinnoissaan, eikä voine myyjää syyttää, sillä ei se ole hölmö joka myy, vaan se joka rahaa antaa moisesta potaskasta.
Onkohan tuossa mennyt sekaisin vyöruusu ja ruusu, sillä ne ovat eri sairauksia ja vyöruusun aiheuttaa virus kun taas ruusun aiheuttaa bakteeri, mutta ei nyt takerruta taas lillukan varsiin, sillä kyse lienee siitä, uskooko tuohon humpuukiin vai eikö usko.
Vaihtoehtopiireissä ollaan myös innostuneita kompostoinnista ja sielunvaelluksesta. Lohtuna sille, kun pakurikäävästä saa vain pahanhajuisen paskan.
VastaaPoistaIltiksen mukakriittinen toimittaja testasi detox-kuureja:
VastaaPoistahttp://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1288546637073.html
Otsikon raflaava "huuhaata vai kuonalle kyytiä" -teksti lupaa paljon, mutta tekstin 'jos se kuitenkin toimii' lässytys osoittaa, miten toimittaja haluaa mieluummin uskoa (huom, USKOA) mainosväittämiin.
Se että lailla kiellettiin näitä firmoja esittämästä katteettomia terveysväittämiä, on nyt vaan muuttunut mainostekstissa muotoon "laki kieltää meitä kertomasta miten käärmeöljymme pelastaa sinut kaikilta vitsauksilta hilseestä syöpään"...
Savoksi "Yrttilääkitystä ja kuhnekylpyjä?"... = heiniä etteen ja persettä vetteen
VastaaPoistaMutta jos se ei auta, niin kuulema kannattaa yrittää toisinpäin: heiniä vetteen ja persettä etteen
... toisin tuo "heiniä vetteen" on vähän vaikea ymmärtää