Maailman Ruokaohjelma - Naiset ja nälkä: 10 faktaa
Naisten rooli on olennainen
nälänvastaisessa taistelussa. Äiteinä, viljelijöinä, opettajina ja
yrittäjinä heillä on käsissään ratkaisun avaimet nälästä vapaaseen
tulevaisuuteen. Tässä on kymmenen syytä, miksi naisten voimaannuttaminen
on niin tärkeä osa työtämme.
1. Kehittyvissä maissa 79 prosenttia taloudellisesti aktiivisista naisista viettävät työtuntinsa ruoantuotannon ja maatalouden parissa. Kaikkiaan naiset muodostavat 43 prosenttia maatalouden työvoimasta.
2. Kriisien aikana naiset ovat yleisesti ensimmäisinä valmiit uhraamaan oman ravinnonsaantinsa ruokkiakseen perheensä.
4. Sukupuolten välisen kuilun sulkeminen maataloudessa tarjoamalla naisviljelijöille enemmän resursseja voisi vähentää nälkäisten ihmisten määrää maailmassa 100 – 150 miljoonalla.
5. Monissa maissa toteutetut selvitykset osoittavat, että naiset vastaavat 85 – 90 prosentista ruoan valmistukseen käytetystä ajasta.
6. Joissakin maissa perinne vaatii, että naiset syövät viimeisenä miesten ja lasten jälkeen.
7. Naisten sadot ovat 20 – 30 prosenttia miesten saamia satoja pienempiä, tämä johtuu siitä, että naiset pääsevät huonommin käsiksi parempiin siemeniin, lannoitteisiin ja välineisiin.
9. Kehitysmaissa noin puolet raskaana olevista naisista kärsii anemiasta. Noin 110 000 naista kuolee synnytykseen joka vuosi raudan puutteen vuoksi.
10. Aliravitut äidit synnyttävät usein alipainoisia lapsia, jotka kuolevat 20 prosenttia todennäköisemmin ennen viidettä ikävuottaan.
3 kommenttia:
Päättäjät taitavat ajatella, että kurjuus on säilytettävä Afrikassa, koska se on perinteistä kulttuuria... vaarassa kadota. Alkeellinen pienviljely on "mainio" keino työllistää. Muuta mainiota siinä ei olekaan.
Naiset ja miehet ja lapset pitäisi saada irti kuokanvarresta.
Kehitysmaan "avainasemassa oleva" pienviljelijä ruokkii vain perheensä, ja usein ei edes kunnolla sitäkään.
Maatalouteen on satsattava, tuottipa siinä mies tai nainen. Ja useinhan "samassa veneessä" onkin perhe.
Mielestäni tähän on naisasiaa turha sotkea.
Mutta hyvä että nälästä puhutaan Sen poistamiseen kehitysmaissa tarvitaan samat keinot kuin aikoinaan Suomessa. Ynnä vielä kasvinjalostuksen uusimmat menetelmät, joilla kuivuudessakin saadaan kohtalainen sato.
Lähetä kommentti